Τρομάζει η επόμενη μέρα σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα - Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 09:31 Τρομάζει η επόμενη μέρα σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα - Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού- Αγωνία για τους αγνοούμενους - Όπως υποχωρούν τα νερά και προχωρούν οι δυνάμεις διάσωσης αποκαλύπτεται το μέγεθος και το βάθος της καταστροφής

Με το μυαλό όλων να είναι ακόμη στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών, με την αγωνία για τους αγνοούμενους και το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες να κορυφώνεται, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η «βαριά» λίστα της επόμενης μέρας.

Πόλεις και χωριά χωρίς ηλεκτρικό και νερό, κατεστραμμένοι δρόμοι, πεσμένες γέφυρες, ζημιές σε όλες τις δημόσιες υποδομές, γκρεμισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα χωράφια και άστεγοι φιλοξενούμενοι πρόχειρα σε σχολεία και γήπεδα συνθέτουν την εικόνα στο πεδίο.

Προφανώς σε αυτό το σκηνικό η φράση «αποζημίωση των πληγέντων» είναι το ελάχιστο. Η ζωή σε αρκετές περιοχές θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και αυτό δεν θα είναι εύκολο. Πέρα από τον πόνο για τα θύματα της θεομηνίας οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν καταστροφές στην παραγωγή, απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, «στείρα« χωράφια, ακόμη και κινδύνους ασθενειών.

","width":136,"height":146}}}

Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας λόγω υπερχείλισης του Πηνειού

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Δεύτερη νύχτα αγωνίας στη Λάρισα - Μάχη για να μην φτάσει στο κέντρο ο Πηνειός

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές και οι κάτοικοι σε περιοχές γύρω από τον Πηνειό, με μπαράζ μηνυμάτων χθες από το 112 και επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών.

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για πολλές περιοχές της Λάρισας, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Απόστολο Καλογιάννη, η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα, «μπήκε» σε συνοικίες που βρίσκονται στα προάστια της πόλης. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και στήνουν αναχώματα με σακιά προκειμένου να προστατευτούν από τα νερά.

Στα όριά του ο Πηνειός

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το «112« στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή» τόνισε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, σύμφωνα με το larissanet, στις γέφυρες της οδού Κοζάνης έχει υπάρξει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ώρα που οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών βλέπουν το ύψος των νερών να αυξάνεται.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το «112« στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή» τόνισε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, σύμφωνα με το larissanet, στις γέφυρες της οδού Κοζάνης έχει υπάρξει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ώρα που οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών βλέπουν το ύψος των νερών να αυξάνεται.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Φιλοξενία κατοίκων από τον Ιπποκράτη στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου

Από το Δήμο Λαρισαίων ανακοινώθηκε ότι για την φιλοξενία κατοίκων από τη συνοικία Ιπποκράτη, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, έχουν θέσει στη διάθεση των πολιτών και το γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, επί της οδου Ανθίμου Γαζή.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.

«Σημειώνεται ότι λειτουργεί πάντα ο χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Νεάπολη» αναφέρει ο δήμος Λαρισαίων.

Δήμος Λαρισαίων: «Άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα»

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, το απόγευμα της Παρασκευής σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook.

SOS από τους επιστήμονες για μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες - Οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν

Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.

«Είναι το τέλος μας αυτό» - Κτηνοτρόφος αντικρίζει τα πνιγμένα πρόβατά του

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.

«Αυτή είναι η περιουσία μας... Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν... Κοιτάχτε πώς έγιναν... Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς... κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα....» ακούγεται να λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.

«Κύμα» αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από τους δήμους της Αττικής

Ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας έχει «ξεσπάσει» στην Αττική, καθώς ο ένας δήμος μετά τον άλλο ανακοινώνει συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών και ειδών πρώτης ανάγκης και ήδη σε όσες περιοχές έχει ξεκινήσει η δράση, οι πολίτες σπεύδουν μαζικά για να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί.

Οι δημοτικές Αρχές βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας και η έκκληση που γίνεται, είναι για εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως γάλατα, κονσέρβες, όσπρια, δημητριακά κ.ά., παιδικές και βρεφικές τροφές, τροφές για ζώα, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους, είδη υγιεινής, power bank, φακούς, ενώ κάποιοι δήμοι έχουν κάνει έκκληση για καθαρά ρούχα σε άριστη κατάσταση για ενήλικες και παιδιά, μπότες, παλτό, κασκόλ, γάντια, αλλά και για ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πλαφόν σε 68 κατηγορίες προϊόντων για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας

Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση