Συνεταιρισμός της Λαμίας επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 09:02 Συνεταιρισμός της Λαμίας επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Eίναι πρώτη φορά που ένας τέτοιος οργανισμός, όπως η EBRD, επιδοτεί Αγροτικό Συνεταιρισμό στην Ελλάδα.

Έχει στρέψει τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών εταιριών πάνω του, η φετινή του παραγωγή έχει ήδη δεσμευτεί από κορυφαίους πελάτες, ενώ στα πλάνα του είναι η επένδυση 7 εκ ευρώ για την ανάπτυξη του.

Ο λόγος για το Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς, που ιδρύθηκε το 2012 στη Λαμία από μια ομάδα αγροτών οι οποίοι στην ανάγκη για το διαφορετικό ανακάλυψαν την καλλιέργεια της στέβιας που μόλις είχε εισαχθεί στην Ευρώπη.

Μέσα σε μόλις οχτώ χρόνια, ο SteviaHellas, έχει καταφέρει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας σε όλη την Ευρώπη, με δυναμικό 55 παραγωγούς και 8 μόνιμους εργαζόμενους, πέραν των εποχιακών , και ετήσια παραγωγή 100 τόνους φύλλων.

Μάλιστα, η εικόνα των πωλήσεων του Συνεταιρισμού κάθε χρόνο σημειώνει σημαντική άνοδο, με φέτος ο Συνεταιρισμός να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων ετών.

«Οι ανάγκες της αγοράς για φύλλα και προϊόντα στέβιας συνεχώς αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες οι βιομηχανίες έχουν τουλάχιστον ένα προϊόν με στέβια. Εμείς , προμηθεύουμε το 65% των Ελληνικών βιομηχανιών, ενώ κάθε χρόνο το πελατολόγιο μας και στην Ευρώπη διευρύνεται σημαντικά. Σκεφτείτε ότι φέτος η παραγωγή μας είναι ήδη δεσμευμένη από πελάτες, ενώ έχουμε ήδη αιτήματα για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς», δηλώνει ο κος Π. Κούτρας, παραγωγός στέβιας στη Λυγαριά Λαμίας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

«Για να το καταφέρουμε αυτό, έχουμε κινηθεί συστηματικά και με σχέδιο. Καμία επιλογή προς το παρόν, από το χωράφι που θα βάλουμε στέβια μέχρι και το κτήριο των εγκαταστάσεων μας, δεν έχει γίνει τυχαία. Η καλλιέργεια αυτή για εμάς τους παραγωγούς, είναι μια επένδυση και για τα παιδιά μας αλλά και για την κοινωνία. Πλέον στην Ευρώπη μας αποκαλούν Συνεταιριστικό Πρότυπο και έχει ασχοληθεί σε ρεπορτάζ μαζί μας μέχρι και το BBC. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για εμάς να το μεγαλώσουμε κι άλλο...», είπε ο κ. Κούτρας.

Σημαντική εξέλιξη είναι ότι στα πλάνα ανάπτυξης του Συνεταιρισμού, συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Η EBRD, επιχορηγεί τη Στέβια Ελλάς για να αναπτύξει περαιτέρω την καλλιέργεια και να αναπτύξει και το αρχικό πλάνο κατασκευής του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στα Βαλκάνια και δεύτερου στην Ευρώπη. Μάλιστα, είναι πρώτη φορά που ένας τέτοιος οργανισμός επιδοτεί Αγροτικό Συνεταιρισμό, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της καλλιέργειας στέβιας.

«Η συνεργασία με την EBRD δε θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή, αφού η επιδότηση αυτή θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε το πλάνο της επόμενης ημέρας: Να επεκτείνουμε την καλλιέργεια μας στη Φθιώτιδα με την αύξηση των καλλιεργητών στέβιας στο Συνεταιρισμό αλλά και να διευρύνουμε σταδιακά τη δραστηριότητα μας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, με την EBRD θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για το εργοστάσιο μας εδώ στη Φθιώτιδα, σε ιδιόκτητη έκταση σε κομβικό σημείο του Ε65.», δηλώνει ο κος Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού.

Η αγορά της στέβιας είναι δυναμική, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται προς την υγιεινή αυτή λύση, ενώ δεν αφήνει αδιάφορους και τους παραγωγούς, μιας και η αποδόσεις της καλλιέργειας είναι υψηλές και η τιμή αγοράς των φύλλων προσοδοφόρα.

Ο Συνεταιρισμός μάλιστα για να καλύψει τις ανάγκες του, αναζητά παραγωγούς για την καλλιέργεια στέβιας σε περιοχές της Φθιώτιδας όπως Ελάτεια, Τιθορέα και Αμφίκλεια

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση