Μητσοτάκης σε επιχειρηματικό φόρουμ από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:14 Μητσοτάκης σε επιχειρηματικό φόρουμ από Ινδία: Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια

Ομιλία στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει πια. Οι οικονομολόγοι, μας ψήφισαν ως χώρα της χρονιάς του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Μουμπάι της Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αναπτύσσεται γρήγορα με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα spreads δανεισμού είναι για παράδειγμα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είχε 40 χρόνια να έρθει στην Ελλάδα Ινδός πρωθυπουργός και 16 χρόνια να πάει στην Ινδία Έλληνας πρωθυπουργός. «'Αρα κάναμε πρόοδο», επισήμανε υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία και τις συζητήσεις που είχε με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το μέλλον είναι λαμπρό στην συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία αλλά και σε μία σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς. Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι ελκυστικός προορισμός για ινδικές επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι η χώρα μας είναι στην σωστή πλευρά ενώ το 2023 πετύχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και το 2024.

«Αν δείτε την Ελλάδα από την πλευρά σας και την προσέξετε στο χάρτη γεωγραφικά είναι το φυσικό σκαλοπάτι, η πύλη εισόδου για να μπείτε στην ευρωπαϊκή αγορά ειδικά μετά το brexit», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς. Μίλησε για την επένδυση των Ινδών επιχειρηματιών στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλους τομείς όπως αυτούς της άμυνας, της παραγωγής ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών, της γεωργίας.

Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το 10% ενώ είπε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Έφερε ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καθημερινές πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και τώρα που αυτό συμβαίνει αυξήθηκε ο αριθμός των αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα. «Το ίδιο μπορεί να γίνει με τουρίστες από την Ινδία», υπογράμμισε ενώ παράλληλα κάλεσε και τους παραγωγούς ινδικών κινηματογραφικών ταινιών να κάνουν παραγωγές τους στην Ελλάδα.

«Στο τέλος της ημέρας εσείς θα ανακαλύψετε τις ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίσαμε το λαϊκισμό και δεν θα γυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια. Στις διπλές εκλογές του 2023 κερδίσαμε αυξάνοντας το ποσοστό μας από το 2019. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και δύο κυβερνήσεις που κάνουν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης .

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε. Επισκεφτείτε μας και θα βρείτε μια χώρα που έχει αλλάξει και είναι στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βίντεο: Η ομιλία Μητσοτάκη στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από 16 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ινδία. Σημείωσε επίσης ότι Ινδός πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια μέχρι την επίσκεψη πριν λίγους μήνες του Ναρέντρα Μόντι.
  • Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που ήταν στην επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους δεν υπάρχει πια. Κάνουμε τίτλους πια για σωστούς λόγους.
  • Η Ελλάδα γεωγραφικά είναι η φυσική πύλη των ινδικών εταιρειών προς της ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία μετά το brexit. Έχουμε κέντρα logistics, αεροδρόμια, λιμένες, υποδομές και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές εταιρίες που επενδύουν στην Ελλάδα.
  • Υπάρχει πολλή παραπληρωματικότητα μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα η άμυνα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στη βιομηχανία. Είμαστε σε διαδικασία που αναδιαμορφώνουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Η ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας που φαίνεται ότι έχει μεγάλη παραπληρωματικότητα μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Η ναυπηγική, η φαρμακευτικές εταιρείες ένας τομέας όπου η Ινδία είναι ισχυρότατη όπως και η Ελλάδα στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων. Έχουμε και στην Ινδία και στην Ελλάδα αγρότες που διαμαρτύρονται και το μέλλοςν της γεωργίας βρίσκεται σε μία εποχή που πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.
  • Η Ινδία έχει τεράστια τεχνολογική πρόοδο, και στην Ελλάδα ο τεχνολογικός τομέας είναιιδιαίτερα αναπτυσσόμενος. Έχουμε πολές start up.
  • Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με βαθύτατο σεβασμό της μίας πλευράς προς την άλλη, θέλουμε να τονώσουμε όλα αυτά που μας συνδέσουμε πολύ περισσότερο.
  • Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις πολύ σύντομα όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης και κινητικότητας όπου περισσότεροι εργαζόμενοι Ινδοί θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα.
  • Ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι μία επένδυση που μπορεί να λειτουργήσει εκατέρωθεν. Έχουμε ήδη εταιρείες που είναι ήδη παρούσες εδώ. Βεβαίως μπορούμε να έχουμε και μία απευθείας μεταξύ Νέου Δελχί, Βομβάης και Ελλάδας.
  • Θα πρέπει να έχουμε και περισσότερες Ινδικές ταινίες στην Ελλάδα, και όχι μόνο στη Σαντορίνη.
  • Η Ελλάδα προσφέρει μακροχρόνια οικονομική δυνατότητα. Ως μέλος της ΕΕ έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε ξεφύγει από την κατηγορία των χωρών που πλήττονταν από τον λαϊκισμό. Σε μία διπλή εκλογή τον Ιούνιο πέρυσι πήρα υψηλότερο ποσοστό από την πρώτη μου εκλογική αναμέτρηση. Είναι η βέλτιστη απόδειξη του τι κάνει η κυβέρνηση για την Ελλάδα.
  • Ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι μία επένδυση που μπορεί να λειτουργήσει εκατέρωθεν. Έχουμε ήδη εταιρείες που είναι ήδη παρούσες εδώ. Βεβαίως μπορούμε να έχουμε και μία απευθείας μεταξύ Νέου Δελχί, Βομβάης και Ελλάδας.
  • Θα πρέπει να έχουμε και περισσότερες Ινδικές ταινίες στην Ελλάδα, και όχι μόνο στη Σαντορίνη.
  • Η Ελλάδα προσφέρει μακροχρόνια οικονομική δυνατότητα. Ως μέλος της ΕΕ έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε ξεφύγει από την κατηγορία των χωρών που πλήττονταν από τον λαϊκισμό. Σε μία διπλή εκλογή τον Ιούνιο πέρυσι πήρα υψηλότερο ποσοστό από την πρώτη μου εκλογική αναμέτρηση. Είναι η βέλτιστη απόδειξη του τι κάνει η κυβέρνηση για την Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση