Φυσικό αέριο στη Λαμία: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 09:10 Φυσικό αέριο στη Λαμία: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Πιλοτικά μέχρι τα Χριστούγεννα μόνο για εμπορικούς πελάτες - Τι λέει αποκλειστικά στο LR ο Διευθυντής Εκμετάλλευσης Υποδομών & Marketing της ΔΕΔΑ Δημήτρης Ηλιάδης για την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου και την επέκτασή του.

Φυσικό αέριο: Δύο λέξεις που ακούγονται έντονα στα αυτιά μας τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την τεράστια αύξηση του κόστους του πετρελαίου που το κατέστησε σχεδόν απαγορευτικό για το μέσο και μικρομεσαίο νοικοκυριό.

Η εξεύρεση εναλλακτικών μορφών ενέργειας έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων δικτύων φυσικού αερίου, καθώς παρά τις διακυμάνσεις στην τιμή του, σήμερα (Σεπτέμβριος 2017) παραμένει στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα που οι καταναλωτές είναι πιο κοντά από ποτέ στην απόφαση να βάλουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους φυσικό αέριο, διάφορα προβλήματα εμποδίζουν το επόμενο βήμα τουλάχιστον για την επαρχία και ειδικότερα για τις περιοχές ευθύνης της «νεογέννητης» (2/1/17) ΔΕΔΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Στερεά Ελλάδα και εντός της περιφέρειας, σε πρώτη φάση, Χαλκίδα, Λαμία και Θήβα.

Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν να κάνουν με σχέδια παρά με υλοποιήσιμα προγράμματα, το LamiaReport επικοινώνησε με την ΔΕΔΑ και συνομίλησε με τον Διευθυντή Εκμετάλλευσης Υποδομών & Marketing της Εταιρίας Δημήτρη Ηλιάδη.

Μέχρι τα Χριστούγεννα πιλοτικά στη Λαμία και μόνο για εμπορικούς καταναλωτές

Το βασικό ερώτημα που θέσαμε στον κ. Ηλιάδη ήταν το πότε, θα έρθει επιτέλους το φυσικό αέριο στην περιοχή μας. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο υπεύθυνος Marketing της ΔΕΔΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς τη δέσμευση ημερομηνίας ειδικά από τη στιγμή που ως εταιρία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στις κανονικές τους εγκαταστάσεις. «Επειδή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς καταναλωτών θα ήθελα να ήμουν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι άμεσα θα μπορούσαν να αρχίσουν συνδέσεις, όμως πολύ δύσκολα πριν τον Νοέμβριο θα μπορούσαμε ακόμη και να επεξεργαστούμε τα αιτήματα, αφού δεν έχουμε καν μεταφερθεί στα καινούρια μας κτίρια» μας ενημερώνει ο κ. Ηλιάδης που βλέπει πιο εφικτή τη σύνδεση πρώτα των μεγάλων εμπορικών καταναλωτών (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, φούρνοι κλπ) με το υφιστάμενο δίκτυο, το νωρίτερο μέχρι τα Χριστούγεννα πιλοτικά και υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως το να είναι έτοιμο το εσωτερικό δίκτυο του υποψήφιου καταναλωτή.

Οι πιλοτικές συνδέσεις θα είναι χρήσιμες και για την εταιρία στον έλεγχο των λογισμικών της, καθώς όλα θα γίνονται με ψηφιακό τρόπο. Από την καταγραφή της αίτησης, την αυτοψία, τον έλεγχο του δικτύου, ως την τροφοδότηση του τελικού καταναλωτή.

Έτσι φτάνουμε στο πως θα μπορούσαμε να αιτηθούμε σύνδεση με το δίκτυο.

«Η διαδικασία ξεκινά με την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αρχειοθετείται, επεξεργάζεται και εντάσσεται στο marketing plan. Σύμφωνα με αυτό και τους διαθέσιμους πόρους προχωρούμε στην προσφορά σύνδεσης (με ισχύ 60 ημερών και 100% έκπτωση επί του παρόντος) και σε περίπτωση αποδοχής της (που συνεπάγεται έγκριση: 1) των σχετικών κονδυλίων δαπάνης της εσωτερικής εγκατάστασης, και 2) εφαρμογή των αποφάσεων του καταναλωτή και κατάθεση όλων των δικαιολογητικών σύμφωνα με εσωτερικές του διαδικασίες) υπογράφεται η σχετική Σύμβαση Σύνδεσης που υπόκειται στον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύων Διανομής ΦΑ και την κατάθεση εγγύησης εκ μέρους του καταναλωτή».

Θέτοντας επιγραμματικά τα παραπάνω, ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος καταναλωτής σε Λαμία και Θήβα, θα πρέπει:

• να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του με τηλεφωνική αίτησή του στο 216 2000401 - 5 από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017.

• να αφήσει Διεύθυνση, e-mail και τηλέφωνο επικοινωνίας

• σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή για αυτή τη φάση, σας δίνεται προσφορά που σήμερα δεν χρεώνεται στον καταναλωτή (100% έκπτωση) με τις υποχρεώσεις που αναγράφονται παραπάνω.

Μόνο στο Δίκτυο

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει η επισήμανση στο που μπορούν να γίνουν στο επόμενο διάστημα συνδέσεις, κάτι το οποίο ξεκαθάρισε απολύτως ο κ. Ηλιάδης. Για να προχωρήσει σε αυτή τη φάση μία αίτηση  θα πρέπει το κτίριο που θα τροφοδοτηθεί να βρίσκεται στη γραμμή παροχής του δικτύου και το πολύ σε απόσταση 5 με 10 μέτρων. Οι χάρτες που δημοσίευσε το LR είναι απολύτως δεσμευτικοί και για τη Λαμία η γραμμή περνά από τις οδούς:

Λεωφόρος Καλυβίων, Αβέρωφ, Μακροπούλου, Υψηλάντου, Παπασιοπούλου, Αγίας Παρασκευής, Λευκαδίτη, Παπαγεωργίου, Β. Καψάλη, Ερυθρού Σταυρού, Καραϊσκάκη, Όθωνος, Παπαποστόλου (μέχρι τη ΔΕΥΑΛ), Μυρμιδόνων, Θερμοπυλών, Μήδειας, Αγράφων, Αθηνών, Λεωνίδου, Κύπρου, Αμφικτυόνων, Ναυπάκτου και Μάνου Κατράκη.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι κάτοικοι των υπολοίπων περιοχών δεν έχετε δικαίωμα αίτησης. Όλες οι αιτήσεις θα καταχωρισθούν και ανάλογα με τη ζήτηση θα προβλεφθεί και η αντίστοιχη επέκταση. Ο κ. Ηλιάδης ως πλέον αρμόδιος σε θέματα κόστους διευκρινίζει ότι τόσο η σειρά προτεραιότητας σύνδεσης, όσο και επέκτασης, δε θα είναι υπόθεση κάποιας πολιτικής ή άλλης πίεσης και σκοπιμότητας, αλλά αποκλειστικά τεχνικής και οικονομικής μελέτης. Με λίγα λόγια ο εργολάβος των χρηστών ΦΑ, θα συνδέει ανά περιοχές και η όποια επέκταση γίνει αργότερα θα γίνεται ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων ή τη δυναμικότητα κατανάλωσης των υποψήφιων πελατών.

Πατήστε εδώ και δείτε τους Χρήστες ΦΑ που δραστηριοποιούνται για την πώληση αερίου στους τελικούς καταναλωτές εκτός περιοχών ΕΔΑ Θεσσαλίας/Θεσσαλονίκης και ΕΔΑ Αττικής.

Εσωτερική εγκατάσταση και προεργασία

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η σημαντικότερη ενέργεια από μέρους μας ως καταναλωτές, είναι η πρόνοια για την εσωτερική εγκατάσταση.

Όπως μας συμβουλεύει ο κ. Ηλιάδης, «τα νοικοκυριά, αλλά και οι επαγγελματίες μπορούν να παίρνουν από σήμερα προσφορές από πιστοποιημένους εγκαταστάτες προκειμένου να γνωρίζουν το κόστος, αλλά και το χρόνο μετατροπής της εγκατάστασής τους για την καύση φυσικού αερίου. Σε περίπτωση ενός καυστήρα που καίει πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο, η μετατροπή είναι υπόθεση μερικών ωρών και ο χρόνος εγκατάστασης είναι όσο η επέκταση των παροχών μέχρι το δίκτυο - μετρητή. Μετά τον έλεγχο και την έγκριση της μελέτης ακολουθεί η σύμβαση και μέσα σε 50-60 ημέρες η εγκατάσταση θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο». Αυτό άλλωστε το μεσοδιάστημα είναι που δεν βολεύει την όποια αλλαγή να γίνει μέσα στο χειμώνα και η εξάπλωση του ΦΑ για τα νοικοκυριά της Λαμίας μετατίθεται ουσιαστικά πριν την επόμενη χειμερινή σεζόν.

Μάλιστα η παραπάνω διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, όταν πρόκειται για πλήρη αντικατάσταση των καυστήρων και όταν πρόκειται να τροφοδοτηθεί πολυκατοικία, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις πέρα από τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών - ενοικιαστών, χρειάζονται και αλλαγές εσωτερικών κανονισμών και ενδεχομένως περάσματα από ιδιόκτητους χώρους για την κεντρική παροχή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση