Ιατροδικαστική Λαμίας: Μια υπηρεσία που επιτέλους λειτουργεί για τον πολίτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 07:57 Ιατροδικαστική Λαμίας: Μια υπηρεσία που επιτέλους λειτουργεί για τον πολίτη

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν τριπλασιαστεί οι ιατροδικαστικές πράξεις, οι οποίες γίνονται στο μικρότερο δυνατό χρόνο, με σεβασμό στους ανθρώπους που πενθούν ή έχουν βιώσει περιστατικά κακοποίησης…

Μια υπηρεσία που τα προηγούμενα χρόνια είχε προσθέσει πολύ πόνο σε οικογένειες που ήδη δοκιμαζόντουσαν από το χαμό αγαπημένων προσώπων τους, αυτή τη φορά έρχεται στην επικαιρότητα για τον αντίθετο ακριβώς λόγο.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, έχει καταφέρει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, με την παρουσία των δύο νέων Ιατροδικαστών Χριστόφορου Τσαλικίδη και Διονύση Καρρά να διεκπεραιώσει τόσες υποθέσεις που δεν είχαμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργία της!

(Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Λαμίας, Χριστόφορος Τσαλικίδης)

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα από το ρεπορτάζ του LamiaReport:

Το 2023 διενεργήθηκαν 233 ιατροδικαστικές πράξεις (νεκροτομές & εξέταση σωματικών βλαβών).

Το προηγούμενο έτος 2022 είχαν διενεργηθεί 98 ιατροδικαστικές πράξεις, εκ των οποίων οι 58 έγιναν στο τελευταίο δίμηνο μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης Ιατροδικαστή! Με απλά μαθηματικά το 60% των πράξεων (και μάλιστα μέσα σε δύο μήνες) έγινε μόλις άλλαξε η Διεύθυνση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συγκρίνουμε με τις ιατροδικαστικές πράξεις του 2021, όταν μάλιστα είχε προσληφθεί νεκροτόμος και υποτίθεται η Υπηρεσία λειτουργούσε στοιχειωδώς. Τότε λοιπόν είχαν διενεργηθεί 85 ιατροδικαστικές πράξεις.

Άρα σε σύγκριση με το 2022 είχαμε αύξηση σχεδόν 138% και σε σχέση με το «καλό» 2021, άνω του 174%!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από τους «ψυχρούς αριθμούς», μεγαλύτερη σημασία έχει η αντιμετώπιση των οικογενειών των ανθρώπων που βιώνουν την απώλεια. Οι νεκροψίες πλέον διενεργούνται το ταχύτερο δυνατό (ακόμη και Σαββατοκύριακα και αργίες), που έχει πολλαπλή αξία αυτό, τόσο διαγνωστικά, όσο για τους οικείους θανόντων.

 Μάλιστα «εγκαινιάστηκε» η ακρόαση και γενικά η επικοινωνία με τους πολίτες, κυρίως οικείους θανόντων και θυμάτων κακοποίησης. «Η ανάγκη προς ενημέρωση, στα όρια του ανακριτικού απορρήτου και της συμπαράστασης στους θρηνούντες και τους κακοποιημένους αποτελεί ηθική μας υποχρέωση», μας λέει ο νέος Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας Χριστόφορος Τσαλικίδης, τον οποίο επισκεφτήκαμε στο γραφείο της Υπηρεσίας του, όπου έχει διαμορφωθεί και αίθουσα αναμονής για τους πολίτες.

Δείτε τι είπε ο κ. Τσαλικίδης στον Αρχισυντάκτη του LamiaReport Κυριάκο Καραγιάννη:

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε την εξαιρετική συνεργασία της Ιατροδικαστικής Λαμίας με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, που έχει παραχωρήσει και το σχετικό χώρο στην Υπηρεσία (από 27/3/2012), όπως και την άριστη επικοινωνία και τη συνεργασία με τις άμεσα εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Εισαγγελία, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, κ.α.

Παράλληλα μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (Υπάγεται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και συγκεκριμένα με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, με απώτερο σκοπό την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

Για τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των ανθρώπων της προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, μίλησαν στο LamiaReport ο Διοικητής του ΓΝ Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος Γεωργίου.

Δείτε το βίντεο:

Κλείνοντας δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας από εκεί που επιβάρυνε τις λοιπές υπηρεσίες της χώρας για τη διενέργεια των δικών της νεκροψιών - νεκροτομιών, βρέθηκε να στηρίζει τις όμορες Υπηρεσίες, όπως συνέβη στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και στις Θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση