La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 20:09 La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την πρόταση που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Μάριο Ντράγκι αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με τον Γάλλο ηγέτη να προτείνει στον Ιταλό υπηρεσιακό πρωθυπουργό να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε γεύμα που είχαν την περασμένη Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στον Μάριο Ντράγκι έναν νέο ρόλο, να αναλάβει τη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ καθώς η κούρσα διαδοχής ξεκινάει τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Ο Μάριο Ντράγκι μετράει λίγες ημέρες ακόμα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας και αναμένεται να παραδώσει σύντομα τη σκυτάλη στην Τζόρτζια Μελόνι. Για κάποιους, το πολιτικό άστρο του πρώην Ευρωπαίου τραπεζίτη είχε δύσει, όμως η πρόταση του Μακρόν δίνει μια διαφορετική διάσταση στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα, ιδιαίτερα σε μια τέτοια θέση στο ΝΑΤΟ.

Η La Repubblica προσθέτει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της δίωρης «ιδιωτικής συνάντησης» συζητήθηκαν, η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Άλλωστε, ο Μάριο Ντράγκι έχει βαθιές γνώσεις σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και μια ενδεχόμενη θητεία του στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Μάλιστα, η La Repubblica επισημαίνει ότι η πρόταση Μακρόν δεν προκαλεί εντύπωση αφού ο Γάλλος πρόεδρος έχει τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια για το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας του με τον Μάριο Ντράγκι και οι Γάλλοι πιστεύουν ότι το προφίλ του είναι ιδανικό για τη θέση στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση επίσημα για τον/την διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ. Ίσως, όμως, η πιθανότητα να αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δώσει μια άλλη δυναμική στην Ελλάδα, δεδομένης και της σχέσης που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση