Για την Ελένη και την κάθε «Ελένη»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 08:45 Για την Ελένη και την κάθε «Ελένη»

Παρέμβαση στο LamiaReport του Βαγγέλη Τσόγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και στενού φίλου της Ελένης Χρονοπούλου.

«Η Ελένη Χρονοπούλου είναι φίλη μου. Όμως δεν είναι η μόνη που περνάει τον δικό της, προσωπικό γολγοθά. Εκατοντάδες γυναίκες βιώνουν καθημερινά κακοποιητικές συμπεριφορές από άνδρες που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το «όχι» σημαίνει «όχι». Γυναίκες που φοβούνται να μιλήσουν γιατί γνωρίζουν ότι σε μια κοινωνία στερεοτύπων, το θύμα πολύ συχνά θυματοποιείται ξανά και ξανά.  

Από τη στιγμή που ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, η Ελένη δέχεται έναν αδιανόητο κανιβαλισμό από γνωστούς κι αγνώστους. Η διαρροή του ονόματός της σε μια πρωτοφανή παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, τα επαίσχυντα πρωτοσέλιδα, οι αναρτήσεις. Γέμισε το διαδίκτυο με αισχρές αναρτήσεις. «Μάλλον αυτή τον παρενοχλούσε», «σιγά, ο Γεωργούλης μπορούσε να έχει όποια ήθελε», γράφουν επώνυμα ή ανώνυμα. Ή θεωρίες συνωμοσίες για τον χρόνο που ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του. Για μια καταγγελία που έγινε το 2020, όταν η Ελένη δεν ήταν καν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όταν ο Ανδρουλάκης δεν ήταν καν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και ξαφνικά, όταν νιώθεις ότι έχει γίνει πραγματική πρόοδος στην κοινωνία μας, η Ελλάδα γυρίζει μονομιάς 20 και 30 χρόνια πίσω, όταν τα στόματα έμεναν κλειστά, όταν τα πατριαρχικά ένστικτα της κοινωνίας δεν μπορούσαν να ανεχθούν τη φωνή μιας κακοποιημένης γυναίκας.

Και όταν η Ελένη έσπασε τη σιωπή της, ξεκίνησε η αντεπίθεση από κίτρινες φυλλάδες και κομματικούς κουκουλοφόρους του διαδικτύου. Και όχι μόνο. Στον χορό της λάσπης και της αθλιότητας μπήκαν στελέχη και υποψήφιες του κόμματος στο οποίο ανήκει ο θύτης. Ναι, υποψήφιες, γυναίκες δηλαδή, που δεν σκέφτηκαν καν ότι στη θέση της θα μπορούσαν να είναι οι ίδιες ή οι κόρες τους. Το «λάθος» της Ελένης; Η ενασχόλησή της με την πολιτική. Και μάλιστα με τους «απέναντι». Και μάλιστα με θύτη έναν «δικό μας». Λες και η ξεκάθαρη καταδίκη μπορεί να γίνεται α λα καρτ, λες και κριτήριο μπορεί να είναι η πολιτική τοποθέτηση του θύματος. Ή του θύτη.

Στις 25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών. Τα social media γεμίζουν αναρτήσεις με βασικό σύνθημα το «Καμία μόνη». Στοιχηματίζω ότι και οι εν λόγω υποψήφιες, που έκαναν τις χυδαίες αναρτήσεις, θα εκφράζουν εκείνη τη μέρα αντίστοιχες «ευαισθησίες». Όμως, όσο κι αν κάποιοι και κάποιες επιμένουν να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα, η Ελένη είναι τυχερή, γιατί όντως δεν είναι «μόνη».

Είναι μαζί της και δίπλα της η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μιας κοινωνίας που έχει αποφασίσει να προχωρήσει μπροστά. Και θα προχωρήσει».

Βαγγέλης Τσόγκας
μέλος της Κ.Ε.του ΠΑΣΟΚ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση