Ο Μυτιληναίος εξαγοράζει τους Βωξίτες Παρνασσού;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 12:15 Ο Μυτιληναίος εξαγοράζει τους Βωξίτες Παρνασσού;

Σε προχωρημένες συζητήσεις η εταιρεία "Mytilineos" με την Imerys Βωξίτες.

Την εξαγορά του κλάδου βωξίτη του γαλλικού ομίλου Imerys Βωξίτες, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ο όμιλος Mytilineos, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας αλλά και την παραγωγή γαλλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαγορά της Imerys Βωξίτες αφορά τον πρώην βιομηχανικό βραχίονα της S&B, της οικογένειας Κυριακόπουλου, ο οποίος αποκτήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια από τους Γάλλους.

Η Imerys Βωξίτες, αποτελεί εκ των βασικών προμηθευτών βωξίτη της Μυτιληναίος καθώς της πουλά το 60% της παραγωγής της και το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από την Imerys. Mε την εξαγορά, o Mytilineos θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο της παραγωγής βωξίτη κάτι που εξυπηρετεί τον στόχο για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας και επιπλέον ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή ικανών ποσοτήτων Γαλλίου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Ευρώπης που σήμερα στηρίζεται κατά 70% στις ασιατικές εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι το γάλλιο παράγεται κατά τη διαδικασία της μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα. Πρόσφατα μάλιστα η Κομισιόν απευθύνθηκε στον όμιλο Mytilineos από τον οποίο ζήτησε να παράξει όσο περισσότερο γάλλιο γίνεται. Το Αλουμίνιο Ελλάδος είναι ένα από τα λίγα εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας στην Ευρώπη που μπορεί να το κάνει και  η νέα παραγωγή αλουμίνας που προγραμματίζει  αναμένεται να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών σε Γάλλιο.

Όπως είχε γράψει το PowerGame.gr, ρόλο-«κλειδί» στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα αναμένεται να έχει η Ελλάδα, αφού είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο απεξάρτησης σε ό,τι αφορά την προμήθεια σε σπάνιες γαίες και κρίσιμες ύλες. Tο αίτημα της Κομισιόν προς τη Mytilineos, να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου με στρατηγική σημασία για την παραγωγή μικροτσίπ και άλλων τεχνολογικών προϊόντων, αλλάζει το γεωστρατηγικό προφίλ της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προ μηνός είχε προαναγγείλει νέα στρατηγική εξαγορά.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση