Υποκλοπές: Στο εδώλιο τέσσερις – Στις 5 Μαρτίου ορίστηκε η δίκη
Ποιοι δικάζονται και γιατί στην υπόθεση των υποκλοπών - Τι αναφέρει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης με τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων σημαντικών παραγόντων του δημοσίου βίου από τον Άρειο Πάγο που προκάλεσε αντιδράσεις, προσδιορίστηκε η δίκη για τέσσερα άτομα που συνδέονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες στις υποκλοπές.
Πρόκειται για κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Η δίκη των τεσσάρων προσδιορίστηκε να γίνει στις 5 Μαρτίου καθώς με την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, που οδήγησε σε αρχειοθέτηση το βασικό κομμάτι της υπόθεσης, προέκυψαν- κατά το πόρισμα Ζήση- ενδείξεις ενοχής μόνον για αυτούς τους τέσσερις.
Και μάλιστα, σημειώνει tovima.gr, οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται στο πόρισμα «επαρκείς», ενδείξεις που αφορούν τους παραπεμπόμενους, τέσσερις, νομίμους εκπροσώπους η πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών που ενεπλάκησαν στις υποκλοπές, υπόθεση που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και έντονες επικρίσεις.
Τι αναφέρει το πόρισμα Ζήση
Ειδικότερα στο πόρισμα Ζήση, στο οποίο στηρίζεται και το κατηγορητήριο για τους τέσσερις, μεταξύ άλλων αναφέρεται και η διαβάθμιση της ποινικής τους δίωξης σε πλημμέλημα αλλά και πού αυτή στηρίζεται.
«Προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ.
Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9- 12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.
Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.»
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Θεσσαλονίκη: Ο Γιώργος Μαζωνάκης έγινε γκράφιτι στην Καλαμαριά
Η μεγάλη τοιχογραφία του street artist Hayate ολοκληρώθηκε σε τρεις ημέρες και βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου του Φοίνικα.
Τι συμβαίνει με το κόμμα Σαμαρά: Ποιοι είναι οι 10 «γαλάζιοι» που περιμένουν για να τον ακολουθήσουν
«Αν κάνει κόμμα, το ξαναβλέπουμε», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας τη στρατηγική απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κινείται σε σαφώς ηπιότερους τόνους μετά τη ΔΕΘ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει να χαμηλώσει τα ντεσιμπέλ στην αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό.
Επτά με οχτώ πισώπλατες μαχαιριές δέχθηκε η Πηνελόπη στην Ηγουμενίτσα: Ο δολοφόνος προσπάθησε να αυτοκτονήσει σύμφωνα με τον ιατροδικαστή
Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ηπείρου διαπίστωσε δύο τραύματα στον τράχηλο της 25χρονης - Την Πέμπτη απολογείται ο καθ' ομολογίαν δράστης
Παύλος Μαρινάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Σήμερα έχουμε περισσότερους από 120.000 εθελοντές δότες στο Εθνικό Μητρώο
«22 Σεπτεμβρίου σήμερα και είναι Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Ενημερώσου. Γίνε εθελοντής δότης»
Ηλιούπολη: Γυναίκα έπαθε ανακοπή από κεραυνό στα Αστυνομικά
Φέρεται να τρόμαξε από τον κρότο του κεραυνού και να κατέρρευσε σε δρόμο.
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στον Υμηττό
Στις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media διακρίνεται το σύννεφο καπνού.