Ζωή στην άβυσσο: Αυτό είναι το ψάρι που κατέγραψαν σε μεγαλύτερο βάθος, στην ιστορία - Μοναδικές εικόνες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 12:57 Ζωή στην άβυσσο: Αυτό είναι το ψάρι που κατέγραψαν σε μεγαλύτερο βάθος, στην ιστορία - Μοναδικές εικόνες

Το άγνωστο σαλιγκαρόψαρο φωτογραφήθηκε από τις κάμερες υποθαλάσσιων ρομπότ που είχαν κατέβει στα 8.336 μέτρα, στην άβυσσο ανοικτά της Ιαπωνίας. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο.

Επιστήμονες κατέγραψαν πλάνα ενός ψαριού που κολυμπά σε βάθος μεγαλύτερο των 8 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σημειώνοντας ρεκόρ για την κινηματογράφιση ψαριού σε μεγαλύτερο βάθος, στην ιστορία.

Πρόκειται για ένα άγνωστο, μέχρι σήμερα, είδος "σαλιγκαρόψαρου" που ανήκει στο γένος Pseudoliparis, και κατεγράφη στα 8.336 μέτρα κάτω από το νερό στην τάφρο Izu-Ogasawara, νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας.

Το βίντεο καταγράφηκε από ένα αυτόνομο σκάφος βαθέων ωκεανών ως μέρος μιας πολύμηνης αποστολής που ξεκίνησε πέρυσι. Λίγες μέρες αργότερα οι επιστήμονες αλίευσαν άλλα δύο "σαλιγκαρόψαρα", του είδους Pseudoliparis belyaevi, στην εν λόγω τάφρο, από βάθος 8.022 μέτρων. Η αποστολή οργανώθηκε από ανθρώπους του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Θαλάσσιας Επιστήμης του Τόκιο και χρησιμοποιήθηκαν συνολικά τρία σκάφη-ρομπότ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το ερευνητικό πλοίο DSSV Pressure Drop ανέλαβε μια δίμηνη αποστολή στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Επρόκειτο να εξερευνήσει τις τάφρους Izu-Ogasawara και Ryukyu σε 8.000, 9.300 και 7.300 μέτρα βάθος αντίστοιχα, ως μέρος μιας 10ετούς μελέτης για τους "βαθύτερους" πληθυσμούς ψαριών στον κόσμο.

Ο καθηγητής Alan Jamieson, ιδρυτής του "Minderoo-UWA Deep Sea Research Center" και επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τόκιο για να αναπτύξει κάμερες με δολώματα στα βαθύτερα σημεία των ερευνόμενων περιοχών.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας, η ομάδα κατάφερε να κινηματογραφήσει τα βαθύτερα πλάνα ενός ψαριού, το άγνωστο είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis, σε βάθος 8.336 μέτρων. Τα πλάνα είναι πραγματικά, εντυπωσιακά.

Το 2008 επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν άλλο ένα σαλιγκαροψαρο σε βάθος 7.703 μέτρων.

Εκτός από την φωτογράφιση του συγκεκριμένου είδους, οι επιστήμονες κατάφεραν στην ίδια αποστολή να αιχμαλωτίσουν άλλα δύο είδη ψαριών σε βάθος 8.022 μέτρων, κάνοντας άλλο ένα ρεκόρ αφού μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναπιαστεί ψάρι σε βάθος κάτω από τα 8.000 μέτρα.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι που αποδείχτηκε πόσο βαθιά στον ωκεανό μπορεί να υπάρχει ένα είδος ψαριού", δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Alan Jamieson. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι το ψάρι που βιντεοσκοπήθηκε είναι νεαρής ηλικίας που πιθανώς κατέφυγε σε μεγάλα βάθη για να μην κινδυνεύει από ψάρια - κυνηγούς. Άλλες εικόνες, σε βάθος 7.500-8.200 μέτρων δείχνουν ένα κοπάδι ψαριών και οστρακόδερμα που κολυμπούν γύρω από ένα συρματόσχοινο με το οποίο είναι δεμένο ένα υποθαλάσσιο ρομπότ.

Οι επιστήμονες καταγράφουν την θαλάσσια ζωή σε μεγάλα βάθη ανοιχτά της Ιαπωνίας με στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών για τα είδη που μπορούν να προσαρμόζονται στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλα βάθη.

Τα σαλιγκαρόψαρα ανήκουν στην οικογένεια Liparidae και εντοπίζονται σε μικρά βάθη, αλλά προφανώς έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν και στην ωκεάνια άβυσσο. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών. Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου. Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν σε συνθήκες πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Πηγές: UWA, NBC News

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση