Εννέα «ένοχες» τροφές που είναι πιο υγιεινές από ό,τι νομίζετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 09:16 Εννέα «ένοχες» τροφές που είναι πιο υγιεινές από ό,τι νομίζετε Φωτό: Shutterstock

Αυτές οι εννέα τροφές που συχνά θεωρούνται ένοχη απόλαυση ή καταναλώνονται με μέτρο είναι πιο υγιεινές από ό,τι νομίζετε, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Λιχουδιές όπως η σοκολάτα, το τυρί ή ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, δήλωσε στο περιοδικό Vogue ο Dr. Stephen Dahmer, διευθυντής στο Andrew Weil Center for Integrative Medicine. Οι πατάτες, τα αυγά, το βούτυρο, το πλήρες γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά, σύμφωνα με τον γιατρό.

Πολλοί Αμερικανοί είναι αφελείς σχετικά με το ποια πρότυπα χαρακτηρίζουν ένα τρόφιμο ως υγιεινό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μακροχρόνιες παρανοήσεις σχετικά με το τι τρώμε, δήλωσε ο Dahmer.

Οι πατάτες, για παράδειγμα, έχουν τη φήμη ότι είναι φορτωμένες με υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται σχετικά με τα αμυλούχα λαχανικά είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα - τα οποία παίζουν ρόλο στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με το Science Daily.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι πατάτες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Τα αυγά μερικές φορές αποφεύγονται επειδή έχουν υψηλή χοληστερόλη. Όμως, τα αυγά παρέχουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, η βιοτίνη και η βιταμίνη Α.

Το τυρί και το βούτυρο προστέθηκαν επίσης στον κατάλογο, με κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι και τα δύο παρέχουν υγιεινά λιπαρά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν για πολύ καιρό αγνοηθεί ή αποφευχθεί, παρά τις δυνατότητές τους να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη συνολική ευεξία», δήλωσε ο Dahmer στη Vogue.

Το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά βιταμίνη Β12 και φώσφορο. Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση του αίματος και των νευρικών κυττάρων ανέπαφων.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλής ποιότητας τυρί θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, το πλήρες γάλα, κατάφερε να μπει στη λίστα, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των μη γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης.

Το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη.

Το ψάρι αναφέρθηκε ως ένα τρόφιμο που είναι πιο υγιεινό από ό,τι συχνά πιστεύεται. Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν στον οργανισμό όλα τα υγιή λίπη που χρειάζεται καθώς και πρωτεΐνες. Όμως, το θέμα πηγαίνει βαθύτερα από αυτό, σύμφωνα με τον Dahmer.

«Συμβουλεύω τακτικά τους ασθενείς μου να επανεξετάσουν ορισμένες τροφές που έχουν δαιμονοποιηθεί άδικα, και μια τέτοια ομάδα περιλαμβάνει τα λίπη -ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες», είπε.

«Αυτές οι τροφές περιέχουν υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική ευεξία».

Άλλα τρόφιμα που συνδέονται με λίπος, γεμάτα πρωτεΐνες και σας κάνουν καλό είναι οι ξηροί καρποί.

Είναι ένα σνακ που παρέχει μια σειρά θρεπτικών συστατικών με λίπη, φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό.

Αλλά περισσότερο από αυτό, οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Η τακτική κατανάλωση έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής, τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη της διαχείρισης του βάρους», δήλωσε ο Dahmer.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα στην πιο αγνή της μορφή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά - ενώσεις που τροφοδοτούν τη ροή του αίματος στην καρδιά και μειώνουν τις φλεγμονές.

Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα βοηθά επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καφές είναι επίσης παρεξηγημένος. Αν και είναι αυτονόητο ότι η υπερβολική κατανάλωσή του δεν κάνει καλό στον οργανισμό, μπορεί να έχει οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Όταν δεν καταναλώνεται υπερβολικά, ο καφές λέγεται ότι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση