Ο συνδυασμός «Λαμία στο Κέντρο» για τις πυρκαγιές στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 18:07 Ο συνδυασμός «Λαμία στο Κέντρο» για τις πυρκαγιές στη Λαμία

Διαβάστε τις απόψεις του συνδυασμού «Λαμία στο Κέντρο» σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Λαμία, την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για να αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

«Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και τη δοκιμασία που πέρασε πρόσφατα και η πόλη της Λαμίας με την απειλή να καταστραφεί το πολύτιμο αστικό και περιαστικό πράσινο της περιοχής του Κάστρου καταθέτουμε ως συνδυασμός σκέψεις και προτάσεις συντασσόμενοι με όλους εδώ και χρόνια αγωνίζονται για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο και μάλιστα με διάρκεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή έχει ξεπεράσει το σημείο μηδέν και πλήθος πυρκαγιών προκαλούνται από το «εκρηκτικό μείγμα» αμέλειας, κακοδιαχείρισης και εγκατάλειψης δασών , ελλιπέστατης πρόληψης και τετριμμένων πρακτικών μιας γραφειοκρατικής αντίληψης που απαξιώνει τις Δασικές Υπηρεσίες και δεν επενδύει σε στελέχωση και εξοπλισμό.

Οι πυρκαγιές αποτελούν μείζων σύμπτωμά της μεγάλης «ασθένειας» που λέγεται κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα, αποτελεί χώρα που βρίσκεται στην πλέον επικίνδυνη ζώνη και απειλείται από πλημμύρες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα πυροσβεστικό όχημα, επίγειο ή εναέριο, καμιά ομάδα ανδρών όσο πολυάριθμη κι αν είναι δεν αποτελούν πανάκεια. Η πρόληψη είναι το νούμερο 1 μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 Οι μακρές ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες που πλέον ξεκινούν πολύ νωρίς – από τον Μάιο ή και τον Απρίλιο – δημιουργούν το κατάλληλο “εκρηκτικό” υπόστρωμα ξερής ύλης που επικαλύπτει τα εδάφη γύρω από τα δένδρα και με τους ανέμους διασπείρεται και πέραν των δασικών εκτάσεων, προκαλώντας πυρκαγιές με θύματα ανθρώπους, φυσική και οικολογική καταστροφή, απώλεια απώλεια ή μερική καταστροφή στέγης και πολλά άλλες συνέπειες βραχυπρόθεσμες, άλλα και μακροπρόθεσμες,  όπως προβλήματα υγείας, καταστροφή γεωργικής και ζωικής παραγωγής κλπ.

Ειδικότερα στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι προβλέψεις των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην πόλη της Λαμίας όπου μεταξύ των άλλων αναμένονται για την επόμενη τριακονταετία (έως το 2050) μέχρι και 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα σε ετήσια βάση (με θερμοκρασίες πάνω από 35ο Κελσίου) [Εδώ η μελέτη]

Η Ελληνική Κυβέρνηση κωφεύει τόσο στις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις πολύπειρων και ειδικών Δασαρχών και επιστημόνων και αντί να επανδρώσει και να διασπείρει την Πρώτη βαθμίδα της Εποπτείας – Παρακολούθησης με εξοπλισμό όπως υπέρυθρες κάμερες και drones και  μικτά κλιμάκια από δασικούς υπαλλήλους και εθελοντές για την απομείωση των ξερών υπολειμμάτων, με ευθύνη και συμβολή Δήμων και Περιφερειών, κατάργησε τις κατά τόπους Δασικές Διευθύνσεις και την αρμοδιότητα τους με βάση την καλύτερη γνώση του χώρου τους και ακραία συγκεντρωτικά τα ανέθεσε στο ΥΠΕΝ.

Έτσι για κάθε πυρκαγιά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, αποφασίζουν σε κλειστά γραφεία στην Αθήνα “ιθύνοντες” , που καμία ιδέα δεν έχουν για το τοπικό ανάγλυφο και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, καθώς και για τα μέσα Πυρόσβεσης και το έμψυχο προσωπικό που διαθέτουν τοπικά για αμεσότερη επέμβαση.

Απαιτείται ολιστική και άμεση αντιμετώπιση με λύσεις όπως:

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας για την αναβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών με εξοπλισμό και προσωπικό.

Άμεση νομοθετική μεταρρύθμιση με σωστή κατανομή των αρμοδιοτήτων που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερο ενεργό ρόλο και χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δημιουργία πλαισίου που θα προάγει το καθάρισμα των αλσυλλίων  από την ξερή ύλη και η οποία θα αξιοποιείται ως βιομάζα για την παραγωγή βιοκαυσίμου, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη από πυρκαγιές όσο και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προώθηση του εθελοντισμού για την προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου

Πλήρης εναρμόνιση την ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και φυσικά εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας με αυστηρούς ελέγχους.

Ενημερωτική καμπάνια για αλλαγή της νοοτροπίας και δημιουργία ουσιαστικής συνείδησης σε όλους για την προστασία του περιβάλλοντος .

Κάποια στιγμή πρέπει και η εξουσία και η κοινωνία να κατανοήσουν ότι χωρίς περιβάλλον και σοβαρή προστασία του περιβάλλοντος ούτε οικονομία ούτε ευημερία υπάρχει αλλά και η επιβίωσή μας είναι υπό αίρεση.

Όποιος/α θεωρεί το περιβάλλον πολυτέλεια και ότι προέχει η οικονομία, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, θα πρέπει να καταλάβει πόσο εύκολα σήμερα μπορεί να καταρρεύσουν όλα, αν καταστραφεί το περιβάλλον, το δάσος.

Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας να το προστατεύσουμε!

Παναγιώτης Στασινός

Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση