Νεκρά ψάρια στις θάλασσες της νοτίου Ελλάδος
Ανησυχία εκφράζουν αλιείς και πολίτες από τα παράλια της Κρήτης και νησιών του νοτίου Αιγαίου έως τις ακτές της Πελοποννήσου για τον θάνατο ψαριών.
Ο Παντελής Καθάριος, Ερευνητής στο ΕΛΚΕΘΕ, εξηγεί στην ΕΡΤ, ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά τα κρούσματα φέτος είναι περισσότερα από τα συνήθη. Ο θάνατος οφείλεται σε έναν ιό και κατά την εκτίμησή του πρόκειται για ιογενή εγκεφαλοπάθεια.
Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία και αφορά μεγάλα ψάρια, άνω των 15-20 κιλών, όπως ροφούς, στήρες και σφυρίδες.
«Ο ιός είναι μολυσματικός σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Πάντως είναι πολύ νωρίς για να τον συνδέσουμε με την αλλαγή του κλίματος», σημειώνει ο κ. Καθάριος.
Και αυτό κυρίως γιατί αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταγραφεί πριν από πολλά χρόνια, την δεκαετία του 1970 και το φαινόμενο μοιάζει να έχει περιοδικότητα στην εμφάνισή του.
Επιμένει ότι τα συλλεχθέντα ψάρια δεν βρέθηκαν κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες, για να δημιουργήσει ανησυχία.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο». Ωστόσο, ο κ. Καθάριος επισημαίνει ότι άρρωστα ζώα και ψάρια που ξεβράζονται και μπορεί να έχουν αλλοιωθεί δεν καταναλώνονται.
Καταγράφονται τα περιστατικά, συλλέγονται δείγματα, έχουν ξεκινήσει η έρευνες, και μελετούν το φαινόμενο σε συνεργασία με συναδέλφους από το εξωτερικό.
Η έξαρση του ιού που μεταδίδεται από ψάρι σε ψάρι, σημαίνει απώλεια χιλιάδων τόνων από την αλιεία και την κατανάλωση. Εάν δεν πρόκειται για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που καταστρέφονται και όπου τα ψάρια βρίσουν καταφύγιο, ούτε για το ότι ζούν σε σχετικά ρηχά νερά, που επηρεάζονται από την θερμοκρασία, τότε πολύ πιθανό ο ιός αυτός επηρεάζει συγκεκριμένα τους λεγόμενους τελεόστεους ιχθύες, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό, που μπορεί να ευνοεί την μετάδοση, είναι η εξωτερική γονιμοποίηση από το αρσενικό των αυγών που γεννά το θηλυκό.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Αγρίνιο: Αγωνιστικό βγήκε από την πορεία του στην «2η Ανάβαση» - Διασωληνωμένος ο νεαρός οδηγός
Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κατά τη διάρκεια της 2ης Ανάβασης Αγρινίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας νεαρός οδηγός.
Μετά τον Ιερώνυμο και ο Βαρθολομαίος χαιρέτισε τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την ανταλλαγή κειμηλίων
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ικανοποίηση για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων στην Ελλάδα.
Λήξη συναγερμού στη Βουλή μετά το τηλεφώνημα για βόμβα
Άγνωστος επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής και ανέφερε ότι θα σημειωθεί έκρηξη βόμβας.
Τρόμος για γονείς με μικρά παιδιά στον ΒΟΑΚ – Το αυτοκίνητό τους άρπαξε φωτιά εν κινήσει
Διερχόμενοι οδηγοί έσπευσαν να βοηθήσουν - Στο σημείο και η Πυροσβεστική
Τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή – Έρευνες από το ΤΕΕΜ και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
Ο πρώτος έλεγχος από την Αστυνομία της Βουλής δεν έδειξε κάτι ύποπτο - Ακολουθεί έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους
Κοντά στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Την Δευτέρα η συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
Το ραντεβού θα διεξαχθεί την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι