Ίχνη κάνναβης εντοπίστηκαν σε οστά από τον 17ο αιώνα – Είναι η πρώτη τέτοια αρχαιολογική ανακάλυψη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:22 Ίχνη κάνναβης εντοπίστηκαν σε οστά από τον 17ο αιώνα – Είναι η πρώτη τέτοια αρχαιολογική ανακάλυψη

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Επιστήμονες στην Ιταλία εντόπισαν ίχνη κάνναβης σε οστά που θάφτηκαν κάτω από νοσοκομείο του Μιλάνου και υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανακάλυψη του φυτού σε υπολείμματα σκελετών ατόμων, που έζησαν τόσα χρόνια πριν! Τώρα, προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους της χρήσης.

Η Γκάια Τζορντάνο του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και η ομάδα της βρήκε μόρια τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD), που αποτελούν τις ψυχοδραστικές ουσίες της κάνναβης, στα οστά ενός νεαρού άνδρα και μιας μεσήλικης γυναίκας, που είχαν ταφεί κάτω από το νοσοκομείο Ca’ Granda μεταξύ του 1638 και του 1697. Η Γκάια Τζορντάνο και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα οστών από τα λείψανα εννέα ανθρώπων. Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν, χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.

«Τα μόρια των φαρμακευτικών φυτών μπορούν να ανιχνευθούν με τοξικολογική ανάλυση, ακόμη και αιώνες μετά το θάνατο ενός ατόμου», τόνισε η ίδια.

Οι υποθέσεις των ερευνητών

Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη άνοιξε ένα νέο «παράθυρο» στην καλύτερη κατανόηση της χρήσης κάνναβης σε παλιότερους καιρούς, αλλά και τον ρόλο της στην ανθρώπινη κουλτούρα. Στο Ca’ Granda δεν υπάρχουν αρχεία πως χορηγήθηκε κάνναβη σε ασθενείς.

Οπότε τώρα οι επιστήμονες υποθέτουν πως τα άτομα που κατανάλωσαν την κάνναβη το έκαναν είτε ως μορφή αυτοθεραπείας ή για ψυχαγωγικούς λόγους.

Κι ενώ αυτή η μελέτη είναι μοναδική όσον αφορά στη μεθοδολογία της, ο Κινέζος επιστήμονας Γίμιν Γιάνγκ, που υποστηρίζει πως έχει βρει υπολείμματα κάνναβης σε αρχαιολογικό χώρο που χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια, ανέφερε: «Νομίζω ότι η μελέτη τους θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την έρευνα σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση κάνναβης στην αρχαιότητα».

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση