Η Ισπανία ετοιμάζεται απριλιάτικα για καύσωνα με… 40άρια!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 11:59 Η Ισπανία ετοιμάζεται απριλιάτικα για καύσωνα με… 40άρια!

Μεσοκαλόκαιρο θα θυμίζει αυτή την εβδομάδα η άνοιξη στην Ισπανία καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου και να εκτοξευτεί ακόμη και στους 40 C κατά περιοχές!

Θερμές αέριες μάζες που κινούνται βόρεια από την Αφρική θα προκαλέσουν σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στην Ιβηρική χερσόνησο από σήμερα και αύριο 26 Απριλίου, ενώ το κύμα καύσωνα αναμένεται να κορυφωθεί στις 27 και 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet.

Oι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα άνω των 30 χλμ/ώρα αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Ισπανία, ανέφερε η Aemet.

Η δυτική Ευρώπη βίωσε έναν ασυνήθιστα θερμό και ξηρό χειμώνα και οι συνθήκες αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και τους εαρινούς και θερινούς μήνες σύμφωνα με δύο εκθέσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S). Κι ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας στην Ισπανία σημαίνει ότι η χώρα της Ιβηρικής θα πιάσει για πρώτη φορά φέτος τους 40 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022, που είχε και τότε σπάσει το σχετικό ρεκόρ.

«15 με 20 βαθμούς» υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία στην Ισπανία

Το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα απριλιάτικα στην Ισπανία παράλληλα με την καταστροφική περίοδο ξηρασίας στη χώρα συνιστούν μια πρόσθετη ένδειξη της επιταχυνόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αναμενόμενες θερμοκρασίες είναι σύμφωνα με την Aemet «έξι με δέκα βαθμούς Κελσίου» υψηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής και σε κάποιες περιοχές ακόμη και «15 με 20 βαθμούς Κελσίου» υψηλότερες από τα κανονικά για τέλη Απριλίου επίπεδα.

Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία έρχεται μετά από μια ασυνήθιστα ζεστή και ξηρή άνοιξη. Η ξηρασία έχει γονατίσει την Καταλωνία και την Ανδαλουσία, ενώ ολόκληρη η Ισπανία πάσχει από λειψυδρία, που πλήττει ιδιαίτερα περιοχές με μεγάλη αγροτική παραγωγή, όπως η Μουρθία.

Σε κάποιες περιοχές της Ισπανία έχουν ήδη μπει όρια στη χρήση του νερού για τους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας καθώς και την άρδευση δημόσιων κήπων και την αναπλήρωση πισίνων. Στην περιοχή της Μαδρίτης οι δημόσιες πισίνες θα ανοίξουν στις 13 Μαϊου – έναν μήνα νωρίτερα του συνηθισμένου – ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση θέλει να δώσει στα σχολεία τη δυνατότητα να αλλάζουν τα ημερήσια προγράμματα και να κάνουν μαθήματα υπό σκιάν σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχουν κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση