Νέος σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά το αντάρτικο για τη European Super League

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 20:58 Νέος σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά το αντάρτικο για τη European Super League

Η European Super League διαλύθηκε πριν καν δημιουργηθεί από τις 12 ομάδες, οι οποίες θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους, μιας και η UEFA πήρε τα μέτρα της.

 

Οι 9 από τις 12 ομάδες που αποχώρησαν από την European Super League θα τιμωρηθούν με μείωση 5% των εσόδων τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μία χρονιά, ωστόσο οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους κινδυνεύουν ακόμη και με αποκλεισμό από το επόμενο Champions League.

Οι 9 από τις 12 ομάδες (Άρσεναλ, Μίλαν, Τσέλσι, Ατλέτικο, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ) αναγνώρισαν το λάθος τους κι αποδέχθηκαν τις ποινές της UEFA, ωστόσο οι άλλες τρεις δεν καταλαβαίνουν… τίποτα, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στην πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και να κινδυνεύουν ακόμη και με αποκλεισμό.

Οι 9 ομάδες θα επανενταχθούν στην ECA και θα τερματίσουν οποιαδήποτε εταιρική σχέση με την ESL, ενώ θα προχωρήσουν και σε συνολική δωρεά 15.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη τοπικών ομάδων σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, αποδέχθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000.000 ευρώ σε περίπτωση που θελήσουν να αγωνιστούν σε διοργάνωση μη αναγνωρισμένη από την UEFA.

Κοινώς η UEFA τις “έδεσε” για τα καλά. Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, οι οποίες δεν παραδέχονται το λάθος τους και συνεχίζουν τον “πόλεμο”.

 

To φιάσκο της European Super League

Η European Super League εμφανίστηκε αργά το βράδυ μίας Κυριακής  του Απριλίου (18.04.2021), έκανε… κρότο και ήταν έτοιμη να εκτοπίσει το Champions League. Μια ποδοσφαιρική Euroleague που προσπάθησε να καλύψει τη χασούρα των ομάδων από την πανδημία και να κάνει τις συγκεκριμένες ομάδες πιο πλούσιες.

Σύμφωνα με την ισπανική «AS», οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που επρόκειτο να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραζόντουσαν στο ξεκίνημα 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η «JP Morgan» ήταν η οικονομική οντότητα που βρέθηκε πίσω από το έργο της European Super League. Ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το τριπλάσιο ποσό, από αυτό που παίρνει η ομάδα που θα σηκώσει το Champions League.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίστηκαν σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική «τούρτα» θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Θα υπήρχε επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ για πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και συλλόγους, το οποίο θα ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό της UEFA (4,1 δισ. ευρώ), αλλά θα ελέγχεται από τα μέλη της Super League.

Ακολούθησε… ο κακός χαμός

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η ανακοίνωση της δημιουργίας της European Super League, έφερε την αντίδραση… των πάντων. UEFA, FIFA, ομοσπονδίες, φίλαθλοι τάχθηκαν κατά των «αποστατών».

UEFA και FIFA βρέθηκαν ξεκάθαρα… απέναντι στην προσπάθεια των 12 ποδοσφαιρικών «γιγάντων» της Ευρώπης και της δημιουργίας, δηλώνοντας έτοιμες να προχωρήσουν σε κυρώσεις, απειλώντας με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους. Μάλιστα, οι 55 Ομοσπονδίες – μέλη της UEFA έκαναν λόγο για συνωμότες που δεν ενδιαφέρονται για το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, οι… 12 πέτυχαν την πρώτη τους νίκη.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι υποστηρικτές και των ομάδων που ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους, βρέθηκαν… απέναντι. Διαδηλώσεις φιλάθλων οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Εκείνοι της Λίβερπουλ εμφανίστηκαν πιο σκληροί, ενώ και οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της νέας Super League είχαν σκοπό να συμμετάσχουν σε ανάλογες ενέργειες.

Μετά την κατακραυγή, η μία ομάδα μετά την άλλη, με πρώτη τη Σίτι, αποχώρησε από τη European Super League, την οποία στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν η Ρεάλ, η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση