Η Φθιώτιδα στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας - Ποια είναι τα δύσκολα 24ωρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 07:27 Η Φθιώτιδα στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας - Ποια είναι τα δύσκολα 24ωρα

Αγωνία για τον Σπερχειό και κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η «αβάφτιστη» κακοκαιρία. GR-ALERT από την Πολιτική Προστασία για επικίνδυνο 48ωρο…

Πριν καλά καλά συνέρθουμε από την φονική κακοκαιρία Daniel, την Κεντρική Ελλάδα, αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα ένα νέο κύμα - αβάφτιστο προς το παρόν - κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25 και μέχρι την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Η μεγάλη ένταση της κακοκαιρίας θα είναι Τρίτη και Τετάρτη, ειδικά στην περιοχή της Φθιώτιδας όπου με βάση όλα τα γνωστά μοντέλα πρόβλεψης, οι ποσότητες βροχόπτωσης σε ορισμένες περιοχές, κυμαίνονται από 100 και πάνω τόνους ανά στρέμμα.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας, το επίκεντρο των φαινομένων το τελευταίο 24ωρο δείχνει να μετατοπίζεται και από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, φαίνεται να κλείνει προς την πλευρά της Φθιώτιδας. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει κατά μήκος των ορεινών όγκων από Βελούχι μέχρι Παρνασσό ακόμη και το βόρειο κομμάτι της Βοιωτίας και φυσικά τη βόρεια Εύβοια.

Όχι τυχαία, στις 17:00’ της Κυριακής (24/9/23) εστάλη από την Πολιτική προστασία το παρακάτω προειδοποιητικό μήνυμα (GR-ALERT)

Αναλυτικά:

1) Στην περιοχή της Θεσσαλίας θα πέσουν αξιόλογα νερά της τάξεως των 100-150 τόνων ανά στρέμμα και τοπικά στα δυτικά και νότια τμήματα (Τρίκαλα, Καρδίτσα) έως και 200. Σε καμία περίπτωση η δυναμική της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές δε θα θυμίζει τον Daniel, ωστόσο επειδή τα εδάφη εκεί παραμένουν κορεσμένα ο κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων, πιθανόν μη διαχειρίσιμων, είναι υπαρκτός. Σημειώνεται ότι θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό.

2) Η περιοχή του Πηλίου και του Βόλου αναμένεται και πάλι να δεχθεί σημαντικές ποσότητες υετού, κοντά στους 150-200 τόνους ανά στρέμμα. Εξίσου έντονα θα είναι τα φαινόμενα και στις Σποράδες.

3) Η μεγάλη διαφορά του Daniel σε σχέση με την επικείμενη κακοκαιρία, είναι ότι ο κύριος όγκος υετού δείχνει να μετατοπίζεται νοτιότερα, δηλαδή στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα βρεθεί η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η βόρεια Εύβοια και πιθανόν τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας. Στις περιοχές αυτές τα μοντέλα κάνουν λόγο για 200-250 τόνους ανά στρέμμα κατά τόπους.

Όσον αφορά την χρονική εξέλιξη της κακοκαιρίας στην περιοχή της Φθιώτιδας, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, αλλά και διαστήματα βελτίωσης.

Το χειρότερο διάστημα για τον νομό της Φθιώτιδας θα είναι από το βράδυ της Τρίτης έως το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και θα κορυφωθούν τα φαινόμενα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων στο διάστημα αυτό να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

(Το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων ECMWF υπολογίζει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης να έχουν πέσει στην περιοχή μας 236 τόνοι νερού)

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο τι θα γίνει με το Σπερχειό, καθώς το Βελούχι, όπου βρίσκονται οι πηγές του, είναι μέσα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τα σημερινά δεδομένα, όπως και η Οίτη με το Γουλινά που τροφοδοτούν τρεις βασικούς παραποτάμους του από τους συνολικά 67 που έχει ο ζωοδότης ποταμός της Φθιώτιδας.

Αναφορικά με τη θερμοκρασία από τους 32+ της Κυριακής, τη Δευτέρα η μέγιστη θα πέσει στους 26ο C και από την Τρίτη έως και την Πέμπτη δε θα ξεπεράσει τους 22-23ο C. Οι βροχές θα συνεχιστούν και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης με βαθμιαία βελτίωση μέχρι το απόγευμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση