Αποστολή στην Άγναντη: Στο έλεος των αγριογούρουνων καλλιέργειες και εισοδήματα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 09:53 Αποστολή στην Άγναντη: Στο έλεος των αγριογούρουνων καλλιέργειες και εισοδήματα

Η «Μύκονος των γουρουνιών» βρίσκεται σε αυτή την ορεινή γωνιά του Δήμου Καμένων Βούρλων…

Σπαρτά καταστραμμένα, καλλιέργειες μισοχαλασμένες, ζημιές ακόμη και σε δέντρα ή κήπους, ήταν η αποκαρδιωτική εικόνα που συναντήσαμε στην Κοινότητα Άγναντη του Δήμου Καμένων Βούρλων, λίγες ημέρες πριν θερίσουν τα στάρια τους.

Όταν μας περιέγραφε την κατάσταση ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιάννης Παπασταμάτης δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος του προβλήματος. Όταν πάλι προσπαθώντας να διασκεδάσει τον θυμό του μας έλεγε ότι «η Άγναντη έχει γίνει η Μύκονος των γουρουνιών», δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της απόγνωσης.

Τελικά οι εικόνες που καταγράψαμε από κοντά, μας έφεραν στην σκληρή πραγματικότητα. Κοπάδια ολόκληρα αγριογούρουνων (;) κυκλοφορούσαν σε όλα τα χωράφια τρώγοντας ότι μπορούσαν και προξενώντας ζημιές χιλιάδων ευρώ στο ήδη περικομμένο από την ακρίβεια και τους φόρους αγροτικό εισόδημα.

Η κραυγή απόγνωσης ξεκινά από το γεγονός ότι το κράτος δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τους αγριόχοιρους (των οποίων ο μεγαλύτερος πλέον πληθυσμός είναι ημιαίμα μη δεσποζόμενα γουρούνια), αλλά και το ότι δεν έχει κάνει τίποτε αποτελεσματικό για να περιορίσει το φαινόμενο της εκτίναξης του πληθυσμού τους.

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Παπασταμάτης μιλώντας στην κάμερα του LamiaReport ζητεί τουλάχιστον πρόληψη ενόψει της συγκομιδής  των ηλιοτρόπιων. «Κινδυνεύουμε να πάμε φυλακή από τη δουλειά μας», μας λέει και ξεκινάμε μια κουβέντα όπου καταγράφουμε την αγωνία του. Μια αγωνία που δε φαίνεται όμως να πολυαπασχολεί τους ανθρώπους των γραφείων…

Θα προσθέσουμε ότι στις 3 Ιουλίου δημοσιεύθηκε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ενέργειες του Δασαρχείου Λαμίας με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους ευθύνης του για τη «Δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων» με τη μέθοδο της παγάνας.

Οι αγρότες της Άγναντης, αν και δεν προβλέπεται ούτε κάτι τέτοιο για την περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί είναι τόσο μεγάλοι που δεν αρκεί η δίωξη τους από το ένα μέρος στο άλλο και πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση