• Εκτύπωση

Ένας Λαμιώτης στο BBC ως μέλος της ομάδας που διαπρέπει στην ρομποτική ιατρική στην Αγγλία




Ο Πέτρος Γιαταγάνας είναι μέλος μίας ομάδας, του Hamlyn Centre στο Imperial College του Λονδίνου που ειδικεύεται στην ρομποτική
χειρουργική και κάνει περήφανο τον τόπο μας για τα μυαλά που δυστυχώς χάνουμε στο εξωτερικό.

«Από μικρός έβλεπα τον πατέρα μου να επιδιορθώνει ιατρικά μηχανήματα στο νοσοκομείο της Λαμίας και αυτό με ενέπνευσε να εξερευνήσω τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην ιατρική...», λέει στο LamiaReport.

Ο 27χρονος επιστήμονας από τη Λαμία έχει πάρει δυο υποτροφίες και έχει βάλει υψηλούς στόχους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει...

Το ρεπορτάζ του BBC σχετίζεται με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αγγλίας να επιδοτήσει την ανάπτυξη της ρομποτικής και να κάνει την αγορά της ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική (εδώ το σχετικό link https://connect.innovateuk.org/web/ras-sig).

Ο διευθυντής του κέντρου, καθηγητής Guang-Zhong Yang, μιλάει για τις δυνατότητες της τεχνολογίας που αναπτύσσει το κέντρο του και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στις εγχειρήσεις.

Στο βίντεο του BBC, που ακολουθεί, στο 00.50" βλέπουμε τον Πέτρο Γιαταγάνα από τη Λαμία να χειρίζεται ένα ρομπότ που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία για τον καρκίνο.





Το LamiaReport επικοινώνησε με τον Πέτρο Γιαταγάνα και τον ρωτήσαμε για το πώς κατάφερε να είναι μέλος της ομάδας, για τις σπουδές του και την δουλειά του στο Hamlyn Centre.

Ο Πέτρος μας μίλησε για όλα..Μάλιστα δίνει και μια συμβουλή για όλους εκείνους που κυνηγάνε τα όνειρά τους...

Δείτε παρακάτω τι μας είπε:

"Το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος μου είναι ο τομέας της Ρομποτικής και συγκεκριμένα εφαρμογές της στο χειρουργικό χώρο.

Από μικρός έβλεπα τον πατέρα μου να επιδιορθώνει ιατρικά μηχανήματα στο νοσοκομείο της Λαμίας και αυτό με ενέπνευσε να εξερευνήσω τις εφαρμογές της τεχνολογίας στην ιατρική.

Η ρομποτική χειρουργική είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος χώρος έρευνας ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει δυνατή τη θεραπευτική παρέμβαση σε χειρουργικές παθήσεις με ελαχιστοποίηση του εγχειρητικού τραύματος, χωρίς όμως, τον παραμικρό συμβιβασμό ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η ρομποτική χειρουργική σε συνδυασμό με τη τηλεχειρουργική ανοίγουν ελπιδοφόρους ορίζοντες στην χειρουργική του μέλλοντος.

Ξεκινώντας από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ασχολήθηκα με την κατασκευή ενός ρομποτικού βραχίονα με προοπτική την ανάπτυξή του ως ρομποτικού ενδοσκοπίου. Επιπλέον, θέλοντας να επεκτείνω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον ερευνητικό τομέα, εγγράφηκα στο μεταπτυχιακό έρευνας (MRes) του Imperial College του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα του Hamlyn Centre, το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ένα από τα πρωτοπόρα κέντρα στον κόσμο στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής. Στο μεταπτυχιακό μου ασχολήθηκα με την ενσωμάτωση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης σε χειρουργικά ρομπότ με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της χειρουργικής διαδικασίας.

Εδώ και δυο χρόνια κάνω το διδακτορικό μου εστιάζοντας κυρίως στην ανάπτυξη ρομποτικών χειργουργικών εργαλείων και στη μελέτη προηγμένων μικροενδοσκοπικών διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών (όπως η τεχνική probe-based confocal endomicroscopy που παρουσιάζεται στο βίντεο). Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν σε πραγματικό χρόνο υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση των ιστολογικών λεπτομερειών στα πλαίσια της ενδοσκόπησης για το χαρακτηρισμό των ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο σημαντικά μειονεκτήματα που συνδέονται με τις βιοψίες ή τις ενδοσκοπικές εκτομές, π.χ. αιμορραγία ή διάτρηση, μπορούν να εξαλειφθούν.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές μου επιδιώξεις, θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής και ειδικότερα στο ερευνητικό κομμάτι του χώρου αυτού. Πιστεύω ότι αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια και με ενθουσιάζει το γεγονός ότι η έρευνα μου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Μεγάλη συνεισφορά στην συνέχιση αυτής της πορείας μου έχουν οι δύο υποτροφίες που έχω χορηγηθεί για το διδακτορικό μου έργο. Η πρώτη μου υποτροφία είναι από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και η δεύτερη από το Ινστιτούτου Παγκόσμιας Καινοτομίας στην Υγεία (Institute of Global Health Innovation) της Αγγλίας."


Και τέλος η συμβουλή του για όλους τους ανθρώπους που κυνηγάνε τα όνειρα τους είναι: "ο ουρανός είναι το όριό σας" ("sky is our limits")




Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB