Σπαρτιάτες: «Σφάζονται» Στίγκας - βουλευτές για το συνέδριο, με φόντο την κρατική χρηματοδότηση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 18:10 Σπαρτιάτες: «Σφάζονται» Στίγκας - βουλευτές για το συνέδριο, με φόντο την κρατική χρηματοδότηση

Σε καταστάσεις που προσομοιάζουν σε ανοιχτή, μετωπική σύγκρουση, όλων εναντίον όλων, με φόντο όχι μόνο τα ηνία του κόμματος αλλά κυρίως την παχυλή κρατική χρηματοδότηση βαδίζουν οι Σπαρτιάτες.

Η πληγή που άνοιξε με τις δηλώσεις υπεράσπισης του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και όλα όσα ακολούθησαν με το αντάρτικο των βουλευτών στο πρόσωπο του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, ανέδειξαν και το πραγματικό αντικείμενο της όλης διαμάχης, που αφορά στον έλεγχο του κομματικού ταμείου μέσω της προοπτικής διεξαγωγής ανοιχτού συνεδρίου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που η πλευρά των βουλευτών που στηρίζουν Κασιδιάρη θέτει μετ’ επιτάσεως σε κάθε ευκαιρία, αλλά που ο Στίγκας αρνείται, καθώς ένα ενδεχόμενο συνέδριο όπου θα μπορούσε να γραφτεί οποιοσδήποτε και να συμμετάσχει στις διαδικασίες θα μπορούσε άμεσα να αλλάξει τις ισορροπίες, να αποπέμψει τον πρόεδρο και κυρίως να ελέγξει τη ροή της χρηματοδότησης, που σε ορίζοντα τετραετίας αφορά σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν άλλωστε και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ, που αναβλήθηκε λόγω προσωπικού κωλύματος Στίγκα και μεταφέρθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η πλευρά του προέδρου δεν είναι διατεθειμένη να δώσει χρονοδιάγραμμα εσωκομματικών εξελίξεων και αρνείται το συνέδριο, καθώς θεωρεί πως η πορεία του κόμματος είναι επιτυχημένη και δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγές.

Ο Στίγκας έριξε το γάντι

Μάλιστα, πετά το γάντι στους αντιδρώντες και τους καλεί να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα εφόσον διαφωνούν με τους χειρισμούς Στίγκα, παρότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διαλύσει το κόμμα στη Βουλή.

Φαίνεται, δηλαδή, πως προτιμά να χάσει τους βουλευτές του και τα προνόμια που απορρέουν από την ιδιότητα του προέδρου της ΚΟ, από το να χάσει το κόμμα και προφανώς την κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, ο πρόεδρος κάνει κρούσεις και μετράει δυνάμεις προκειμένου να κρατήσει 4 βουλευτές και να μη διαλυθεί (5 είναι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ΚΟ).

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εύκολο, καθώς από τους 11 οι 9 είχαν υπογράψει την επιστολή αποδοκιμασίας του προέδρου και είχαν στηρίξει ανοιχτά την πλευρά Κασιδιάρη. Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν την πλευρά των βουλευτών που λειτουργούν πλέον ως ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος να έχει ξεκινήσει την προσπάθεια εγγραφής νέων μελών για να ελέγξουν την πλειοψηφία.

Με βάση το καταστατικό του κόμματος (άρθρο 26), η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης (συνέδριο) μπορεί να γίνει είτε με πρόταση του προέδρου είτε μετά από σχετική εισήγηση του 10% των μελών. Και από την πλευρά των βουλευτών, όμως, η προοπτική της φυγής και της δημιουργίας μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, με νέο όνομα και σύμβολα, θα έδινε έναν βαθμό ελευθερίας, ωστόσο θα τους απέκοπτε μια και καλή από τη ροή της χρηματοδότησης που πηγαίνει στο κόμμα.

Σημειώνεται πως οι Σπαρτιάτες έχουν ήδη λάβει 40.092 ευρώ, το 40% δηλαδή της εκλογικής χρηματοδότησης για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση