Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΤΟΕΒ Βόρειας Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 12:51 Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΤΟΕΒ Βόρειας Φθιώτιδας

Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής μακράς συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσέτσιλα.

Η κυβέρνηση με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από τους ΤΟΕΒ έχει διασφαλίσει, καταρχάς, 15 εκατ. ευρώ, για τις άμεσες ανάγκες, των Οργανισμών, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Στο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για καταγραφή των άμεσων ζημιών, ανταποκρίθηκαν με πλήρεις φακέλους μόλις τέσσερις (Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων). Επίσης τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας) έχουν καταθέσει ημιτελείς φακέλους, ενώ ακόμη επτά ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας) έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Μετά και την συμπλήρωση των φακέλων και από όσους μέχρι σήμερα έχουν πλημμελώς ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και από τους τρεις Υπουργούς, είναι να βρεθεί μηχανισμός που θα παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη συνδρομή της Περιφέρειας να γίνουν το συντομότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο.

Για την επίλυση των τεχνικών λεπτομερειών οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ συνέχισαν τη σύσκεψη με τον ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τη συμμετοχή του Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Κωνσταντίνου Στουρνάρα και του συνεργάτη του, Δημήτρη Τίγκα, στα Γραφεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι κ.κ. Σκυλακάκης, Αυγενάκης και Τριαντόπουλος καλούν και πάλι τους 38 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας που δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα για καταγραφή των ζημιών, που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν, να το πράξουν το συντομότερο.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.

Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στην Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας – Δομοκού. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, εντάχθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στη Θεσσαλία. Ειδικά στα Σχέδια Βελτίωσης εντάθηκαν όλοι οι επιλαχόντες, ενώ και για τους μελισσοκόμους ισχύουν τα μέρα που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση