Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Με καρατομήσεις υπουργών και διαγραφές βουλευτών απαντά η ΝΔ στις νέες αποκαλύψεις για ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας έξοδο διαφυγής από αυτή την κρίση, δρομολογεί μια σειρά πρωτοβουλιών.
Σε μία περίοδο που η ΝΔ ανέκαμπτε, καταγράφοντας δημοσκοπικά κέρδη από τους χειρισμούς της στον πόλεμο του Ιράν, οι νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που θέτουν στο μικροσκόπιο της έρευνας 20 «γαλάζια» στελέχη, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας έξοδο διαφυγής από αυτή την κρίση, δρομολογεί μια σειρά πρωτοβουλιών, με επίκεντρο την καρατόμηση των τριών υπουργών της ΝΔ και τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος – ο οποίος αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο Σάββατο – ενδεχομένως και την καρατόμηση δύο βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός
Στα πολιτικά «πηγαδάκια» τα στοιχήματα παίρνουν και δίνουν για το αν θα αντικατασταθούν μόνο οι τρεις υπουργοί που τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία, δηλαδή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ή αν η υπόθεση αυτή σταθεί η αφορμή για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό προκειμένου να διορθωθούν αρρυθμίες που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στο υπουργικό σχήμα.
«Ανασχηματισμός» στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Παράλληλα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλαγές αναμένονται και στο κόμμα, ενδεχομένως και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Εκτός από την απομάκρυνση του Κώστα Σκρέκα από τη θέση του Γραμματέα της κόμματος, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για δύο «γαλάζιους» βουλευτές για κακουργηματικές πράξεις είναι ανοιχτό να τους οδηγήσει εκτός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προφανέστατα εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που πρώτο δημοσιοποίησε το newsit,gr, οι δυο από τους 11 βουλευτές για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας τους για να παραπεμφθούν για κακουργήματα, είναι ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, και η βουλευτής Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον δύο βουλευτές διαγραφούν και δεν παραδώσουν τις έδρες τους, η ΝΔ θα μείνει με 154 βουλευτές, μόλις 3 πάνω από το όριο των 151 βουλευτών που απαιτείται για έχει μία κυβέρνηση τη δεδηλωμένη.
Τα «αγκάθια»
Δύσκολη θα είναι η διαχείριση αν αποδειχτεί ότι είναι περισσότεροι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που συμμετέχουν σε συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητούν παράνομες πράξεις.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί πάντως μια ευκαιρία για «ξεκαθαρίσματα» στα ψηφοδέλτια, δεδομένου μάλιστα πως τα ονόματα που περιέχονται στις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σε μεγάλο αριθμό, δεν είναι στελέχη που προωθήθηκαν επί της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δυσκολία στη διαχείριση της υπόθεσης προσθέτει και το γεγονός ότι στις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, κάτι που δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη «σφραγίδα» της Ν.Δ..
Διαψεύδουν πρόωρες εκλογές
Το πρωθυπουργικό γραφείο τηρεί σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη και το μόνο το οποίο δηλώνουν κατηγορηματικά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών λόγω της τροπής που έχει πάρει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με τις αναταράξεις που έχουν σηκώσει κι άλλες υποθέσεις, όπως οι υποκλοπές.
Πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα επέλεγε ποτέ εκλογές εν μέσω ενδοκυβερνητικής κρίσης και ότι η υπόθεση δεν έχει να κάνει με την ίδια την διακυβέρνηση αλλά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και πράξεις τους.
«Σε καμία περίπτωση» ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι σοβαρές υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβάσεις (μετάβαση ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αλλαγές για ενίσχυση του Κράτους Δικαίου κ.α.) που «έχουν αναγνωριστεί ως θετικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως».
Πηγή: newsit.gr
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μαραθώνας: «Ήθελα τη σύνταξη γιατί δεν είχα άλλη δουλειά», λέει η κόρη που έκρυψε τη μητέρα της στο υπόγειο
Ανέφερε ότι η μητέρα της έπαιρνε περίπου 1.000 ευρώ σύνταξη και παραδέχτηκε ότι δεν δήλωσε τον θάνατό της ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα
Φωτιά στο Άλσος Γαλατσίου: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
Οι καπνοί από την φωτιά είναι ορατοί σε πολλές περιοχές της Αττικής
Ο δράστης φώναζε στον αστυνομικό «ρίξε μου» και τον πλησίαζε με το μαχαίρι: Πολίτες περιγράφουν πώς έγινε η επίθεση στο ΑΤ Μάνδρας
«Έσπασε την πόρτα γιατί ο αστυνομικός την κρατούσε με πίεση για να μην μπει μέσα», είπε γυναίκα που βρισκόταν στο κτίριο για να βγάλει ταυτότητα
Γεωργιάδης για τις μεταγγίσεις στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα παύσει άμεσα η ταλαιπωρία των 800 ασθενών
Καταρτίστηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων - Στο νοσοκομείο μεταγγίζονται 800 πάσχοντες
500.000 ταμειακές στο «μάτι» της Εφορίας: Κλείνει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1%, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025
Κυβερνητικές πηγές για Αλέξη Τσίπρα: Άλλα είπε στην ομιλία, άλλα έστειλαν γραπτώς
«Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ, μεταξύ των οποίων και η έμφυτη τάση του κυρίου Τσίπρα να πολιτεύεται προσπαθώντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές