Δράσεις Erasmus+ από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 13:42 Δράσεις Erasmus+ από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Λαμίας

Το 1ο ΕΚ Λαμίας πραγματοποίησε με επιτυχία τη 2η κινητικότητα του σχεδίου Erasmus+ KA1 με τίτλο «Επιδιώκοντας ένα ψηφιακό μαθητοκεντρικό σχολείο» με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών του σχολείου στην Βαρκελώνη την περίοδο 1-6 Ιουλίου 2019, για την παρακολούθηση σεμιναρίου με τίτλο «Tablets and Smartphones: using mobile devices as educational tools».

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου ο Διευθυντής του 1ου ΕΚ Γιώργος Κατσαούνος, στο σεμινάριο συμμετείχαν άλλοι 8 εκπαιδευτικοί από Λετονία, Τουρκία, Πολωνία και Ουγγαρία.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν σε δομημένα σεμινάρια επιμόρφωσης με αντικείμενο τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων και τη δημιουργία μαθημάτων για χρήση σε mobile learning μέσω κινητών συσκευών. Ενημερώθηκαν για τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, τις νέες τάσεις στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα καθώς και τους τρόπους εφαρμογής συνεργατικών μαθητοκεντρικών τεχνικών στην πράξη.

Ανέπτυξαν γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις σχετικά με τεχνικές συνεργατικής μάθησης, μικτής μάθησης και ανάστροφης τάξης και πειραματιστήκανε με εργαλεία δημιουργίας και επεξεργασίας εκπαιδευτικών βίντεο, συγγραφής διαδραστικών παρουσιάσεων, ψηφιακών βιβλίων, ψηφιακών αφηγήσεων και κόμικ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε εργαλεία αξιολόγησης και συγγραφής διαφόρων μορφών κουίζ, την χρήση τους σε ψηφιακές πλατφόρμες διαχείρισης μάθησης και την δημιουργία μαθημάτων κατάλληλων για χρήση σε κινητές συσκευές.

Στα πλαίσια της βιωματικής εμπειρίας του κοινωνικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι είχαν ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων με τους καθηγητές τους και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος. Επισκεφθήκαν αξιοθέατα της πόλης και ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της Βαρκελώνης, της Καταλονίας και της Ισπανίας.

Οι νέες τεχνικές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε μια σειρά πιλοτικών μαθημάτων του σχολείου, με στόχο την ενίσχυση των μαθησιακών κινήτρων των μαθητών και τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η συνολική εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, έδωσε μια ευρωπαϊκή θεώρηση στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και στο σχολείο γενικότερα καθώς και εναύσματα για βελτίωση της καθημερινής εκπαιδευτικής πρακτικής.

Μια συνοπτική παρουσίαση της κινητικότητας, η οποία δημιουργήθηκε με ένα από τα νέα εργαλεία που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο, δείτε την εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στον δικτυακό τόπο του σχολείου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση