G-20: Αυξημένες οι πιθανότητες για μία «ήπια προσγείωση» στην παγκόσμια οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 17:36 G-20: Αυξημένες οι πιθανότητες για μία «ήπια προσγείωση» στην παγκόσμια οικονομία

Αυξημένες πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να έχει μια «ήπια προσγείωση», είναι το συμπέρασμα στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η τελική δήλωση των ΥΠΟΙΚ των G-20 μετά από την επερχόμενη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας στη Βραζιλία, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο επικαλείται το Bloomberg, επισημαίνοντας ως τον ταχύτερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό ως έναν από τους κινδύνους.

«Σημειώνουμε ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί», αναφέρει το προσχέδιο της δήλωσης των ΥΠΟΙΚ του G20 με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου.

«Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ταχύτερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό».

Όπως εξηγεί το Bloomberg, το κείμενο δεν είναι οριστικό και η διατύπωση υπόκειται σε εντατικές διαπραγματεύσεις στο Σάο Πάολο, πριν από την άφιξη των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη. Η συγκέντρωση των G-20 έχει ήδη «στιγματιστεί» από έντονους διχασμούς, ειδικά όσον αφορά στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Το προσχέδιο αναφέρεται στις «συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου» μεταξύ των προκλήσεων, χωρίς να τις κατονομάζει, καθώς και στις «γεωοικονομικές εντάσεις».

Η δήλωση αντικατοπτρίζει μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια οικονομία η οποία αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

 «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές, τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού» και τη συγκράτηση των τιμών των εμπορευμάτων, αναφέρεται.

Μια «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑ στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενίσχυσε τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, επικαλούμενο την καλύτερη από την αναμενόμενη επέκταση στις ΗΠΑ και τη δημοσιονομική στήριξη από την Κίνα.

 Σε συνέντευξη Τύπου στο Σάο Πάολο την Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε τον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η πορεία της Αμερικής προς μια ήπια προσγείωση υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη».

 Η Γέλεν αναγνώρισε τους κινδύνους για τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ώθησαν στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και τα προβλήματα χρέους που μαστίζουν χώρες με χαμηλό εισόδημα. Σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός έχει πέσει σε πολλές χώρες», ενώ δεν υποστήριξε ότι οι περικοπές των επιτοκίων μπορεί τώρα να είναι κατάλληλες.

 Οι αξιωματούχοι της G-20 δυσκολεύονται να περιγράψουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επίσης πλήξει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Και αυτό γιατί η ομάδα των 20 ισχυρότερων κρατών περιλαμβάνει από τη Ρωσία και την Κίνα, έως τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους. Η προκαταρκτική συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν μια ημέρα διαπραγματεύσεων για το πώς θα αναφερθούν στις οικονομικές επιπτώσεις και τους κινδύνους του πολέμου.

 Οι υπουργοί αναμένεται να προσπαθήσουν να παρακάμψουν ορισμένα από τα επίμαχα θέματα, από το να τους αποτρέψουν από το να καταπιαστούν με άλλα θέματα. Η Βραζιλία, που φιλοξενεί τη σύνοδο στο εμβληματικό κέντρο Bienal του Σάο Πάολο, ανάμεσα σε ένα καταπράσινο πάρκο, προωθεί μια ατζέντα που περιλαμβάνει τη φτώχεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών.

 Δεν είναι σαφές πόσα από αυτή την ατζέντα θα συζητηθούν εκτενώς στη συνάντηση εν μέσω όλων των διχασμών. Το τελικό ανακοινωθέν είναι συνήθως ένα κείμενο όπου οι υπουργοί σκιαγραφούν τη συναινετική τους άποψη για την παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις που έρχονται.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση