Απόκοσμο Βόρειο Σέλας: Δείτε μαγευτικό βίντεο από τον πρασινοκόκκινο ουρανό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 10:22 Απόκοσμο Βόρειο Σέλας: Δείτε μαγευτικό βίντεο από τον πρασινοκόκκινο ουρανό

Σε μια πολύ σπάνια περίπτωση, το βράδυ της Κυριακής το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε περιοχές πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, από το Κεντ μέχρι και την Κορνουάλη.

Στις πιο βόρειες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, η εικόνα ήταν μια από τις εντυπωσιακότερες εδώ και πολύ καιρό, ενώ το φαινόμενο -που στα αγγλικά λέγεται Aurora- δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και κάποιο από τα επόμενα βράδια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βόρειο σέλας γίνεται συχνά ορατό στη Σκωτία, αλλά σπάνια εντοπίζεται στη νότια Αγγλία. Την Κυριακή, λοιπόν, έγινε ορατό, εκεί καθώς και στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Νότια Ουαλία και το Νόρφολκ.

Ένα σέλας σχηματίζεται από μια ηλιακή έκλαμψη που εκρήγνυται προς τον Ήλιο, στέλνοντας φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη που αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρά της. Συγκεκριμένα, τα φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν με το οξυγόνο και το άζωτο τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν πράσινα και κόκκινα χρώματα πάνω από τους πόλους μας.

Εάν πρόκειται για ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν πιο μακριά από τους πόλους σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη όπως η νότια Αγγλία.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το Βόρειο Σέλας που έστειλε αναγνώστης του iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση