Σε ρυθμούς παζαριού η Λάρισα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 10:51 Σε ρυθμούς παζαριού η Λάρισα
Αφιέρωμα στον μεγαλύτερο θεσμό υπαίθριας αγοράς της πόλης που επιστρέφει φέτος από 23 - 30 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Σε ρυθμούς παζαριού μπαίνει η πόλη της Λάρισας καθώς ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας με τον οποίο έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με την έναρξη αυτού του σημαντικού γεγονότος. Εκτός από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς, στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα οι μικροί – κυρίως- Λαρισαίοι περιμένουν πως και πώς να βρεθούν σε κάποια από τις δραστηριότητες του λούναπαρκ ή να περιηγηθούν στους διαδρόμους με σκοπό την αγορά κάποιων παιχνιδιών. Παράλληλα οι μεγαλύτεροι πολίτες θέλουν εκτός από την καθιερωμένη τους βόλτα στους πάγκους με προϊόντα όλων των ειδών να καθίσουν στα τραπέζια μιας εκ των πολλών ψησταριών υπό της ήχους των πλανόδιων μουσικών.

Αγώνες Λαρίσσης. Στην εξέδρα των επισήμων ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η Σοφία. Επιστολικό δελτιάριο του Στεφ. Στουρνάρα ταχυδρομημένο τον Σεπτέμβριο του 1905. Στην ένθετη φωτογραφία άποψη της Λάρισας του 1984 του Δημ. Μιχαηλίδη, φωτογράφου από την Αδριανούπολη

Φέτος το παζάρι της Λάρισας επιστρέφει μετά από απουσία δύο ετών καθώς η πανδημία και οι απαγορεύσεις δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του. Έτσι η λαχτάρα όλων πιθανότατα να έγινε ακόμα μεγαλύτερη για μια βόλτα στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Το παζάρι της Λάρισας προσελκύει κόσμο όχι μόνο από την πόλη αλλά είναι τέτοιο το μέγεθός του και η φήμη του, που καταφέρνει να φέρει κατοίκους τόσο των γειτονικών χωριών αλλά και των υπολοίπων νομών της Θεσσαλίας.

Γεωκτηνοτροφική έκθεση Λαρίσσης κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης. Φωτογραφία των Πάλλη – Κοτζιά. Περίπου 1906. Το εσωτερικό της έκθεσης

Άγνωστο ωστόσο παραμένει το πώς θα κινηθούν τα ταμεία των πάγκων καθώς τα προβλήματα των τελευταίων ετών έχουν φέρει τους πολίτες σε δεινή οικονομική κατάσταση. Όλοι όμως ευελπιστούν πως θα βρεθεί ένα μικρό χρηματικό ποσό για την διασκέδαση που θα λειτουργήσει και λιγάκι αναζωογονητικά για τη δύσκολη, όπως αναμένεται συνέχεια.

Με τη φωνή του Δημήτρη Μπάση άνοιξε τις πύλες του το παζάρι του 2019

Οι  καλλιτέχνες

Κάθε χρόνο η τελετή έναρξης της Λάρισας έχει συνδεθεί και με την παρουσία γνωστών καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το 2019 είχε βρεθεί εδώ ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ το Σεπτέμβριο του 2018 είχε ξεσηκώσει το κοινό ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Πιο παλιά είχαν έρθει στη Λάρισα η Νατάσα Μποφίλιου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, οι Γλυκερία, Γωγώ Ρωμαίου, Μπάμπης Τσέρτος, Αγάθωνας, Μαριώ, Στέλιος Ρόκος και το κοινό διασκέδασε.

Το 2015 ήρθε στη Λάρισα η Γλυκερία να τραγουδήσει στην έναρξη

Δημοπρασίες και τιμές

Για τη φετινή διοργάνωση η δημοπρασία για το λούναπαρκ στο περίφημο παζάρι της Λάρισας θα διεξαχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Λάρισας (Ίωνος Δραγούμη 1, 3ος όροφος).

Το 2018 το παζάρι της Λάρισας έσπαγε τα σύνορα καθώς ερχόταν να τραγουδήσει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η Larissanet εκείνης της περιόδου αφιέρωνε μεγάλο χώρο στις σελίδες της για το σπουδαίο εκείνο γεγονός

Πρώτη προσφορά ορίζεται το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000,00 €) ευρώ, επιπλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή εκατόν έντεκα χιλιάδων εξακοσίων (111.600,00 €) ευρώ.

Η εκμίσθωση αφορά το χώρο εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ έκτασης 15.000 τ.μ. κατά προσέγγιση, στη Νεάπολη, όπου πραγματοποιείται η ετήσια εμποροπανήγυρη της Λάρισας.

Σε περίπτωση που η δημοπρασία δε φέρει αποτέλεσμα θα επαναληφθεί στις 13/09/2022 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. με τους ίδιους όρους και στον ίδιο χώρο.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.500 – 7.000 ευρώ για χαλβαδοπωλεία, ταβέρνες – ψησταριές

Την ίδια ημέρα και μια ώρα αργότερα θα διεξαχθεί η δημοπρασία και για την εκμίσθωση του χώρου γιαχαλβαδοπωλεία, ταβέρνες – ψησταριές.

Πρώτες προσφορές για τα χαλβαδοπωλεία ορίζονται τα ποσά από 1.500,00 €, επιπλέον ΦΠΑ 24%, (+10 € επιβάρυνση για δημοσίευση) μέχρι 7.000,00 €, επιπλέον ΦΠΑ 24%, (+10 € επιβάρυνση για δημοσίευση) αναλόγως των θέσεων, όπως αυτές ειδικότερα εμφανίζονται στο σχέδιο της εμποροπανήγυρης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διακήρυξης και τριακόσια πενήντα (350,00 €) ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 24%, για την κατασκευή κάθε περιπτέρου.

Mε 90.000 ευρώ ξεκινάει η δημοπρασία για το λούναπαρκ

Πιο συγκεκριμένα για τις ταβέρνες πρώτες προσφορές ορίζονται τα ποσά από 1.276,80 €, επιπλέον ΦΠΑ 24%, (+10 € επιβάρυνση για δημοσίευση) μέχρι 2.371,20€, επιπλέον ΦΠΑ 24%, (+10 € επιβάρυνση για δημοσίευση), αναλόγως των θέσεων, όπως αυτές ειδικότερα εμφανίζονται στο σχέδιο της εμποροπανήγυρης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διακήρυξης, επισημαίνοντας ότι τα τετράγωνα που θα κατακυρωθούν σε κάθε μειοδότη θα αποτελούν ενιαίο αναπόσπαστο τμήμα διαδοχικών τετραγώνων και τετρακόσια πενήντα (450,00 €) ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 24%, για την κατασκευή κάθε περιπτέρου.

Εμποροπανήγυρης και Ιππικοί Αγώνες. Φωτογραφία του 1930 περίπου

Η πλούσια ιστορία του

Το παζάρι της Λάρισας με όποια μορφή του, αποτελούσε πάντοτε ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σκέπη του εθίμου ήταν το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου.

Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας το Μπεζεστένι εγκαταλείφθηκε ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Λάρισας μετά το 1881, το έθιμο συνεχίστηκε το 1888 (6 χρόνια δεν έγινε λόγω της μεγάλης φωτιάς του 1882) και μεταφέρθηκε στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Έπειτα στεγάζεται στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Γεωκτηνοτροφική έκθεση Λαρίσσης κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης. Φωτογραφία των Πάλλη – Κοτζιά. Περίπου 1906. Το εσωτερικό της έκθεσης

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site του, οργανώνεται με ευθύνη του Δήμου ο οποίος ενοικιάζει συγκεκριμένο χώρο στον κάθε πωλητή. Οι συμμετέχοντες είναι έμποροι από όλη την Ελλάδα. Ο κάθε χώρος διαμορφώνεται ελεύθερα από τον καθένα. Πωλούνται, σε λιανική πώληση, είδη ένδυσης – υπόδησης, βιβλία, εργαλεία, είδη κουζίνας, μικροσυσκευές, παιχνίδια, κοσμήματα κ.λ.π., ενώ λειτουργούν παράλληλα λούναπαρκ και καντίνες.

Παιδική φωτογραφία σε αεροπλανάκι. Εμποροπανήγυρη του 1972.
Γραμματόσημο για τους Ιππικούς Αγώνες του 1911

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση