Φωτιά σε Αλεξανδρούπολη και Πάρνηθα - 476 πυροσβέστες στο μέτωπο του Έβρου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 09:32 Φωτιά σε Αλεξανδρούπολη και Πάρνηθα - 476 πυροσβέστες στο μέτωπο του Έβρου (Φωτ. αρχείου: Sooc)

Από σήμερα οι αιτήσεις για τους πληγέντες του Έβρου.

Για δέκατη ημέρα εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να επικεντρώνονται στο να μην περάσουν οι φλόγες στην καρδιά του δάσους της Δαδιάς και απειληθεί το Σουφλί.

Για να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο μέτωπο από τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, έχει στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Παράλληλα, όλο το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί στον Έβρο καθώς επιχειρούν 476 πυροσβέστες, με 100 οχήματα ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού  4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά. Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές.

Σημειώνεται πως σήμερα θα βρεθεί κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδεύουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση. Μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη ανησυχία για τη Δαδιά

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ανησυχία προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

«Με την αλλαγή του ανέμου θα υπάρχει μεγάλη μάχη πάνω από την Κοτρωνιά στην κορυφογραμμή που υπάρχει», τόνισε ο κ. Αρτοποιός. Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στον Έβρο επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Μάλιστα, ο Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και πήρε διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα η φωτιά έχει πλέον μια πιο υφεσιακή μορφή».

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Φωτιές: Η κατάσταση στην Πάρνηθα και τα υπόλοιπα μέτωπα

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην Πάρνηθα, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην περιοχή του Φρουρίου της Φυλής.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν αυτή τη στιγμή 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα και ένα ελικόπτερο.

Σημειώνεται πως χθες εθελοντές εντόπισαν στην περιοχή της Φυλής ένα καμένο κρανίο. Οι εθελοντές που βρίσκονταν στην Πάρνηθα για να παράσχουν βοήθεια σε ζώα, εντόπισαν το κρανίο σε καμένη περιοχή, στη Φυλή και ειδοποίησαν τις αρχές, αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η αστυνομία. 

Συνολικά, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα:

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής
Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Άνδρο οριοθετήθηκε.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

στην περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας και επιχείρησαν 29 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες
στην περιοχή Καλό Νερό Μεσσηνίας και επιχείρησαν 18 πυροσβέστες και 8 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στις παλιές εγκαταστάσεις του ALPHA στην Παιανία.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους πυρόπληκτους

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν από τις φωτιές.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια Έβρου έδωσε διευκρινίσεις επί της διαδικασίας της δήλωσης - καταγραφής και επιχορήγησης των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο γενικότερα.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, επιχορηγούνται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η περιφέρεια είναι αρμόδια να συγκροτήσει επιτροπές καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, (με την εξαίρεση ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή), που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων.

Μετά την οριοθέτηση της περιοχής ως πυρόπληκτη η Περιφέρεια αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων στο αναφερόμενο υπουργείο, το οποίο προχωράει στον έλεγχο τους και καταβάλει στους δικαιούχους την επιχορήγηση.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τι καλύπτει η επιχορήγηση στους πυρόπληκτους

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Δεν επιχορηγούνται κτιριακές ζημιές από την Κρατική Αρωγή. Για κτιριακές ζημιές σε επιχειρήσεις οι πληττόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματεία: 2310417586 κ. Τζουβάρα και κ. Τζίκας, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Η επιτροπή καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις επιχειρήσεις (εμπορικές) του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δέχεται αιτήσεις στο κτίριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα ‘Έβρου, στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 1ο όροφο στο γραφείο 3, τηλέφωνα επικοινωνίας: 25513 50513 και 50510, από σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

Οι επιτροπές καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις αγροτικές επιχειρήσεις των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου δέχονται αιτήσεις από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους κατά τόπους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, όπως επίσης στην Κοινότητα Μάκρης, στη Δημοτική Ενότητα Φερών και στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης.

Πάντως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων του Δήμου ξεκινά σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι πυρόπληκτοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού επί της οδού Καρτάλη 2, Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2551350168, 2551350255 και 2551350239.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση