Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων από ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 14:38 Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων από ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

«Στη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση η βία δεν έχει θέση»…

Θέση για την επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους ο Δημάρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, παίρνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την πρωτοφανή ενέργεια σε βάρος αυτοδιοικητικού.

Διαβάστε το ψήφισμα:

«Η Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδος στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2023, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΛάζαρουΚυρίζογλου, συζήτησε το περιστατικό της επίθεσης που δέχθηκε από «αγνώστους», ο συνάδελφος Δήμαρχος Λαμιέων,  Θύμιος Καραΐσκος κι εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος καταδικάζει με κατηγορηματικό κι απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου κι εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη μας στο συνάδελφο δήμαρχο και την οικογένεια του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, που έγινελίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα και θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο.

Μας προκαλεί εύλογα αγανάκτηση το γεγονός πως και στο πρόσφατο παρελθόν,  όπως ο δήμαρχος Λαμιέων με δημόσια δήλωση του καταγγέλλει, ο ίδιος είχε  γίνει ξανά αποδέκτης απειλών από αγνώστους, τόσο σε βάρος του, όσο και σε βάρος μελών της οικογένειας του, τις οποίες είχε καταγγείλει στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές, χωρίς δυστυχώς να γίνει τίποτα που να αποτρέψει το θλιβερό περιστατικό.

Ζητούμε από τα όργανα της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας να διερευνήσουν άμεσα τόσο το περιστατικό της επίθεσης, όσο και των απειλών που σύμφωνα με την καταγγελία προηγήθηκαν, ώστε οι δράστες της επίθεσης κι όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς να οδηγηθούν τάχιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε μια περίοδο που η χώρα και οι τοπικές μας κοινωνίες δοκιμάζονται από αλλεπάλληλες κρίσεις και τραγικά γεγονότα όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι πλημμύρες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πλήττονται οι θεσμοί της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης από τέτοιας μορφής περιστατικά.

Οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και να καταδικάσουμε έμπρακτα κάθε  μορφής βία σε βάρος πολιτικών κι αυτοδιοικητικών προσώπων.

Η βία δεν έχει καμία θέση στην  Αυτοδιοίκηση»

Είχε προηγηθεί - χρονικά - και δελτίο τύπου από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που αναφέρει τα εξής:

«Οι τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση στην Αυτοδιοίκηση.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας καταδικάζει, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, την αποτρόπαια επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θύμιος Καραΐσκος.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων, την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα ένα ζή-τημα άκρως επικίνδυνο για τους θεσμούς της δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού, που όλοι μας οφείλουμε να προστατεύουμε. Τη βία εναντίον πολι-τικών και αυτοδιοικητικών προσώπων.

Η θρασύτατη επίθεση δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Δημάρχου Λα-μιέων, αλλά αποτελεί ευθεία  απειλή για τις αξίες της δημοκρατίας και δεν έχει θέση σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

Καταδικάζουμε λοιπόν ευθέως το θλιβερό και απαράδεκτο γεγονός της επίθεσης σε βάρος του Δημάρχου και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορημα-τικό τρόπο, ότι όπως έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση, η πρόοδος στις τοπικές μας κοινωνίες έρχεται μέσα από τη συ-νεννόηση, τη συνεργασία και κυρίως τον σεβασμό των ανθρώπινων αξιών. Η βία, με όποια μορφή κι αν αυτή εκφράζεται, φέρνει οπισθοδρόμηση και σκο-τάδι.

Η Αυτοδιοίκηση έχει κάνει αγώνες για να φτάσει στη σημερινή της μορ-φή και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει χρόνια πίσω