Ελληνοτουρκικά: Ανησυχία για την ένταση, αμηχανία για Καμμένο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 16:39 Ελληνοτουρκικά: Ανησυχία για την ένταση, αμηχανία για Καμμένο

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με τις τουρκικές προκλήσεις να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και το Μαξίμου να παίζει άμυνα και να ανησυχεί για την στάση του απρόβλεπτου Πάνου Καμμένου, τον οποίο έχουν στοχοποιήσει για τα καλά οι αξιωματούχοι του Ταγίπ Ερντογάν. Στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σε πιο σημείο μπορεί να κλιμακώσει την ένταση η Τουρκία. 

Ωστόσο το περιστατικό που συνέβη χθες στην Ρω προκάλεσε πολλά ερωτήματα, όσον αφορά την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε μία ακόμη προκλητική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς φαίνεται πως η απάντηση από την ελληνική πλευρά δεν ήταν ιδιαιτέρως ψύχραιμη αφού το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής δεν παραβίασε τα ελληνικά σύνορα. 

Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικράτησε μεταξύ Πενταγώνου και Μαξίμου είναι το γεγονός, πως χρειάστηκαν να περάσουν 12 ώρες από το επεισόδιο για να υπάρξει ... διαρροή από το Μαξίμου το οποίο επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν. Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται στην Ικαρία και να αναδημοσιεύει ανάρτηση χρήστη στο Twitter για την «Κυρά της Ρω». 

Η εντολή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και με την οποία συντάχθηκε απόλυτα ο Νίκος Κοτζιάς είναι να ακολουθηθεί η τακτική των χαμηλών τόνων απέναντι στον «πόλεμο νεύρων» που παίζει η Άγκυρα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει σε αυτή την γραμμή ο Πάνος Καμμένος ο οποίος την τελευταία εβδομάδα δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους Τούρκους αξιωματούχους. 

Οι φόβοι του Μαξίμου       

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία του καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα. 

Οι δύο στρατιωτικοί και η αλλαγή στάσης 

Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα και η επιλογή των χαμηλών τόνων από την κυβέρνηση έχει να κάνει κυρίως με αυτό το ζήτημα. Η όξυνση την έντασης εκτιμούν στο Μαξίμου δεν βοηθάει στην διαμόρφωση συνθηκών προκειμένου να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειες τους. 

Η στάση Καμμένου 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου έριξαν «λάδι στην φωτιά» και έδωσαν άλλοθι στην Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητα της απέναντι στην χώρα μας. Παράλληλα οι εμπρηστικές δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την έντονη δυσφορία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και το θερμό επεισόδιο  
 
Κανένας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. «Όλα μπορείς να τα περιμένεις από τον Ερντογάν» λένε χαρακτηριστικά και σημειώνουν πως χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πρόκληση και παράλληλα να μην δοθεί καμία λαβή στην γειτονική χώρα να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε λανθασμένη κίνηση. 

Αύξηση προσφυγικών ροών 

Ένας ακόμη φόβος που επικρατεί στην Αθήνα είναι η αύξηση των  προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει και η τουριστική περίοδος. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Ερντογάν έχει απειλήσει ανοικτά με το άνοιγμα των συνόρων, αφήνοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην χώρα μας. 

Κυπριακή ΑΟΖ   

Ένα ακόμη μέτωπο που αποτελεί εστία έντασης μεταξύ των δύο χωρών είναι η Κυπριακή ΑΟΖ με την Τουρκία να δημιουργεί συνεχώς επεισόδια παρεμποδίζοντας τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή. Το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» θα βγει εκ νέου για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται από την κυπριακή πλευρά και το οποίο θα συνοδεύουν και δύο τουρκικά πλοία.   

Φωτό: Ευρωκίνηση

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση