Μάκης Πρέντζας: «Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος...»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 08:56 Μάκης Πρέντζας: «Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος...»

«Εδώ που φτάσαμε πρέπει να λέμε αλήθειες ακόμα και αν πονάνε...», λέει στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μάκης Πρέντζας.

Όπως είχε προαναγγείλει το LamiaReport ο γνωστός Λαμιώτης οδοντίατρος Μάκης Πρέντζας ήταν μέσα στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους που ανακοίνωσε στην πρόσφατη εκδήλωση της πλατείας Πάρκου, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο μας λέει γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος, αλλά και ποιο είναι το προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη μέρα.

Συνέντευξη:

LR: Ποιος είναι ο βασικός λόγος για να εμπλακεί ένας πολυάσχολος ελεύθερος επαγγελματίας με την τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος και πάρα πολλοί  για να μην ασχοληθεί. Εμένα το κίνητρό μου, προήλθε από ένα συμβάν το οποίο θεώρησα σοκαριστικό. Μάζεψα προ καιρού μια παρέα εφήβων φίλων του γιου μου και τους ρώτησα πώς φαντάζονται τη ζωή τους σε 10 χρόνια. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι η πόλη μας δεν είναι στα πλάνα τους, είτε κατ' επιλογή είτε κατ΄ανάγκη. Παγιωμένα φαινόμενα αποτελούν η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένης εργασίας, η έλλειψη κινήτρων για επιχειρείν, η απαξίωση των Κοινοτήτων που στηρίζονται κατά βάση στις ηρωικές προσπάθειες των τοπικών συμβουλίων, καθώς και η έλλειψη ερεθισμάτων για έναν νέο άνθρωπο. Αυτή η στάση προς τα πράγματα δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας νεότητα και το πώς βλέπαμε την πόλη μας και τις προοπτικές της.

Οι περισσότεροι που φύγαμε για σπουδές, είχαμε πάντα ως βασική επιλογή την επιστροφή και τη δραστηριοποίηση στην πόλη που μεγαλώσαμε. Εάν η σύγχρονη τάση των νέων παιδιών δεν ανατραπεί άμεσα, η φθίνουσα πορεία της πόλης και των κοινοτήτων μας θα είναι μη αναστρέψιμη. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να λέμε αλήθειες ακόμα και αν πονάνε. Το απόλυτο κίνητρό μου λοιπόν είναι αυτό. Η ανάκτηση του χαμένου κύρους της Λαμίας και κυρίως η επανατοποθέτησή της στο χάρτη επιλογής για καριέρα και διαβίωση των νέων μας, τόσο στο κέντρο του Δήμου όσο και στις Κοινότητες.

LR: Φοβάστε την αποτυχία είτε του συνδυασμού σας είτε την προσωπική

ΑΠ: Θα σας μιλήσω ειλικρινά, την αποτυχία δεν τη φοβάμαι, αντίθετα τη σέβομαι. Όσο ζούμε μαθαίνουμε, θα έλεγα ότι είμαστε το άθροισμα των επιτυχημένων και αποτυχημένων επιλογών μας. Ως οδοντίατρος 23 χρόνια στη Λαμία, καθημερινά αφουγκράζομαι τις ανάγκες των συμπολιτών μου, της αγοράς καθώς και τις απαιτήσεις των νέων ανθρώπων. Οφείλω όμως να τονίσω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εγχείρημα. Όπως λέει και ο Γάλλος συγγραφέας Andres Malraux "ο άνθρωπος μπορεί να εξελιχθεί μόνο κυνηγώντας αυτό που τον ξεπερνά".

Σε επίπεδο Συνδυασμού, ειδικά μετά τη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση της Τετάρτης, αλλά και συζητώντας καθημερινά με πολίτες, θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην παρούσα φάση. Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου έχει δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Ας επιλέξει ο κόσμος αυτούς που πιστεύει ότι θα δουλέψουν καλύτερα για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων της πόλης μας. Δε ζούμε στην εποχή των σταυρωμένων ψηφοδελτίων. Ο κόσμος κουράστηκε, έχει μνήμη και κρίση. Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις επιφυλάξεις του, το θυμό του και την απογοήτευση του, όχι με λογύδρια και υποσχέσεις, αλλά με πράξεις.

LR: Ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών

ΑΠ: Αν με ρωτούσατε πριν λίγο καιρό, θα σας έλεγα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαφαινόμενη τοξικότητα καθώς και οι διχαστικές συμπεριφορές απ' όπου κι αν προέρχονται. Σας λέω αυτό που εισπράττω: Ο κόσμος αυτά τα απεχθάνεται. Δεν τον νοιάζει να πεις ότι ο άλλος είναι χειρότερος από σένα. Τον ενδιαφέρει να του πεις γιατί εσύ είσαι καλύτερος και γιατί πρέπει να σε επιλέξει. Οι εύκολες συνθηματικές λύσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν είναι όλοι τόσο αφελείς και εμείς τόσο έξυπνοι. Θέλει υπομονή δουλειά και συνεργασία την επόμενη μέρα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Η κοινωνία μιλάει, αν δεν την ακούσεις θα σε προσπεράσει χωρίς να το καταλάβεις.

Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το επίπεδο διαβίωσης του δημότη και η λογοδοσία επί των πράξεών μας. Σήμερα όμως σας λέω, ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αποχή και ειδικά των νέων. Αυτοί μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις στην πόλη τους στα επόμενα χρόνια. Πότε όμως; Όταν πεισθούν ότι μπορεί να είναι συμμέτοχοι και κομμάτι της αλλαγής αυτής. Δε διστάζω να πω ότι αποχή των νέων από την εκλογική διαδικασία, οδηγεί σε αλλοιωμένο εκλογικό αποτέλεσμα όχι με την νομική έννοια του όρου, αλλά με όρους ζωής και προοπτικής για τον τόπο μας.

LR: Υπάρχει πόλη πρότυπο για σας; Μήπως έχει γίνει καραμέλα το τρίπτυχο "βιώσιμη-έξυπνη-εξωστρεφής πόλη"

ΑΠ: Κοιτάξτε, οι πόλεις είναι ζωντανά οικοσυστήματα. Η σύγχρονη προσέγγιση για τις πόλεις ορίζει ότι δεν αρκεί π.χ. μια εταιρεία να επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών στην πόλη ή να μετατρέψει σε "έξυπνους" τους σηματοδότες στους δρόμους. Τα οφέλη από τη βελτίωση των υποδομών πρέπει να έχουν απτά αποτελέσματα στους δημότες. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και θα υπάρχουν. Πρέπει το δίκτυο των υπηρεσιών και των δράσεων της πόλης να συνεργάζονται μεταξύ τους με σωστό σχεδιασμό, που να κάνει καταναλωτές, εμπόρους, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρίστες να χαίρονται που ζουν σε αυτή. Όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, αξιοποιώντας τα επιμέρους συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Για να αυξηθεί ο δείκτης ευτυχίας του δημότη πρέπει η πόλη να επενδύσει στο πράσινο όχι στο τσιμέντο. Σε πολιτιστικές και γνωστικές δράσεις και όχι σε επικοινωνιακές εκδηλώσεις χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα. Με λίγα λόγια να παρέχει και όχι να "κλέβει" από τις επόμενες γενιές. Υπό αυτές τις συνθήκες, ναι, μπορούμε να μιλάμε για μια πόλη-πρότυπο, μια πόλη που τη ζεις και τη διαφημίζεις.

LR: Υπάρχει προσωπικό στοίχημα για σας

ΑΠ: Έχω πίστη στο όραμα και την αποφασιστικότητα του φίλου Πανουργιά Παπαϊωάννου. Όλοι καλούμαστε να συνδράμουμε σε αυτό. Δεν το βλέπω ως προσωπικό στοίχημα είναι συλλογικός αγώνας. Είναι μια νέα πρόκληση το να πάρουμε τη σκυτάλη και να συνεχίσουμε με γοργότερο ρυθμό το μετασχηματισμό της πόλης μας. Με εμπροσθοφυλακή τους νέους και στηρίγματα όλους εμάς. Και κυρίως την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μαζί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Είμαστε σχεδόν 10.000 λιγότεροι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι. Έλεγε ο Malcolm X "η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα, δε ρίχνεις τις σφαίρες σου μέχρι να δεις το στόχο. Αν ο στόχος σου φαίνεται μακρινός, κράτα την ψήφο στην τσέπη". Εμείς λοιπόν ως τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το στόχο πιο κοντά. Το στόχο μιας πόλης που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο διαχρονικά κυρίαρχος δημότης θα μας εμπιστευθεί.

Ευχαριστώ από καρδιάς

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση