Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Το «πάμε για την υπέρβαση» η «άχαστη τριάδα» και το «σκόνη και θρύψαλα» στη δικογραφία για τα «στημένα»
Ατάκες που σοκάρουν φαίνεται πως υπάρχουν στη δικογραφία του σκανδάλου “BasketGate”
Ξεκινούν σήμερα (23.10.2026) οι απολογίες των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τους “στημένους” αγώνες στο χώρο του μπάσκετ, η αποκάλυψη του οποίου έχει προκαλέσει «σεισμό» στον ελληνικό αθλητισμό. Πρώτος θα απολογηθεί στις 13.00 ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 820.000.
Την ίδια στιγμή, στην “επιφάνεια” έρχονται μηνύματα που περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφία για το μάσκετικό σκάνδαλο. “Πάμε για την υπέρβαση της χρονιάς. Αχαστη τριάδα”, «Όπου μπορούμε θα τους σταματάμε” και “Ο πρόεδρος το θέλει πολύ” είναι κάποιες από τις φράσεις που φέρεται να περιλαμβάνονται σε μηνύματα και καταθέσεις στη δικογραφία για τους στημένους αγώνες στο ελληνικό μπάσκετ, σύμφωνα και με την εφημερίδα “Καθημερινή”.
Οι συνομιλίες που περιγράφονται από βασικούς μάρτυρες, οι οποίοι υπήρξαν εμπλεκόμενοι και έχουν ήδη καταθέσει, αφορούν αναμετρήσεις σχολικών αγώνων, αλλά και αγώνες Α΄ και Β΄ κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, με έναν εν ενεργεία διαιτητή να υποστηρίζει ότι δεχόταν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διευθύνει παιχνίδια, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα τον «διορισμό» του σε σημαντικές διοργανώσεις.
Ο κύκλος των απολογιών θα συνεχιστεί την Κυριακή (25.10.2026), όταν αναμένεται να απολογηθούν ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος και ο επιχειρηματίας συνεργάτης του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι (πρώην και νυν διαιτητές) έχουν λάβει προθεσμία για τη Δευτέρα (26.10.2026).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δύο βασικούς μάρτυρες, εν ενεργεία διαιτητής, έχει αναφερθεί σε περίπου 30 αγώνες της δεύτερης κατηγορίας από το 2018 έως το 2026. Κατά την περιγραφή του, φέρεται να λάμβανε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαιτησίας συγκεκριμένων αναμετρήσεων.
Σύμφωνα με την κατάθεση, στους τελικούς του Σχολικού Πρωταθλήματος Αγοριών τον Μάιο του 2025, στόχος ήταν να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Προμηθέας. Οπως φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας του είπε: «Θα σε βάλω με (αναφέρει δύο επίθετα διαιτητών) που είστε δυνατό team, φίλοι, υπάρχει εμπιστοσύνη, θα σας φτιάξω σε καλό ξενοδοχείο διαμονή, αφού θα μας προσέξετε». Στις 11 Μαΐου 2025, στον τελικό της Πάτρας, η Αναγέννηση Πατρών αντιμετώπισε τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, επικρατώντας με 69-57. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της αναμέτρησης έστειλε μήνυμα στον κατηγορούμενο επιχειρηματία και συνεργάτη του προέδρου της ΕΟΚ, γράφοντας: «…πάμε για την υπέρβαση της χρονιάς. Αχαστη τριάδα». Στην περιγραφή του περιστατικού αναφέρεται ότι η Αναγέννηση κέρδισε εύκολα, με διαιτητικές αποφάσεις υπέρ της. Μετά τον αγώνα, ο μάρτυρας φέρεται να έστειλε νέο μήνυμα στον επιχειρηματία εκ μέρους των τριών διαιτητών των αγώνων του Σχολικού Πρωταθλήματος Αγοριών, γράφοντας: «Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία… (αναφέρει τρία ονόματα διαιτητών)».
Στη δικογραφία περιγράφεται και η αναμέτρηση ΑΓΕΧ – Δόξας Λευκάδας, στις 20 Οκτωβρίου 2025, για την τρίτη αγωνιστική της Elite League, στη Χαλκίδα. Διαιτητές του αγώνα ήταν τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο μάρτυρας, με τη Δόξα Λευκάδας να επικρατεί με 78-77. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο τελευταίος, ο επιχειρηματίας τον κάλεσε στο γραφείο του για να πιουν καφέ και του μίλησε για την κόντρα που είχε ξεκινήσει με τον πρόεδρο του Αμαρουσίου, επειδή, όπως του είπε, του πήρε τον προπονητή από τον Προμηθέα (σ.σ. Ηλία Παπαθεοδώρου). Κατά την ίδια περιγραφή, σύμφωνα με το newsit.gr, ο επιχειρηματίας του ανέφερε ότι ο Βαγγέλης Λιόλιος είχε αποφασίσει να διώξει τον πρόεδρο του Αμαρουσίου από το μπάσκετ. Μάλιστα, φέρεται να του είπε: «Να ξέρεις ότι Μαρούσι, Λαύριο και Χαλκίδα, που είναι προπονητής ο (αναφέρεται όνομα), που είναι κουμπάρος του προέδρου του Αμαρουσίου, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα φέτος». Σύμφωνα με την κατάθεση, η εντολή ήταν οι διαιτητές να πολεμούν τις συγκεκριμένες ομάδες όποτε τις συναντούσαν.
Αναφορά γίνεται και στον αγώνα Παναθηναϊκού – Δούκα, στις 4 Δεκεμβρίου 2021, για το τουρνουά U18 Rising Stars, που έληξε με 71-60 υπέρ του Δούκα. Σύμφωνα με την κατάθεση, ο μάρτυρας δέχθηκε από τον επιχειρηματία αίτημα να κερδίσει ο Δούκας, εξαιτίας της ανοιχτής αντιπαράθεσης που, όπως υποστηρίζεται, υπήρχε με τον Παναθηναϊκό. Η φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ήταν: «Οπου μπορούμε θα τους σταματάμε».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φράση «σκόνη και θρύψαλα» που φέρεται να έλεγε συχνά δίνοντάς του εντολές για αγώνες. Οπως φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεσή του, η λέξη «σκόνη» σήμαινε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με λίγες διαμαρτυρίες, ενώ η έκφραση «σκόνη και θρύψαλα» παρέπεμπε σε πολύ πιο έντονη παρέμβαση: «Εννοούσε να κάνω τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν, έστω και προκλητικά, για το επιθυμητό αποτέλεσμα».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Με πλήρη χάραξη ΑΟΖ απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η συμφωνία του 2020 που έμεινε στα χαρτιά
Η παλαιότερη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν μερική οριοθέτηση (από τον 26ο έως τον 28ο μεσημβρινό) και δεν κάλυψε το σύνολο των δυνητικών θαλάσσιων ζωνών
Pulse: Στο 30% η ΝΔ, στο 16,5% η ΕΛΑΣ, στο 13% το ΠΑΣΟΚ - Σωστά τα μέτρα για τα καύσιμα, χρειάζονται κι άλλα, λέει το 41%
Πάνω από το 50% δηλώνει ότι το κύριο κίνητρο για να επιλέξει κόμμα είναι η προοπτική - Το 43% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση - Έπεσε στο 5% η δυνητική ψήφος σε ένα κόμμα Σαμαρά
«Σφάχτηκαν» Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παύλος Χρηστίδης στη Βουλή: «Είστε μούφα αντιπολίτευση» – «Ντροπή σας»
«Αποφεύγετε και δεν απαντάτε τι δουλειά είχατε εσείς στην Αθηναϊκή Λέσχη, ο πρόεδρός σας ποιεί την νήσσαν, το έχει ''ράψει''» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ
Διεθνής Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνη στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Συμεών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο αναφορικά με τη Μονή Σινά
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η επίτευξη εξωδικαστικής συμφωνίας που θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Μονής και θα διασφαλίζει την αναγνώριση του νομικού καθεστώτος και των δικαιωμάτων της
Βίντεο-ντοκουμέντο δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη σε πολυκατοικία στον Κολωνό -Τα αναπάντητα ερωτήματα, ο ένοικος που βρέθηκε στο μικροσκόπιο
Βίντεο-ντοκουμέντο από το εσωτερικό της πολυκατοικίας λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη στον Κολωνό έρχεται στο φως.
Νέα Ιωνία: Κλοπή «αστραπή» σε κατάστημα ρούχων – Γυναίκα άρπαξε γούνα αξίας 1.000 ευρώ και εξαφανίστηκε σε 27 δευτερόλεπτα
Η γυναίκα αναζητείται από τις αρχές ενώ όπως είπε η ιδιοκτήτρια δεν ήταν πελάτισσα, ωστόσο κάτοικοι της περιοχής την έβλεπαν συχνά να κάνει βόλτες στην περιοχή