Γ. Σαρακιώτης: «Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος στο επίκεντρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 14:12 Γ. Σαρακιώτης: «Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος στο επίκεντρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία»

Σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων βρέθηκε ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα Γιάννης Σαρακιώτης, μετά και την πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του στην οποία τόνισε ότι, οι αγρότες για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την κατάθεση των δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε.. Ειδικότερα, ο κ. Σαρακιώτης επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, όπου και συνομίλησε με τα στελέχη της υπηρεσίας για τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης και της ποιοτικής βελτίωσης των τομέων της φυτικής και της ζωικής παραγωγής στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, επισκέφθηκε το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Φθιώτιδας (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) όπου και από την πλευρά των εργαζομένων εθίγη το ζήτημα της καταχρηστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (4118/108320 της 12ης Απριλίου 2023) των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία, υπάλληλοι του εν λόγω τμήματος, χωρίς καν να ερωτηθούν, εφεξής θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν για την διεξαγωγή ελέγχων στον Νομό της Βοιωτίας με ότι προβλήματα για την λειτουργία του τμήματος και την προσωπική τους ασφάλεια αυτό συνεπάγεται. Από πλευράς του ο κ. Σαρακιώτης χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως ένα ακόμη “μπάλωμα” το οποίο δεν μπορεί να αποκρύψει την απαξίωση που έχουν υποστεί κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες εξαιτίας της υποστελέχωσής τους.

Εν συνεχεία ο Υποψήφιος Βουλευτής στην περιοχή της Φθιώτιδας επισκέφθηκε την Περιφερειακή Μονάδα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στη Λαμία, όπου και είχε συζήτηση με τους εργαζόμενους της υπηρεσίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την διευθέτηση σύνθετων υποθέσεων για τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Σαρακιώτης με την ιδιότητα του Βουλευτή Φθιώτιδας είχε πραγματοποιήσει σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι ακόλουθες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα ζητήματα:

  • την αναγκαιότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών σε Λοκρίδα και Ανατολική Φθιώτιδα (Ιούλιος 2020, Οκτώβριος 2020)
  • των διαμαρτυριών των παραγωγών της Ανθήλης, οι οποίες αφορούσαν τη μη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων σε ποσοστό ανάλογο των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον Iανό (Ιανουάριος 2021),
  • την υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών (Απρίλιος 2021, Ιούνιος 2021),
  • των καταγγελιών του Αγροτικού – Γεωργικού – Ελαιοκομικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μαρτίνου και τον κίνδυνο που διέτρεξαν επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα να απωλέσουν τα δικαιώματα τους και να βρεθούν ενώπιον του κινδύνου κυρώσεων, χάνοντας ακόμη και Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (Οκτώβριος 2022),
  • τα μεγάλα προβλήματα και τον κίνδυνο κυρώσεων από την αδυναμία ελέγχων στις πληρωμές της Προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης της ΕΑΕ 2022 (Νοέμβριος 2022)
  • την καθυστερημένη και ανεπαρκή έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους(Δεκέμβριος 2022, Ιανουάριος 2023)
  • τα προβλήματα των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Δυτικής Φθιώτιδας (Φεβρουάριος 2023)
  • τον αποκλεισμό βαμβακοπαραγωγών από την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (Απρίλιος 2023)

Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων που έλαβαν χώρα σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα, είναι η έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα το οποίο θα συνεχίσει να οξύνεται εξαιτίας των συνεχών συνταξιοδοτήσεων καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναπλήρωσης των υπαλλήλων που αποχωρούν. Επιπλέον, στο πλαίσιο των επισκέψεων του ο κ. Σαρακιώτης, ανέφερε ότι:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε και οδηγεί τον πρωτογενή, τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο και παρακμή. Η ανικανότητα και η αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλλει έγκαιρα και σωστά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως γίνονταν στο παρελθόν επί διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε.,συνιστούν σήμερα ορισμένες από τις κύριες αιτίες του γιατί αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να αποχωρήσει τάχιστα.

Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα περνά μέσα από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην προγραμματική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, την ουσιαστική επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες, τη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, την εφαρμογή στοχευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τη χορήγηση μικροπιστώσεων, προκειμένου έτσι να δοθεί η προοπτική στους νέους αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο, στον τόπο τους, να παράξουν και να ανακόψουν τη δημογραφική κρίση που σημειώνεται και στην περιοχή μας.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση