Το ακούσαμε και αυτό! (του Γιώργου Καρανάσιου)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 21:37 Το ακούσαμε και αυτό! (του Γιώργου Καρανάσιου)

Γράφει ο Γιώργος Καρανάσιος...

Στην Ελλάδα έχουμε τεράστιες αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και καμία προσπάθεια συγκράτησής τους.

   Ένα διαρκές πάρτι αισχροκέρδειας των πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα, όπου τα ίδια ακριβώς προϊόντα να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ακόμα και σε υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση μ’ άλλες χώρες της Ε.Ε.

   Αισχροκέρδεια στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, αισχροκέρδεια στα καύσιμα, αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αισχροκέρδεια στην κινητή τηλεφωνία, αισχροκέρδεια στο σταθερό internet…

Ανίκητοι. Ποια άλλη χώρα το έχει καταφέρει αυτό;

   Πρώτοι παντού ακόμη και σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την πανδημία με τον κορονοϊό, λόγω διάλυσης του Ε.Σ.Υ.

   Είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στο λάδι και στο τυρί, που αυτόματα καταρρίπτεται ο προπαγανδιστικός μύθος περί εισαγόμενης ακρίβειας. Το μόνο προϊόν το οποίο πωλείται φτηνά στη χώρα μας είναι τα κυβερνητικά ψέματα. Η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ έχει καταντήσει "πολυτέλεια".

   Από το Γαλάτσι προχθές (στις 13/1) ο κ. Μητσοτάκης, φοβέριζε πάλι την ακρίβεια, δηλαδή το ¨τέρας¨ της αισχροκέρδειας :

 "Θα τα βάλουμε με το ¨τέρας¨ της ακρίβειας, θα στηρίζουμε τα εισοδήματα των πολιτών"!

   Νωρίτερα, είχε στείλει προειδοποίηση μαζί με τη μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ, για συμπληρωματικό φόρο σε πολυεθνικές και για πλαφόν στο βρεφικό γάλα, που χτύπησε νταβάνι η τιμή του.

   Υπενθυμίζεται, ότι ο φόρος στα μερίσματα μετόχων εταιρειών είναι μόλις 5%, ο δεύτερος χαμηλότερος της ΕΕ, την ώρα που στην Ιρλανδία, που μόνο από ανάπτυξη δεν πάσχει, έχει επιβάλει το 51%. Η Γερμανία που βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης έχει φόρο 26,4%.

   Στις 18 Οκτωβρίου 2023, ο Πρωθυπουργός μας τα είχε βάλει πάλι με τις πολυεθνικές  με το μαχαίρι στα δόντια (μανία που έχει, θα τις κλείσει στο τέλος) για το καλό της κοινωνίας, είπε:

¨Στέλνω μήνυμα στις πολυεθνικές για τις τιμές, η Ελλάδα δεν είναι μπανανία¨ και έτρεμαν οι πάντες γύρω του!

   Ο υπουργός του κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις, λίγες μέρες μετά, παραδέχτηκε ότι, ¨ο ίδιος δεν μπόρεσε και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια¨.

   Ο ίδιος ο πρωθυπουργός  διαψεύδει συνεχώς τον ίδιο τον εαυτόν του, λέγοντας στις 22/6/2023 (ΑΝΤ1) : ¨έχουμε ελεύθερη αγορά, τι να κάνουμε. Ελέγχους για να προσδιορίσουμε το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης;

   Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται σε καμία χώρα του κόσμου και προφανώς δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα¨.

   Επανερχόμενος  για τον ΦΠΑ, τόνισε, ότι η μείωσή του ¨θα στερούσε πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό¨.

Ελεύθερη αγορά για αυτούς, σημαίνει ασύδοτη αγορά. Ούτε ο ένας ως πρωθυπουργός, ούτε οι άλλοι συνεργάτες του, οι υπεύθυνοι υπουργοί θέλουν να ελέγξουν την αισχροκέρδεια.

   Εξάλλου δεν πληρώνουν φόρο για αυτά που λένε, άλλα κορόιδα πληρώνουν, αλλά πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, γιατί έχουν βρει τρόπο να λένε τα…επικοινωνιακά τους και να πείθουν τους ¨χρήσιμους¨ πελάτες.

   Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι έχουν στείλει απειλές στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές και στους τραπεζίτες, να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές, αλλά αυτοί από την τρομάρα τους...τις αύξησαν!

   Ο τέως υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας είχε στείλει και αυτός αυστηρό μήνυμα στους τραπεζίτες (το 2022) για τα επιτόκια καταθέσεων που έμεναν στάσιμα με δις κέρδη (που ανήλθαν στα 3,8 δις ευρώ μετά από φόρους), ενώ τα επιτόκια δανεισμού ανέβαιναν, αλλά και πάλι, ούτε αυτόν δεν άκουσαν.

  Τον πρωθυπουργό δεν τον άκουσαν, όχι μόνον, οι σούπερ-μαρκετάδες, τραπεζίτες, πολυεθνικές αλλά και οι ιδιοκτήτες ενέργειας, των διυλιστηρίων, που γέμισαν τα Ταμεία τους δις.

   Το 2022  τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας ανήλθαν στα 3 δις ευρώ, ενώ τα υπερκέρδη, δηλαδή τα άδικα κέρδη, πάνω από την συνήθη κερδοφορία, ανήλθαν στα 2,6 δις ευρώ!

   Η ίδια πρακτική συνεχίστηκε και το 2023 από τα διυλιστήρια.

   Η αισχροκέρδεια είναι τόσο μεγάλη, που τα κέρδη προ φόρων των ελληνικών πετρελαίων το 2022 ήταν 14 φορές πάνω από τα αντίστοιχα κέρδη την περίοδο 2018-2021.

   Η πολιτική ¨λοταρία¨ της κυβέρνησης και στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνεται με τα αποτελέσματα του Power Pass, καθώς επιστρέφει στα 4 εκ. πολιτών, μόνο 280 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο, οι φίλοι της κυβέρνησης μοιράστηκαν 1,5 δις ευρώ.  Η ενέργεια μετατρέπεται σε λαϊκό λαχείο, αφήνοντας τον λήγοντα για τους πολλούς και τα υπερκέρδη για τους λίγους και εκλεκτούς λύκους της αγοράς ενέργειας.

   Η αισχροκέρδεια γεννά ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πώς ένα νοικοκυριό που βρίσκεται στο κατώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αγοραστικής δύναμης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μπορεί να αντέξει αυτή την αγριότητα των λύκων της ελληνικής αγοράς, η οποία γεννά αδυσώπητες ανισότητες και πυροδοτεί φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης;

   Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 12% και με τον ενεργειακό πληθωρισμό στο 62%, όταν το 47% των εργαζομένων στη χώρα μας, αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

   Κάθε φορά που εκτίθεται η κυβέρνηση με αυστηρά μηνύματα, απειλές, η ΑΙΣΧΡΟΚΈΡΔΕΙΑ φουντώνει.

   Η καθαρή κερδοφορία 107 μη τραπεζικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκτινάχθηκε το 2022 κατά 68%. Εκεί εξηγείται το ελαιόλαδο, που διπλασίασε την τιμή του και όχι στον πόλεμο της Ουκρανίας ή σε κάποιους εξωγήινους.

   Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει διατίμηση και να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε είδη βασικά, όπως το βρεφικό γάλα (κατ’ άλλα κόπτεται η κυβέρνηση για το δημογραφικό), το οποίο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τρεις φορές επάνω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

   Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακρίβειας, κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.

   Φέρνει ο μπακάλης αλεύρι από το εξωτερικό, το πουλάει ακριβά και στη διπλάσια τιμή, εξεγείρονται οι πολίτες. Τα βρίσκει ο δήμαρχος με τον μπακάλη, παίρνει λεφτά από τα δημοτικά τέλη και τα μοιράζει ως επιδοτήσεις, κρατώντας ψηλά τις τιμές και τα κέρδη του εμπόρου και όλα καλά.

   Προτιμούν ξεκάθαρα τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, με μπόλικη κοροϊδία, αλλά επικοινωνιακά από τα ελεγχόμενα μίντια, το επόμενο διάστημα θα παίξουν έρευνες, που θα δείχνουν, ότι η ακρίβεια δεν είναι τελικά και του θανατά.

   Αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση, βρισκόμενοι σταθερά στην 107η θέση παγκόσμια σε θέματα ελευθερίας του τύπου.

Καρανάσιος Γ. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση