Υποκλέπτοντας τη Δημοκρατία!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 15:09 Υποκλέπτοντας τη Δημοκρατία!

Γράφει ο Χρήστος Τσάβαλλος…

Η μεθοδική αστυνόμευση που έχει επιβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στην πολιτική ζωή της χώρας εργαλειοποιώνταςτις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες σαφώς επιτελούν σοβαρό έργο και είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της Ελλάδας, δεν συνάδει με τις αρχές και τα ιδεώδη της δημοκρατίας.Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, η κυβέρνηση της χώρας έθεσε στην υπηρεσία του κομματικού της συμφέροντος τον κρατικό μηχανισμό, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το διεθνή διασυρμό της χώρας την ίδια χρονική στιγμή που προσπαθεί να χτίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να καταφέρει να γίνει ένας ανταγωνιστικός παράγοντας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η πληγή που άνοιξε στο σώμα της δημοκρατίας, της οικονομίας μα κυρίως της κοινωνίας η αδιανόητη παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δύσκολα μπορεί να κλείσει χωρίς τη σοβαρή και ουσιαστική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που αναλογεί στον πρωθυπουργό της χώρας.

Η παθογένεια όμως δεν σταματά εδώ. Γίναμε μάρτυρες δυο τραγικάπροκλητικών γεγονότων για το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών στη συνεδρίαση της Βουλής για την επιλογή του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Από τη μια είχαμε τη ζωντανή μετάδοση της κεκλισμένων των θυρών απόρρητης συζήτησης, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, κι από την άλλη να δηλώνεται στη συζήτηση αυτή, εφόσον βεβαίως αυτό όντως ισχύει, ότι «a priori κανείς δεν αποκλείεται από το να παρακολουθείται»! Τι σημαίνει αυτό; Αφενός ότι η ασφάλεια της χώρας μας έχει πέσει θύμα του κομματικού εγωκεντρισμού που δεν διστάζει να δημοσιοποιεί απόρρητες θεσμικές συζητήσεις προς τέρψη των μικροκομματικών συμφερόντων κι αφετέρου ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε εν δυνάμει ‘εχθροί’ της ίδιας μας της χώρας! Εύλογα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς το θεσμικό κατήφορο της πατρίδας μας ο οποίος έχει επέρθει εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των κομματικών ‘διευθυντηρίων’που τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται στις κυβερνητικές θέσεις της εξουσίας. Η ώρα της αλλαγής έχει φτάσει και είναι στην δική μας ευθύνη αποκλειστικά να επαναφέρουμε ξανά την αξιοπρέπεια στην πολιτική. Γιατί δεν είναι μόνο η ιστορία που καταγράφει την πολιτική είναι και η πολιτική που γράφει την ιστορία!

Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων το τραγικό περιστατικό της παρακολούθησης και των υποκλοπών δεν μπορεί να υποβαθμιστεί όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το υποβαθμίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να το καπηλευτεί για να αυξήσει τα δημοσκοπικάτης ποσοστά. Έχει ήδη καταγραφεί ως μια κατεστημένη και ανεξέλεγκτη πρακτική η οποία ουσιαστικά εξαιρείται του κοινοβουλευτικού, άρα και του δημοκρατικού ελέγχου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ήδη αποδείξει μέσα από τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση του αρχηγού και των στελεχών του ότι αποτελεί τη σοβαρότερη πια πολιτική επιλογή. Έχει αποδείξει επίσης πως σέβεται τους θεσμούς, τη δημοκρατία αλλά κυρίως την κοινωνική λογοδοσία απαιτώντας η ενημέρωση για τις υποκλοπές να γίνει δημόσια και όχι ψιθυριστά! Γιατί η υποκλοπή των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν απλώς μια ανόητη και ύποπτη πολιτική ενέργεια, ήταν και είναι στο βάθος της,υποκλοπή της ίδιας της Δημοκρατίας. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν πολίτη αυτής της πολύπαθης, τα τελευταία χρόνια, χώρας.

 

Χρήστος Τσάβαλλος

Δικηγόρος

Μέλος ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση