«Έφυγε» ο σπουδαίος Δομοκίτης στιχουργός, συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Μπιλίρης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 11:38 «Έφυγε» ο σπουδαίος Δομοκίτης στιχουργός, συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Μπιλίρης

Η κηδεία του στον τόπο καταγωγής του τη Μακρυρράχη…

Σε ηλικία 83 ετών, απεβίωσε ο πολύ γνωστός στιχουργός, συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Μπιλίρης από τη Μακρυρράχη (Καΐτσα) Δομοκού.

Τη βαθιά τους θλίψη μετέφεραν και τα μέλη του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, από όπου συγκεντρώσαμε τα περισσότερα στοιχεία από την ενασχόλησή του με τα γράμματα και τις τέχνες.

Ακριβώς πριν 10 χρόνια, τον Ιούλιο του 2013 ο Δήμος Δομοκού είχε τιμήσει το πολυτάλαντο τέκνο του τόπου του Κώστα Μπιλίρη στην κεντρική πλατεία.

Την τιμητική πλακέτα είχε απονείμει ο τότε Δήμαρχος, Στρατηγός ε.α. Στέλιος Σύρος.

Την Κυριακή του Πάσχα του 2023 το Star Κεντρικής Ελλάδος στην εκπομπή "Μουσικές Αλχημείες" με την Ελένη Τσαγιάννη, παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Κώστα Μπιλίρη με την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού Γιάννη Τολιόπουλου (ανιψιός του εκλιπόντος).

Στην εκπομπή συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Κώστας Τσιαλαφούτας.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Σάββατο 29-7-2023 και ώρα 10.00’ το πρωί στον Άγιο Τρύφωνα Καματερού Αττικής, ενώ η ταφή θα γίνει στις 16.00’ στη γενέτειρά του, στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας.

Ο Κώστας Μπιλίρης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Βυζαντινός) γεννήθηκε στη Μακρυρράχη (Καΐτσα) του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας, το 1940, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Είναι τελειόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Στη Λαμία, μαθητής ακόμη, συνεργάστηκε με τοπικές εφημερίδες (Λαμιακός Τύπος, Πρωινά Νέα κλπ). Το 1957 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαθητικά Έργα», ενώ το 1958 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Νεανικοί Παλμοί».

Ως ηθοποιός έπαιξε στους θιάσους των Δημήτρη Χόρν, Μάνου Κατράκη, Γιάννη Γκιωνάκη, Αλέκου Αλεξανδράκη κ.ά. Έκανε και δικούς του θιάσους, ιδίως για την επαρχία. Σημαντική ήταν η συνεργασία του στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΡΤ – ΥΕΝΕΔ, όπου ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους. Τα σήριαλ στην τηλεόραση που εμφανίστηκε ήταν «Η Γειτονιά μας», «Η Κοκορόμυαλη», «Ο κύριος συνήγορος», «Οι έμποροι των εθνών»,«Η Μαντώ Μαυρογένους» και άλλα.

Συμμετείχε στο ιστορικό Θέατρο της Δευτέρας στις παραστάσεις «Νυχτερινή Επίσκεψη» και «Τα Ιερά και τα όσια», ενώ έπαιξε στην πολυβραβευμένη ταινία του Θοδωρή Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Δίδαξε αρκετά χρόνια υποκριτική και δραματολογία σε Δραματικές Σχολές και έγραψε θεατρικά έργα που ανέβασαν γνωστοί θίασοι.

Είκοσι χρόνια συνεχώς υπήρξε συνεργάτης μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών , περιοδικών και εφημερίδων. Έγραψε ασταμάτητα και μάλιστα επαγγελματικά.  Επίσης έκανε και μια σειρά έρευνας για την τηλεόραση (1988) με τον τίτλο «Με Βιολιά και με Κλαρίνα».

Έγραψε στίχους για διακόσια (200) και πλέον  λαϊκά και δημοτικά τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Κόρο, Βασίλη Σούκα και Στάθη Κάβουρα, που ερμήνευσαν οι τραγουδιστές Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Ηλίας Κλωναρίδης, Στάθης Κάβουρας, Φιλιώ Πυργάκη, Τασία Βέρα, Βάσω Χατζή, Βάσω Χαρακίδα, Σταύρος Τσαλάγκας και Κατερίνα Κόρου.

Έγραψε στίχους ιδιαίτερα για δημοτικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες με τον Στάθη Κάβουρα.

Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία : α) «Αριστουργήματα», 2009, Εκδόσεις Δρόμων (εκατό αριστουργήματα λογοτεχνίας και σάτιρας) β) «Η ζωή στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας», 2009, Εκδόσεις Δρόμων και γ) «Σχόλια και Σχολιανά», 2012, Εκδόσεις Δρόμων (επιλογές από σατιρικά, πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα).

(φωτογραφίες Δημήτρη Ζάχου και Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση