Βόρεια Κορέα: Τρίτη εκτόξευση πυραύλων μέσα σε μια εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 10:30 Βόρεια Κορέα: Τρίτη εκτόξευση πυραύλων μέσα σε μια εβδομάδα

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ έγιναν στα πλαίσια εντατικοποιημένων δοκιμών όπλων.

Σε εκτόξευση πυραύλων Κρουζ προχώρησε η Βόρεια Κορέα για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, στο πλαίσιο δοκιμής όπλων που διεξάγει με εντατικούς ρυθμούς.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλων προς θαλάσσια περιοχή σε δυτική κατεύθυνση, όπως ανακοινώθηκε από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Η εκτόξευση αυτή τη φορά έγινε γύρω στις 7:00 τοπική ώρα.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός εντόπισε την εκτόξευση των «άγνωστων» πυραύλων προς την κατεύθυνση «της Δυτικής Θάλασσας», που είναι επίσης γνωστή ως Κίτρινη Θάλασσα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας διεξάγουν «λεπτομερή ανάλυση» της δοκιμής αυτής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή πυραύλων μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Η προηγούμενη έγινε την Κυριακή, καθώς φαίνεται ότι συνεχίζεται η σειρά δοκιμών όπλων που διεξάγεται εντατικά και αυτή τη χρονιά.

«Ο στρατός μας συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, ενώ ενισχύει την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, και παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας», ανακοίνωσε το επιτελείο της Σεούλ.

Βόρεια Κορέα: Διαδοχικές δοκιμές πυραύλων τις τελευταίες ημέρες

Αντίθετα με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, οι εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ δεν είναι απαγορευμένες δυνάμει των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Την περασμένη Τετάρτη (24.1.2024), η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλων κρουζ προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, διαβεβαιώνοντας πως δοκιμάστηκε νέα γενιά «στρατηγικών» οπλικών συστημάτων του είδους. Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε εξάλλου χθες πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επέβλεψε προσωπικά προχθές την δοκιμαστική εκτόξευση δυο πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο.

Η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα δεν παύει να κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες. Οι δυο κυβερνήσεις ανέστειλαν συμφωνίες που σύναψαν το 2018 για να προλαμβάνονται επεισόδια στα σύνορά τους.

Επίσης, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στην άκρως στρατιωτικοποιημένη μεθόριο και προχώρησαν σε γυμνάσια του πυροβολικού, με πραγματικά πυρά, η μια προς την κατεύθυνση της άλλης.

Τα γειτονικά κράτη παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας που διήρκησε από το 1950 μέχρι το 1953 τερματίστηκε με ανακωχή. Δεν έχει υπογραφεί δηλαδή ποτέ συμφωνία ειρήνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση