Ισραήλ: Οι αντιρρήσεις και οι βελτιώσεις στην πρόταση εκεχειρίας – Στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2024 18:49 Ισραήλ: Οι αντιρρήσεις και οι βελτιώσεις στην πρόταση εκεχειρίας – Στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων ταξιδεύει στο Κάιρο για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να δεχτεί αλλαγές στην πρόταση εκεχειρίας που της έκαναν Αίγυπτος και Κατάρ και την οποία δέχτηκε, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας πως η νυν πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς.

Η επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έρχεται ώρες μετά την επιχείρηση με την οποία ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν και σφράγισαν το πέρασμα στην Ράφα, από την παλαιστινιακή πλευρά. Έκλεισαν έτσι κάθε διέξοδο προς την Αίγυπτο.

Το Κάιρο φιλοξενεί αντιπροσωπείες από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χαμάς για να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συνολική εκεχειρία στη Γάζα, όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση Al-Qahera News TV, επικαλούμενη υψηλόβαθμη πηγή.

«Πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την Τρίτη έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να μη λυπηθούν όποια  προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης».

«Είμαι ενοχλημένος και θορυβημένος από την ανανεωμένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Ράφα», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Το κλείσιμο τόσο του περάσματος της Ράφα όσο και του Καρέμ Σαλόμ είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση. Πρέπει να επαναλειτουργήσουν αμέσως», δήλωσε.

Ταυτοχρόνως το Ισραήλ βομβαρδίζει το ανατολικό τμήμα της Ράφας, στην Νότια Γάζα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για να περιοριστεί η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση στη Ράφα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση όπου λέει πως η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφας ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση.

Τι προβλέπει η πρόταση
Η πρόταση, χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης που διατυπώθηκε στις 27 Απριλίου, και βασίζεται σε παύση των εχθροπραξιών και επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους, σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η πρόταση αυτή έχει φτάσει σε «απαράδεκτα όρια».

Εντούτοις, άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για, ανά φάσεις, εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ στις 27 Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. «Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Με βάση την πρόταση που έχει δεχτεί η Χαμάς αίρονται οι περιορισμοί στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια», είπε ο Ισραηλινός.

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση. «Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πάντως έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης από την Γάζα στην Αίγυπτο.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση