Ιταλία: Η Μελόνι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ματαρέλα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 16:04 Ιταλία: Η Μελόνι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ματαρέλα

Αν η Μελόνι κάνει δεκτή την εντολή, θα μπορούσε να παραδώσει στον Ματαρέλα ακόμη και σήμερα τον πλήρη κατάλογο των υπουργών της και η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί μέσα στο σαββατοκύριακο.

Η Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί στις 5:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο Κηρινάλιο για να λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αν η Μελόνι κάνει δεκτή "χωρίς επιφύλαξη" την εντολή, θα μπορούσε να παραδώσει στον Ματαρέλα ακόμη και σήμερα τον πλήρη κατάλογο των υπουργών της και η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σενάρια τεχνοκρατών υπουργών

Η Μελόνι, μιλώντας πριν λίγες μέρες στην διεύθυνση του κόμματός της, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι αν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση τεχνοκράτες, αλλά το ότι η υπουργική ομάδα θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή, διότι "η ίδια εκτίθεται σε πρώτο πρόσωπο". Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, σε σύνολο δεκαοκτώ υπουργών, τα Αδέλφια της Ιταλίας αναμένεται να εξααφαλίσουν δέκα υπουργεία, η Λέγκα τέσσερα και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, για έξι με επτά υπουργεία βασικής σημασίας μπορεί να επιλεγούν "τεχνοκράτες συντηρητικής κατεύθυνσης", αρχίζοντας από εκείνο των Οικονομικών. Για την βασικής σημασίας αυτή θέση ακούγονται τα ονόματα των Φάμπιο Πανέτα (μέλους του διεθυντηρίου της ΕΚΤ), του πρώην στελέχους της Τράπεζας της Ιταλίας Λουίτζι Μπουτιλιόνε και του Ντάριο Σκαναπιέκο, διευθύνοντα συμβούλου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά την άποψη πολλών αναλυτών, με τον τρόπο αυτό η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και να προσπαθήσει να καθησυχάσει την Κομισιόν και τις αγορές ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση