Ξανά στη θέση της η προτομή του «Εθναποστόλου» Σπύρου Ματσούκα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 17:02 Ξανά στη θέση της η προτομή του «Εθναποστόλου» Σπύρου Ματσούκα

Με ευθύνη του Δήμου Λαμιέων αποκαταστάθηκε η ζημιά στην προτομή του εθνικού ευεργέτη και πατριώτη Σπύρου Ματσούκα και επανατοποθετήθηκε στη μαρμάρινη βάση της με τον «λευκό σταυρό», στην πλατεία που φέρει το όνομά του στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ροζάκη - Αγγελή.

Κάποιοι ανόητοι «έπαιζαν» (;) σκαρφαλωμένοι πάνω της με αποτέλεσμα να αποκολληθεί και πέφτοντας να σπάσει σε κάποια σημεία το εξαιρετικό γλυπτό που είχε φτιάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή.

Συγκολλήθηκε στο ύψος του κεφαλιού και με γερανό έγινε η τοποθέτησή του και πάλι στο σημείο.

Ο ποιητής και πατριώτης Σπύρος Ματσούκας γεννήθηκε το 1873 στην Υπάτη. Με αγώνες κατάφερε σε δύσκολες εποχές που το Ελληνικό κράτος ανακτούσε εδάφη, να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά ενός αντιτορπιλικού, τριών αεροπλάνων και πυροβόλων.

Το 1910 εξελέγη Βουλευτής Φθιωτιδοφωκίδας ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Το 1913, με την λήξη των Βαλκανικών πολέμων, ο Ματσούκας συνέχισε την πατριωτική και κοινωνική προσφορά του ιδρύοντας τον «Λευκό Σταυρό», ένα ίδρυμα για την αποκατάσταση ορφανών του πολέμου, αλλά και την ενίσχυση και προικοδότηση 16.000 ορφανών θυγατέρων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση