«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε για την εξέγερση της Wagner» δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 18:33 «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε για την εξέγερση της Wagner» δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post

Μέχρι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε για την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Wagner, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι και μεταδίδει η Washington Post, τονίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να ήξεραν από τα μέσα Ιουνίου.

Μετά το δημοσίευμα της New York Times ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την εξέγερση της Wagner στη Ρωσία, έρχεται αυτό της Washington Post να αποκαλύψει ότι είχε ενημερωθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν για ενδεχόμενη ένοπλη δράση των μισθοφόρων του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η εξέγερση ξεκίνησε και τελείωσε χθες Σάββατο (24.6.2023), για την οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήξεραν από τον Ιούνιο είχαν ενημερώσει τον Λευκό Οίκο και άλλες υπηρεσίες ώστε να είναι προετοιμασμένοι για αυτή.

Ωστόσο, δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρο τι θα έκανε η Wagner και πότε, σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ένας από αυτούς μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post και εξήγησε ότι «υπήρχαν αρκετά σημάδια για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία(…)ότι κάτι συνέβαινε».

Η «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Ρωσία υπήρχε τις τελευταίες 2 εβδομάδες. «Υπήρχαν πολλά ερωτήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο αξιωματούχος για θέματα που αφορούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αν θα παραμείνει στην εξουσία αλλά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών της χώρας.

Ο κύριος φόβος ήταν ένας ρωσικός «εμφύλιος πόλεμος» που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στην περιοχή, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, εδώ και 2 εβδομάδες είχαν ενημερωθεί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο.

«Ο Πούτιν ήξερε»

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήξερε «σίγουρα τουλάχιστον 24 ώρες πριν».

Όμως, ακόμη δεν είναι σαφές γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έλαβε άμεσα μέτρα για να αποτρέψει τις κινήσεις της Wagner και του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι μισθοφόροι της Wagner κατέλαβαν περιοχές της Ρωσίας και έφτασαν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η συμφωνία, στην οποία μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, απέτρεψε τα… χειρότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά του Πριγκόζιν, οι οποίες κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, επειδή ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι διέταξε επίθεση κατά των μισθοφόρων του.

Πάντως, η αδράνεια του Βλαντιμίρ Πούτιν αντανακλά την έλλειψη συντονισμού στο υψηλό επίπεδο της ρωσικής κυβέρνησης και πιθανόν εσωτερικές αντιπαλότητες, εκτιμούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Γιατί ο Πριγκόζιν έγινε αντάρτης;

Το ερώτημα παραμένει, ποιος είναι ο βασικός λόγος που ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έγινε αντάρτης; Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η εξέγερση έγινε μετά τη διαταγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις ομάδες εθελοντών που πολεμάνε στην Ουκρανία να υπογράψουν συμβόλαια με την κυβέρνηση από τις 10 Ιουνίου και μετά.

Στη διαταγή δεν αναφερόταν το όνομα της Wagner αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν στην Washington Post πως ήταν σαφής η προσπάθεια εξαγοράς των μισθοφόρων της, αφού αποδεικνύονται απαραίτητοι για τη Ρωσία στο πεδίο μάχης εναντίον της Ουκρανίας.

Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν τον Πριγκόζιν μετά την ανακοίνωση της 10ης Ιουνίου και πίστευαν επίσης πως είναι εφικτό να κινητοποιήσει τον στρατό του κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Αλλά ούτε η Ουκρανία γνώριζε πότε θα γίνει η εξέγερση του Πριγκόζιν και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο αξιωματούχοι, ο ίδιος δεν ήξερε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν τις πληροφορίες τους με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή πορεία του Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Ουκρανία επίσης δεν ήταν σαφές πότε θα γίνει αυτό ενώ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε πως δεν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν τις πληροφορίες τους με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή πορεία του Πριγκόζιν και των δυνάμεών του.

Γνωστός και στις ΗΠΑ ο Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν είναι γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν» λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας που είχε με το Κρεμλίνο ενώ του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για φερόμενη παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αλλά η πραγματική ταυτότητά – και το μέλλον του – είναι συνδεδεμένα με τη Wagner, επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στη Washington Post νωρίτερα φέτος δείχνουν ότι η Βάγκνερ χτίζει μια αυτοκρατορία στην Αφρική, όπου ο Πριγκόζιν παρέχει ασφάλεια σε κυβερνητικά καθεστώτα, με αντάλλαγμα πολύτιμα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων.

Στην Ουκρανία, οι μισθοφόροι κατάφεραν να επικρατήσουν στη μακρά, αιματηρή μάχη στο Μπαχμούτ αλλά με τεράστιο κόστος. 20.000 απώλειες από τις δυνάμεις του Πριγκόζιν, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαχών, ο Πριγκόζιν έκανε οργισμένα σχόλια ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν του έδινε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που χρειαζόταν για να πολεμήσει. Μάλιστα, είχε απειλήσει αρκετές φορές πως θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ανώτερους Ρώσους ηγέτες να ανησυχούν για τις ρητορικές επιθέσεις του Πριγκόζιν, τις οποίες θεωρούσαν τόσο αξιόπιστες όσο και υπονομευτικές για το κύρος τους.

«Οι εντάσεις μεταξύ της ομάδας Βάγκνερ και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν ήταν μυστικές» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Όλοι έχουμε δει τον κ. Πριγκόζιν να επικρίνει δημοσίως, να προειδοποιεί, ακόμη και να απειλεί τον ρωσικό στρατό σε πολλές περιπτώσεις».

πηγή: newsit.gr

Με πληροφορίες από Washington Post

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση