Υπουργείο Εξωτερικών: Η ρηματική διακοίνωση της Αιγύπτου ταυτίζεται με τον χάρτη που δημοσίευσε η Ελλάδα
Με αφορμή τη συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αθήνα και Κάιρο επιβεβαίωσαν ότι το θέμα είναι αντικείμενο στενής συνεργασίας και διαβούλευσης ανάμεσα στις δύο χώρες
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, ανέφερε πως η ρηματική διακοίνωση της Αιγύπτου που διέρρευσε σήμερα σχετικά με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ταυτίζεται με τον χάρτη που έχει δημοσιεύσει η Ελλάδα.
Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως στον συγκεκριμένο χάρτη και στα τμήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει διμερής οριοθέτηση, αναφέρονται τα δυνητικά όρια, σύμφωνα με τη μέση γραμμή, κάτι που ανέφερε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Αναλυτικά η απάντηση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ: «Η Ρηματική Διακοίνωση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου της 8ης Ιουλίου 2025, η οποία διέρρευσε σήμερα κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, αναφέρεται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που δημοσίευσε και αποτύπωσε για πρώτη φορά σε χάρτη η Ελλάδα, στις 16.04.2025.
Πρόκειται για αναμενόμενη αντίδραση γειτονικού κράτους, μέσω συνήθους διπλωματικής αλληλογραφίας, με το οποίο εκκρεμεί οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπως είναι η Αίγυπτος.
Αυτό άλλωστε ρητά αναφέρεται στον χάρτη ότι δηλαδή στα τμήματα, στα οποία δεν έχει υπάρξει διμερής οριοθέτηση, αναφέρονται τα δυνητικά όρια, σύμφωνα με τη μέση γραμμή.

Ο χάρτης με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας
Αυτό ανέφερε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στον Αιγύπτιο ομόλογο του κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Ο τελευταίος, όπως αναφέρει το protothema.gr, επιβεβαίωσε, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στη Διακοίνωση, ότι η βούληση της Αιγύπτου, είναι τα θέματα αυτά να είναι αντικείμενο συνεργασίας και διαβούλευσης στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση τους.
Οι δύο πλευρές εξήραν τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία υπεγράφη πριν από 5 ακριβώς χρόνια και επανέλαβαν τη προσήλωσή τους στην UNCLOS για την μελλοντική τους συνεργασία».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη με γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό - Εγκλωβίστηκε κάτω από το όχημα
Η γυναίκα που παρασύρθηκε από το βαρύ όχημα τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Σαν σήμερα το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, στη σκάλα του αεροπλάνου - Το love story που συντάραξε το πανελλήνιο
Στις 22 Οκτωβρίου του 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα από το Λονδίνο, μετά από επέμβαση μπαι-πας στην οποία υποβλήθηκε, στο νοσοκομείο Χέρφιλντ.
Βρούτσης μετά τις εξελίξεις στο μπάσκετ: Αναστολή επιχορηγήσεων και οικονομικοί έλεγχοι στην ΕΟΚ
Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό μπάσκετ. Η ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση για αναστολή των επιχορηγήσεων.
Αναγκαστική προσγείωση σαουδαραβικού C-130 με 48 επιβαίνοντες στο Ηράκλειο - Παρουσίασε βλάβη σε κινητήρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» - Το μεταγωγικό αεροσκάφος της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκε με ασφάλεια και όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους
Καλογερόπουλος: "Τον ήπιαμε" - Η ατάκα του βουλευτή της ΝΔ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Με μια αιχμηρή φράση σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης, προκαλώντας γέλια στο τηλεοπτικό στούντιο.
Απεργία λιμενεργατών στις 30 Οκτωβρίου - Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ
Απεργία λιμενεργατών αποφασίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου. Με 4ωρη στάση εργασίας στηρίζει τους λιμενεργάτες η ΑΔΕΔΥ.