Χρόνια πολλά στον «μοντέρνο» μπαμπά της σύγχρονης κοινωνίας!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 16:30 Χρόνια πολλά στον «μοντέρνο» μπαμπά της σύγχρονης κοινωνίας!

Γράφει η Κοινωνιολόγος Ζωή Χριστακοπούλου*

Η εποχή ,που ο πατέρας ήταν μόνο «τροφοδότης» της οικογένειας και καθώς γυρνούσε κουρασμένος  περνούσε χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας την εφημερίδα του ,έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Τα τελευταία χρόνια ο πατέρας δεν θέλει να προσφέρει στην οικογένεια μόνο οικονομικά αλλά να συμμετέχει ενεργά στην φροντίδα των παιδιών του.

   Σε αυτή την μεταβολή  στον ρόλο τους συντέλεσε το γεγονός της εργασίας των συζύγων τους. Οι μπαμπάδες της σύγχρονης εποχής ανταπεξέρχονται άριστα σε πολλά καθήκοντα. Μπορείς να τους συναντήσεις να προετοιμάζουν γεύματα στην κουζίνα, να διπλώνουν τα ρούχα, να παίζουν  κουρασμένοι ποδόσφαιρο με τα παιδιά  στον κήπο ,να ζωγραφίζουν και να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια .…Πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, στις απογευματινές τους δραστηριότητες και τα βοηθού στα  μαθήματά τους .Κάποιοι μάλιστα  παίρνουν άδεια πατρότητας  για να φροντίσουν το νεογέννητο της οικογένειας!

  Οι μαμάδες ανήκουν πλέον στο εργατικό δυναμικό και δεν θα πάψουν να ανήκουν εκεί! Και οι μπαμπάδες μπήκαν βαθύτερα στον ρόλο τους και εκεί θα παραμείνουν! Οι γονικοί  ρόλοι αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοκαλύπτονται  στην σύγχρονη μορφή της οικογένειας κι αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ανατροφή των παιδιών. Ο μοντέρνος μπαμπάς σύμφωνα με έρευνες δεν νιώθει να χάνει την  αρρενωπότητα του μέσα από τον νέο του ρόλο. Αντιθέτως αισθάνεται πιο ολοκληρωμένος και πιστεύει ότι αξίζει ο κόπος αφού βελτιώνεται η ψυχολογία και η ζωή των παιδιών του !

  Σε μια εποχή που ο αριθμός των διαζυγίων συνεχώς αυξάνεται, η ανάγκη της παρουσίας της πατρικής φιγούρας κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία .Ο πατέρας είναι το σκαλοπάτι για την ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων. Ο σύγχρονος μπαμπάς είναι «μέσα σε όλα». Είναι εκεί για όλους και ανταποκρίνεται άψογα!

Αυτή την Γιορτή Του Πατέρα  πως θα ευχαριστήσετε τις πατρικές φιγούρες της ζωής σας για την διαφορά που έκαναν; Σίγουρα μια ζεστή αγκαλιά θα είναι γι αυτούς το ωραιότερο δώρο! Χρόνια πολλά Πατέρα!

 

*Ζωή Χριστακοπούλου

Κοινωνιολόγος-μέλος της Ελέγκτικης επιτροπής Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση