Σφυροκόπημα στη Γάζα: Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Κινδυνεύουν δεκάδες μωρά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 14:08 Σφυροκόπημα στη Γάζα: Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Κινδυνεύουν δεκάδες μωρά

Δραματική είναι η κατάσταση στη Γάζα, με το νοσοκομείο Αλ Σίφα να βρίσκεται στο επίκεντρο των βομβαρδισμών. 20 από τα 30 νοσοκομεία της Γάζας έχουν κλείσει, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας

Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Γάζας, όπου εντείνεται η αγωνία για τους τραυματίες και τους αμάχους που βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών.

Όπως μεταδίδει η Haaretz που επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές, το νοσοκομείο βρίσκεται χωρίς ρεύμα καθώς του έχουν τελειώσει τα καύσιμα, με δεκάδες νεογέννητα να βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας, Μάι αλ-Καΐλα, 20 από τα 30 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι κλειστά. Ο αλ-Καΐλα πρόσθεσε ότι το ιατρικό προσωπικό παρακολουθεί ασθενείς που βρίσκονται στο πάτωμα και υποβάλλονται σε θεραπεία χωρίς αναισθησία.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι 38 πρόωρα μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα λόγω έλλειψης οξυγόνου και ότι ένα από αυτά πέθανε σήμερα το πρωί. Παράλληλα, σημείωσε πως η έλλειψη οξυγόνου ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για όλα τα υπόλοιπα μωρά και ότι η εναπομείνασα ποσότητα καυσίμων μπορεί να κρατήσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας των παιδιών σε λειτουργία μόνο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Το νοσοκομείο Αλ Κουντς της Ερυθράς Ημισελήνου είναι επίσης κλειστό, όπου μόνο η μονάδα εντατικής θεραπείας εξακολουθεί να λειτουργεί, και αυτή εν μέρει.

“Το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα”

Ο Μάι αλ-Κάιλα κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με λευκό φώσφορο.

«Αυτό είναι ένα διεθνώς απαγορευμένο όπλο. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι υπεύθυνος για την καταδίκη του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Shifa με λευκό φώσφορο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Ο αναπόφευκτος θάνατος έχει γίνει η μοίρα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας – και θεωρούμε υπεύθυνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για αυτό» είπε.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στη Γάζα και τον Λίβανο τον περασμένο μήνα, με το Ισραήλ να αρνείται ότι το έκανε.

Εξαντλήθηκαν τα καύσιμα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως οι δραστηριότητες στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στο θύλακα, διακόπηκαν σήμερα επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα.

«Ως αποτέλεσμα, ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ασράφ αλ-Κίντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα και η κατοχή έχει στοχοθετήσει τα περισσότερα από τα κτίρια μέσα σ’ αυτό», δήλωσε τηλεφωνικά ο Κίντρα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μαχητές της Χαμάς έχουν τοποθετήσει κέντρα διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε πως τα αυξανόμενα ισραηλινά πλήγματα πάνω σε νοσοκομεία ή κοντά σ’ αυτά θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο μέσα και γύρω από τα κτίριά τους.

«Οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν», δήλωσε ο Κίντρα προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ηλεκτρικό ούτε Ίντερνετ.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας εκστρατείας.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι χτύπησε και άλλες σήραγγες και ύποπτους τρομοκράτες στο παλαιστινιακό έδαφος στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πολεμικό ναυτικό επιτέθηκε σε αποθήκες όπλων της Χαμάς αργά χθες, Παρασκευή.

Τα πυρά ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ συνεχίστηκαν σήμερα με τις σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού να ηχούν σε μια μεθοριακή κοινότητα κοντά στη Γάζα.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που διανύει την 36η ημέρα του, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ που ακολούθησε.

Το Ισραήλ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τον επίσημο εκτιμώμενο απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε περίπου 1.200 ανθρώπους από περισσότερους από 1.400.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει 11.078 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και έχει τραυματίσει πάνω από 27.490 ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

πηγή: news247.gr

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση