Τα πέντε τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε - Με τι να τα αντικαταστήσουμε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:06 Τα πέντε τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε - Με τι να τα αντικαταστήσουμε

Ένας στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30 - 70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί.

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για τον θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως παγκοσμίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 23 εκατομμύρια.

Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη, παθήσεις που ανεβάζουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την πρόληψη και ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Τι να αποφύγουμε

Δημητριακά πρωινού
Το να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα μπολ δημητριακά πρωινού (τύπου γκρανόλα) είναι μια από τις χειρότερες επιλογές για την υγεία μας. Πρόκειται για τρόφιμα, που ενώ θεωρούνται υγιεινά, είναι υπέρ- επεξεργασμένα και με πολλή ζάχαρη. Οι έρευνες δείχνουν πως η αύξηση κατά 10% στην ημερήσια πρόσληψη υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αύξηση 6% του κινδύνου καρδιακής νόσου. Τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα αρτοσκευάσματα, οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφών που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα όπως χρώματα, αρώματα, γαλακτωματοποιητές ή συντηρητικά.

Η εναλλακτική: Το σπιτικό porridge με βρώμη, τα φρέσκα φρούτα, το γιαούρτι χωρίς πρόσθετα ή το ψωμί ολικής αλέσεως υψηλής ποιότητας μπορούν να αντικαταστήσουν τα δημητριακά πρωινού.

Αλλαντικά
Ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια,
λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. Το επεξεργασμένο κρέας έχει προσθήκη αλατιού και συντηρητικών, ενώ τα "καπνιστά" αλλαντικά περιέχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.

Η εναλλακτική: Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) ή ψάρι (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια).

Πατατάκια
Τα πατατάκια είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και νάτριο και χαμηλά σε κάλιο και διαιτητικές ίνες. Η συχνή κατανάλωση δεν οδηγεί μόνο στην παχυσαρκία, λέει, αλλά και στην αθηροσκλήρωση.

Η εναλλακτική: Προτιμήστε για σνακ μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μερικές ελιές.

Παγωτά
Ανήκουν και αυτά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, με πολλές θερμίδες, αυξημένο λίπος (τόσο κορεσμένο όσο και τρανς λιπαρά), ζάχαρη και αλάτι.

Η εναλλακτική: Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα ή μια γρανίτα μόνο με φρούτα και χωρίς
πρόσθετη ζάχαρη.

Αναψυκτικά, ακόμη και με γλυκαντικά
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά με ζάχαρη σχετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%.

Η εναλλακτική: Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, ωστόσο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ δεν επιβαρύνουν την καρδιά.

Πηγή: thetoc.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση