Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για σταθερότητα- Κανείς δεν θέλει οριακή κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 09:52 Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για σταθερότητα- Κανείς δεν θέλει οριακή κυβέρνηση

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν»

Ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023. 

Κανείς δεν θέλει μια οριακή κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». «Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να πάει σε εκλογές αυγουστιάτικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

«Οι πολίτες μας έδωσαν μια ισχυρή εντολή στις 21 Μαΐου. Αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της απλής αναλογικής, θα είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μόνο που ζητώ είναι να επαναβεβαιώσουν αυτό που ήδη έκαναν, επιβραβεύοντας μια δουλειά που έγινε την τετραετία και ψηφίζοντας για το μέλλον», επεσήμανε στη συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός.  

«Μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν κρύψαμε όσα θέλουμε να κάνουμε. Μια οριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην υλοποίηση. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και μας εμπιστεύεται για αυτό, ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όταν ρωτήθηκε με πόσους βουλευτές είναι σταθερή μια κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ σταθερή. Σήμερα, κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση. Οι πολίτες δεν κάνουν επιλογή από την αρχή, αλλά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν προσμετράται στη δεύτερη, είναι πάλι άδεια. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος γιατί κάποιος να μεταβάλλει την επιλογή του σε τέσσερις εβδομάδες ή ότι τα κόμματα αντιπολίτευσης θα κάνουν σε τέσσερις εβδομάδες αυτά που δεν έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια».  

 

 

Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές, δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα αλλάξουμε συμπεριφορά την επόμενη τετραετία, επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

«Υπάρχει το συνταγματικά καθορισμένο όριο των 180 βουλευτών, που θα επέτρεπε μεγαλύτερη άνεση στην αναθεώρηση του συντάγματος. Πρακτικά οι 180, ειδικά σε μια Βουλή που μάλλον θα μπουν περισσότερα κόμματα, είναι ανέφικτος στόχος. Δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου, το σύνταγμα επιβάλλει διακομματικές συνεννοήσεις για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στις δεύτερες εκλογές, της 25ης Ιουνίου, επεσήμανε: «Πηγαίνετε στην παραλία, αρκεί να πάτε να ψηφίσετε. Γιατί ο εφησυχασμός είναι πάντα ένας κίνδυνος που υπάρχει σε εκλογές που γίνονται το καλοκαίρι. Δεν νομίζω ότι κανείς θέλει να πάει σε εκλογές αυγουστιάτικα, νομίζω ότι απλά πρέπει να επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου». 

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως σήμερα θα τηλεφωνήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη και ότι θα επιδιώξει να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Λιθουανία. 

«Δεν έχω θεσμικό ρόλο, αλλά το θεωρώ χρέος μου να τον συγχαρώ και να εκφράσω την ευχή μου ότι αυτή η σχετική βελτίωση που υπήρξε μετά τους σεισμούς, μπορεί να έχει συνέχεια. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εφόσον ο λαός με εμπιστευτεί και εκπροσωπήσω τη χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επιδιώξω μια συνάντηση με τον Ερντογάν. Πάντα πρέπει να συζητούμε, ακόμη κι όταν διαφωνούμε. Και όταν διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου», εξήγησε. 

«Θα είναι ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο του πώς θα κινηθούμε. Έχουμε μια βασική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Άλλα θέματα δεν πρόκειται να συζητηθούν», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον Τσίπρα

Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει πολύ με του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Μερικές φορές, ο κ. Ανδρουλάκης- αν δεν τον άκουγα, διάβαζα μόνο αυτά που λέει- θα πίστευα ότι κοπιάρει περίπου τον κ. Τσίπρα. Η χθεσινή ομιλία του ήταν κλασική αντινεοδημοκρατική. Προσπαθεί να κινητοποιήσει συναισθήματα από άλλες δεκαετίες, με ρηχό λόγο», συνέχισε. Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε, «δεν είναι απλά ξύλινος, δεν υπάρχει τίποτα από πίσω». 

Ωστόσο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και θα μιλήσει και στο ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. Από τη στιγμή που εξελέγη, δεν ήθελε καμία επικοινωνία μαζί μου. Είχε μια σαφή στρατηγική, την οποία υπηρέτησε. Από την αρχή είπε ότι δεν με θέλει πρωθυπουργό. Τώρα λέει, ότι ακόμη και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, δεν θα συνδράμω για να κυβερνηθεί ο τόπος», επεσήμανε. 

«Εγώ θα αντιστρέψω τη δήλωση. Θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα; Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, μία κυβερνητική πρόταση υπάρχει, η αυτοδύναμη ΝΔ. Και ο κ. Ανδρουλάκης αυτό λέει, αυτοδύναμη ΝΔ και αφήστε με να διεκδικήσω τα πρωτεία στην αντιπολίτευση. Μόνο που στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση», συνέχισε. 

 

 

«Δεν κατάλαβαν τίποτα οι πολιτικοί αντίπαλοί μας»

«Έχω την εντύπωση ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτό που έγινε. Εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια Ελλάδα που δεν υπάρχει και την εικόνα μιας ΝΔ που υπάρχει μόνο στο φαντασιακό τους», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ένας κίνδυνος είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πάλι fake news από την αντιπολίτευση, ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες. Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα ίδια που τους οδήγησαν στο 20% και να έχουν άλλο αποτέλεσμα, αυτό είχε πει κάποιος ότι είναι ο ορισμός της παράνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Μία ώριμη δημοκρατία χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

 

«Η ακρίβεια είναι εδώ, τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας»

«Η ακρίβεια είναι ακόμη εδώ, αλλά τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, είμαι βέβαιος για αυτό. Έχουμε μπει σε καθοδική πορεία του πληθωρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από φόρους», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι όρος που αφορά μόνο τους οικονομολόγους, θα δώσει μεγάλες ανάσες και θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Εκεί πρέπει να ανταποκριθούν οι τράπεζες. Τις δυνατότητες που έχουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία θα πρέπει να το κάνουν πράξη», πρόσθεσε. 

«Βόμβα δημόσιας υγείας η ψυχική υγεία παιδιών και νέων»

«Γνωρίζω πόσο ευαίσθητα είναι τα ζητήματα του bullying, της παραβατικότητας, της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση, μια βόμβα δημόσιας υγείας. Σίγουρα σχετίζεται με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στα κινητά τηλέφωνά τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Η λύση, συνέχισε, είναι περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, περισσότερη εκπαίδευση από μικρή ηλικία για το bullying, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τη διαφορετικότητα. «Το bullying ουσιαστικά είναι η αντίδραση σε κάποιον που είναι διαφορετικός, είναι κοντός, ψηλός, έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Πώς θα καταφέρουν τα παιδιά από το δημοτικό να δέχονται και να ανέχονται τη διαφορετικότητα;», συμπλήρωσε. 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση