Τρόμος στην Ιταλία με 200 μετασεισμούς και χιλιάδες άστεγους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 18:31 Τρόμος στην Ιταλία με 200 μετασεισμούς και χιλιάδες άστεγους

Κάτοικοι χωριών και πόλεων νοτιοδυτικά της Περούτζια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Βίντεο από την στιγμή του σεισμού.

Με εκατοντάδες δονήσεις μικρής εντάσεως συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στην κεντρική Ιταλία μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς 5,4 και 6 Ρίχτερ που προκάλεσαν τρόμο και καταστροφές στα χωριά νοτιοανατολικά της Περούτζια. 

Βίντεο: Πανικός σε αγώνα βόλεϊ την στιγμή του σεισμού

Στην πόλη Τολεντίνο, ο αγώνας βόλεϊ γυναικών της Δ' εθνικής κατηγορίας διακόπηκε την στιγμή του σεισμού, με τις αθλήτριες και τους θεατές να τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο.

Οι δονήσεις ξεπερνούν τις 200 και κυμαίνονται σε ένταση κάτω από τα 4 Ρίχτερ με τους σεισμολόγους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι περίπου 3.000 κάτοικοι του χωριού  Βίσο και  της κωμόπολης Καμερίνο όπου έχουν καταγραφεί οι σοβαρότερες ζημιές, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πέρασαν την νύχτα σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας ή στα αυτοκίνητά τους. 

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, ένας ηλικιωμένος εβδομήντα τριών ετών έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς, και δέκα άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια του Καμερίνο, των χωριών Βίσσο, Σαντάντζελο Σουλ Νέρα, Ουσσίτα και Μούτσια είναι σαφώς εκτεταμένες. Κατέρρευσε μέρος των προσόψεων σε σειρά εκκλησιών, ενώ εκκενώθηκαν και πολλές ιδιωτικές κατοικίες.

 

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι που συνεδρίασε πριν από λίγο στην Ρώμη αποφάσισε την διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών μετά τις δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην κεντρική Ιταλία. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε.

Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των τραυματιών

Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των τραυματιών του χθεσινοβραδινού σεισμού τονίζεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Facebook, στην σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην κωμόπολη, κυρίως, του Καμερίνο, και επιθυμούν να επιστρέψουν, προσωρινά στην Ελλάδα. Στην ίδια πάντα ανάρτηση της πρεσβείας μας στην Ιταλία τονίζεται το εξής:

Ενημερώνονται οι Έλληνες πολίτες στις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι πρέπει να ταξιδεύσουν αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις οικίες τους, ότι μπορούν να προβούν σε μία απλή δήλωση στην Αστυνομική αρχή της περιοχής τους. Το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στην Ανκόνα είναι ενήμερο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται και στο Επίτιμο Προξενείο στην Ανκόνα, τηλ. +39 071 2074567, Fax: +39 071 2074567, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.%C2%BB">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με δύο τηλεφωνικούς αριθμούς και ένα email του υπουργείου Εξωτερικών (210-3681730, 210-3681259 e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μπορούν να επικοινωνήσουν όσοι επιθυμούν πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες, κυρίως φοιτητές που σπουδάζουν στις σεισμόπληκτες περιοχές και ειδικότερα στην κωμόπολη Καμερίνο που επλήγει περισσότερο. Όπως προκύπτει από τις διπλωματικές αρχές μας όλοι οι Ελληνες είναι καλά στην υγεία τους.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση