Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας: «Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Μαΐου 2023 23:37 Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας: «Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ για τα Επιδόματα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με την οποία όπως υποστηρίζουν δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Η ανακοίνωση:

«Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την κατηγορία που κατατάσσονται οι Υγειονομικοί και το ύψος του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Σε αυτή, υπάρχει τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση για χιλιάδες εργαζόμενους στις μονάδες υγείας όπως για παράδειγμα των Τεχνολόγων και Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και των Χειριστών - Εμφανιστών Ακτινολογικών Εργαστηρίων που από την Α΄ εντάχθηκαν στη Γ΄ κατηγορία

Έχουμε όμως και εργαζόμενους δυο ταχυτήτων. Από τη μια έχουμε τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που δικαίως εντάχτηκαν στην Α΄ κατηγορία και από την άλλη έχουμε τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας με τα ίδια ακριβώς προσόντα και προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας με των συναδέλφων του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εντάχθηκαν στην Β΄ κατηγορία  χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση.

Τα Κέντρα Υγείας διατηρούν τα ασθενοφόρα τους εξοπλισμένα και στελεχωμένα με έμψυχο δυναμικό κατά τα πρότυπα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και τα πληρώματα που τα επανδρώνουν έχουν  τα ίδια προσόντα με αυτά του ΕΚΑΒ.  Στις βάσεις του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας,  τα πληρώματα των Κ.Υ. με αυτά του ΕΚΑΒ εργάζονται τις περισσότερες φορές ως πλήρωμα στο ίδιο ασθενοφόρο.  Την επιχειρησιακή οργάνωση και την εποπτεία του έργου τους την ασκεί το ίδιο το ΕΚΑΒ, το οποίο και συντονίζει, χορηγεί την απαιτούμενη άδεια για όλες τις διακομιδές και εγκρίνει τα μηνιαία προγράμματα εργασίας τους.

Έχουμε συνεπώς πληρώματα ασθενοφόρων που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με το ΕΚΑΒ και με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ επιπρόσθετα τα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας εργάζονται σε δυσμενέστερες συνθήκες, καθώς συχνά είναι «μονό» πλήρωμα ασθενοφόρου, σε ορεινές και δύσβατες περιοχές με παμπάλαια και προβληματικά ασθενοφόρα και πολλές φορές χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα  Οδηγοί, Τραυματιοφορείς, Διασώστες και Τεχνικοί.

Παρά τα παραπάνω, τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις καθώς δεν λαμβάνουν σειρά παροχών που προβλέπονται για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, ενώ με αυτή  την απόφαση  ολοκληρώθηκε με τον ποιο επίσημο τρόπο η αδικία  και έγιναν επιπρόσθετα εργαζόμενοι Β΄ κατηγορίας.

Ζητάμε την άμεση διόρθωση των αδικιών για όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας.

Την  ένταξη στο ΕΚΑΒ όλων των πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας  γεγονός που θα επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την  άμεση ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση