Χορός & Μουσική, Κίνηση & Ήχος στα βιωματικά εργαστήρια με την Δρ Ολυμπία Αγαλιανού, στη “Χώρα”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 13:27 Χορός & Μουσική, Κίνηση & Ήχος στα βιωματικά εργαστήρια με την Δρ Ολυμπία Αγαλιανού, στη “Χώρα”

Την Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Αυγούστου, στον Τόπο Τεχνών “Χώρα”, στα Λελέικα Υπάτης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δύο ξεχωριστά βιωματικά εργαστήρια από την Δρ Ολυμπία Αγαλιανού με θέματα: «Χορός και μουσική – Σχέσεις και δημιουργία» και «Ακούω την κίνηση, βλέπω τους ήχους».

«Χορός και μουσική – Σχέσεις και δημιουργία», Δευτέρα 1 Αυγούστου

Ο χορός και η μουσική είναι δύο κατ’ εξοχήν κοινωνικές τέχνες και αποτελούν πανανθρώπινα μέσα έκφρασης και επικοινωνίας. Ως μορφές τέχνης χαρακτηρίζονται από αμεσότητα, απόλυτη σύνδεση με το «εδώ και τώρα» χωρίς τους περιορισμούς και τις διακρίσεις που δημιουργεί η λεκτική επικοινωνία. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει στη μουσική και χορευτική δημιουργία και επιτέλεση, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, ανεξάρτητα από πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για αυτούς τους λόγους η μουσική και ο χορός μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσα προσωπικής ανάπτυξης, ως μέσα κοινωνικής συνοχής και δημιουργικής συνύπαρξης.

Στο σεμινάριο θα περάσουμε από την προσωπική εξερεύνηση στο μουσικό και κινητικό αυτοσχεδιασμό και σύνθεση ως άτομα, ζευγάρια και μέσα σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες. Θα αναστοχαστούμε πάνω στην εμπειρία μας, θα συζητήσουμε πάνω σε αυτή με στόχο να αναπτύξουμε τις εκφραστικές, δημιουργικές και κοινωνικές μας δεξιότητες. Θα ασχοληθούμε με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της διεργασίας της ομάδας και θα συναποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το παρουσιάσουμε στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

«Ακούω την κίνηση, βλέπω τους ήχους», Τρίτη 2 Αυγούστου

Ακούω την κίνηση βλέπω τους ήχους: σχέσεις κατανόησης και δημιουργίας σώματος και φυσικού περιβάλλοντος

Κάθε περιβάλλον έχει τους δικούς του ήχους οι οποίοι συνθέτουν το ηχοτοπίο του. Ο ήχος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνδέεται εξ ορισμού με την κίνηση. Οι ήχοι πολλές φορές μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες από ότι οι εικόνες. Μπορεί μια εικόνα να είναι σαν χίλιες λέξεις, αλλά ένας ήχος είναι σαν χίλιες εικόνες. Η μουσική είναι η οργάνωση του ήχου με τρόπο που να έχει νόημα για το άτομο ή την ομάδα που τον οργάνωση. Τί είναι μουσική και τί ακρόαση; Πόσο παρατηρούμε τους ήχους που μας περιβάλλουν; Πόσο και πώς διαφοροποιούνται τα ηχοτοπία στον κύκλο του χρόνου; Τί πληροφορίες μας δίνουν οι ήχοι; Πώς συνδέεται το ηχοτοπίο με την κίνηση και πώς μπορούμε να το κατανοήσουμε σωματικά; Ποια δημιουργικά μονοπάτια μας ανοίγει αυτός ο τρόπος σκέψης;

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα ηχοτοπία που μας περιβάλλουν. Θα τα προσεγγίσουμε μέσα από ηχοπεριπάτους, τρόπους σύνδεσης της κίνησης και του ήχου, των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων. Θα χορέψουμε τα ηχοτοπία και θα τα ανασυνθέσουμε σε δικές μας μουσικές δημιουργίες.

Το σεμινάριο συνοδεύεται από ομιλία σχετικά με τη θεωρία της ακουστικής οικολογίας και σχετική συζήτηση και αναστοχασμό

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Ολυμπία Αγαλιανού

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πτυχίο Τ.Ε.Φ.Α.Α., Ε.Κ.Π.Α., σπουδές στη Μουσικοκινητική Αγωγή Orff (Σχολή Μωραΐτη), διδακτορικό δίπλωμα στα παιδαγωγικά (Φ.Π.Ψ, Ε.Κ.Π.Α.). Πτυχίο αρμονίας. Σπουδές στη χοροθεραπεία (GADT) και στη συστημική επιστημολογία (Α.Κ.Μ.Α.). Συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα σχολικών εγχειριδίων και πολλών ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων συλλογικών εκδόσεων. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμορφώτρια σε σεμινάρια ενηλίκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπαιδευτικός Φ.Α. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (1998-2017), καθηγήτρια στις Σπουδές στη Μουσικοκινητική αγωγή  Orff στη Σχολή Μωραΐτη (2006-2016), εξωτερικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2014-2016). Σήμερα υπηρετεί ως μέλος Ε.Ε.Π. στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του Ε.Κ.Π.Α. και διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ε.Κ.Π.Α. Είναι επίτημη πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο International Orff Schulwerk Forum από το 2008.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Mount Oiti Art Platform (Μ.Ο.Α.Ρ.)”. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις του (Μ.Ο.Α.Ρ.) ΕΔΩ.

Πληροφορίες στα: 22310 51075 & 22310 43333

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Οίτης στοwww.xwra.gr

Info:
Εργαστήρια με την Δρ Ολυμπία Αγαλιανού

«Χορός και μουσική – Σχέσεις και δημιουργία»
«Ακούω την κίνηση, βλέπω τους ήχους»
Ώρες: 18.00 – 20.00
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 22310 51075

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@xwra.gr
www.xwra.gr

 

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση