Φορολογικό νομοσχέδιο: Για το Δικηγορικό Σώμα «ο κύβος ερρίφθη»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 10:06 Φορολογικό νομοσχέδιο: Για το Δικηγορικό Σώμα «ο κύβος ερρίφθη»

Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Παναγιώτης Κυριάκου, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή σχετικά με το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων του ΔΣ Λαμίας, όπως αυτή αποφασίστηκε στις 8-12-2023.

Η επιστολή:

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί από χθες (Σ.LR: 11/12) νόμο του Κράτους! Ο νόμος 5073/2023 αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση κώφευσε στις εκκλήσεις του δικηγορικού σώματος, αλλά και του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με αποχή των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους σε ορισμένες δικαστικές διαδικασίες. Η πραγματικότητα είναι ότι και αυτή η Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ιδίου κομματικού προσανατολισμού, αλλά και της Αριστεράς, στοχοποίησαν βάναυσα τους δικηγόρους! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «δημιουργό» του Κινήματος της γραβάτας και τα προβλήματα που ο νόμος του προκάλεσε; Με αυτά τα δεδομένα, ορθώς το δικηγορικό σώμα συνεχίζει την αποχή από τα καθήκοντά του! Αναφύεται, ωστόσο, περισσότερο ως απορία, παρά ως διαπίστωση ο εξής προβληματισμός: δύναται άραγε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να επέλθουν βελτιωτικές τροποποιήσεις και προς ποια κατεύθυνση; Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγωνστις 8-12-2023 αποφάσισε συνέχιση της αποχής μέχρι και 5-1-2024 με «ηπιότερο» όμως πλαίσιο σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι και τις 11/12. Με την απόφαση αυτή συμμορφώθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είχε λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση – για συνέχιση ή μη της αποχής - από τη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 29-11-2023. Ωστόσο, αμφιβολίες γεννιούνται για το αν η εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης χορηγήθηκε για συνέχιση της αποχής με το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως το καθόρισε η Ολομέλεια των Προέδρων ή με το αυστηρότερο, όπως ίσχυε κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης της Γενικής Συνέλευσης! Εκτιμώ ότι οι διαμορφωθείσες συνθήκες επιβάλλουν όχι μόνο αυστηρότερο πλαίσιο αποχής, αλλά καθολική αποχή, ακόμα και από ενέργειες που δεν είναι άμεσα συνυφασμένες με δικαστικές διαδικασίες. Τούτο πράττουν άλλωστε διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά την Επικράτεια! Ως εκ τούτου, συνετό θα ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, λόγω ακριβώς της σύγχυσης, που ενδεχομένως προκαλείται, να συγκαλέσει εκ νέου Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το περιεχόμενο του πλαισίου αποχής από την άσκηση των καθηκόντων μας. Είναι προφανές ότι το υφιστάμενο «μεσοβέζικο» πλαίσιο, επί της ουσίας δεν πιέζει όσο θα έπρεπε για μία θετική έκβαση σε αυτό που αποσκοπούμε. Για το Δικηγορικό Σώμα «jactaaleaest» προ πολλού, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, διό και η κλιμάκωση των τελευταίων επιβάλλεται!

Παναγιώτης Λ. Κυριάκου

Δικηγόρος

Μέλος του ΔΣ Λαμίας

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση