Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας: Των φρονίμων τα παιδιά …

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 18:15 Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας: Των φρονίμων τα παιδιά …

Μια πρόταση - δώρο στην κυβέρνηση!

Στις 30 Απριλίου σταμάτησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Έκλεισε με μια τιμή γύρω στα 1,70 € το λίτρο, τιμή απαγορευτική έτσι κι αλλιώς για προμήθεια από τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια εποχή χωρίς κρύο.

Την άνοιξη του 2020, που η τιμή ήταν προσιτή, λίγο πάνω από 0,80 € το λίτρο, είχε γίνει σημαντικόςανεφοδιασμός από τα νοικοκυριά. Τώρα οι προμήθειες εκμηδενίστηκαν.

Φταίει η τιμή του πετρελαίου? Φταίει η γενικότερη ακρίβεια? Φταίει η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα? Φταίει το διαθέσιμο εισόδημα που εξατμίζεται γρήγορα? Ίσως είναι συνδυασμός όλων αυτών.

Το γεγονός όμως, είναι ότι κινδυνεύουμε να μπούμε στον επόμενο χειμώνα με ελάχιστα αποθέματα, ακόμη υψηλότερες τιμές και ίσως δυσκολίες προμήθειας λόγω εμπάργκο.

«…Έτσι κι αλλιώς είναι σικέ ετούτος ο αγώνας

μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο χειμώνας…»

Η πρότασή μας είναι:

να διατεθεί από τώρα και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ας πούμε για ένα μήνα, πετρέλαιο θέρμανσης με μηδενικό ειδικό φόρο κατανάλωσης.Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε αρκετά νοικοκυριά να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα.

Η πρόταση είχε γίνει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είχε απορριφτεί γιατί «… δεν αντέχει απώλειες φόρων η χώρα…». Αντίθετα τόσο για την βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης (όχι το θέρμανσης) υπήρξαν κάποια μέτρα έστω και ανεπαρκή.

Εδώ όμως μιλάμε για κάτι διαφορετικό:

Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θέρμανσης τώρα, δεν θα αφαιρέσει έσοδα από το κράτος. Ίσα – ίσα μέσω του ΦΠΑ θα τα ενισχύσει, αφού θα γίνουν προμήθειες που αλλιώς (μέσα στο επόμενο εξάμηνο) δεν θα γινόταν. Δεν πρόκειται για κανενός είδους επιδότηση, δεν θα βγει ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Αντίθετα όσα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αρκετά σημαντικού αποθέματος πετρελαίου όλης της χώρας. Όταν σε όλες τις χώρες αναζητείται η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων εμείς προτείνουμε τη χρήση ενός πολύ μεγάλου, κατανεμημένου,αποθηκευτικού χώρου που ήδη υπάρχει,δηλαδή χωρίς έξοδα.

Οι προμήθειες που τόσα χρόνια κάναμε μέσω του «Χωρίς μεσάζοντες» είναι οδηγός για το παραπάνω. Μας θωράκιζανπάντα απέναντι σε οποιεσδήποτε ελλείψεις και αυξήσεις της αγοράς.

Οι αντιρρήσεις που θα μπορούσαν να προβληθούν είναι:

Ότι το κράτος θα στερηθεί τα έσοδα που θα είχε τον επόμενο χειμώνα.

Όμως δεν μπορεί αυτά να τα θεωρεί εξασφαλισμένα καθώς οι ποσότητες τότε θα μειωθούν και πολλοί μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης, οι οποίες είτε θα συμβάλλουν στο νέφος που ζούμε τα τελευταία χρόνια είτε θα θεωρηθούν λύση ανάγκης και θα αποδειχθούν (στο λογαριασμό) ακριβότερες όπως ο ηλεκτρισμός.

Πόσα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από τώρα πετρέλαιο θέρμανσης όταν προσπαθούν μέρα με τη μέρα να τα φέρουν βόλτα.

Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντί τους αλλά δεν θα βοηθήσει σε τίποτα το να μείνουμε αδρανείς.Αντίθετα η έλλειψη έστω και ελάχιστων ποσοτήτων θα δημιουργήσει καταστάσεις αισχροκέρδειας και ακρίβειας τον επόμενο χειμώνα και θα ψαλιδίσει και γι’ αυτούς το επίδομα θέρμανσης (*).

Ανακεφαλαιώνοντας, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία, υλοποιώντας την παραπάνω πρόταση, να απευθυνθεί στους πολίτες ζητώντας την συνδρομή τουςσε μια συλλογική προσπάθεια, την οποία και θα έχει, με τη σύμφωνη γνώμη όλης της αντιπολίτευσης.

Διαφορετικά ο επόμενος χειμώνας θα μας βρει με ένα επιπλέον πρόβλημα. Συνήθως οι καταστάσειςελλείψεων δημιουργούν και ευκαιρίες κερδοσκοπίας για κάποιους, ας μην δημιουργήσουμε άλλη μία τέτοια, εκτός αν αποδειχθεί ότι την επιδιώκουμε.

Είναι από τα λίγα «μέτωπα» που μπορεί με τη των συνδρομή πολιτών να υπάρξει μια μικρή προετοιμασία. Πετρέλαιο θέρμανσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε, βενζίνη ή πετρέλαιο για το αυτοκίνητο δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ούτε ηλεκτρική ενέργεια.

Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας

(*) Κακώς, τόσα χρόνια, έχει επικρατήσει να λέγεται επίδομα θέρμανσης ένα ποσό που αντιπροσωπεύει μέρος μόνον του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που το νοικοκυριό πληρώνει και μάλιστα για ένα μέρος της ποσότητας που χρειάζεται όλο τον χειμώνα. Θα ήταν καλύτερα να ονομάζεται επιστροφή μέρους του φόρου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση